Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Lupul paznic la oi. Sau…

Lupul paznic la oi. Sau cum a ajuns omul lui Plahotniuc şef la Inspecţia de Stat în Construcţii

Ghenadie Sajin, administratorul firmei „Finpar Invest”, care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, afiliate deputatului şi prim-vicepreşedintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, a fost desemnat de o comisie din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii. Sajin este considerat unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc, fiind cumnat cu Valeriu Zubco, fost procuror general, cu care a participat la vânătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012. El este şi unul dintre martorii-cheie ai procesului penal care a urmat după acea vânătoare, în urma căreia a fost condamnat un singur om, judecătorul Gheorghe Creţu. Conform legii, Sajin urmează să renunţe la funcţia de administrator al „Finpar Invest”, cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei (!), pentru a se dedica în totalitate celei de şef la o instituţie de stat, unde va avea un salariu de funcţie de doar şase mii de lei pe lună.

Ghenadie Sajin era cunoscut până acum o săptămână drept unul dintre numeroşii administratori ai afacerilor controversatului deputat şi afacerist Vladimir Plahotniuc. În ultima perioadă, însă, se tot vorbea, printre cei care activează în sfera construcţiilor, despre posibila sa numire în funcţia de şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC), post vacant după demisia lui Radu Vasile. Aşa că, deloc surprinzător, la 1 aprilie 2015, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) a anunţat concurs pentru suplinirea funcţiei vacante, iar peste doar trei săptămâni, aceasta a fost ocupată.

„Concurenţii” şefului

Sajin a avut patru concurenţi (cel puţin pe hârtie) la funcţia de şef al ISC. Primul, Fiodor Negru, care a candidat în ultimii ani la mai toate funcţiile publice vacante, inclusiv la cea de membru al Comisiei Naţionale de Integritate sau de şef al Căilor Ferate. Ion Plăcintă este angajat al Companiei „Glorinal”. Solicitat de ZdG să se pronunţe pe marginea corectitudinii concursului, Plăcintă a evitat să dea un răspuns clar, precizând doar că: „eu cred că a fost corect. Din păcate, nu am trecut. Eu nu-l cunosc pe dl Sajin”. Alexandru Moraru, un alt contracandidat, care e unul dintre şefii firmei „Selinic-Cons” SRL, din domeniul construcţiilor, ne-a spus: „Eu nu pot zice dacă a fost corect sau nu. Am răspuns parcă la întrebări. Comisia a decis. Nu am răspuns concomitent, ci separat. Nu ştiu cum a răspuns Sajin, nu-l cunoşteam anterior. Clar că aveam speranţă, pentru că am experienţă în domeniu”. Oameni din domeniu ne-au spus că mai multe persoane interesate de această funcţie au refuzat să candideze, fiind sigure că nu ar avea şanse egale în lupta cu Ghenadie Sajin.

Condiţiile concursului

Potrivit condiţiilor concursului, postate pe site-ul MDRC, persoanele care aspirau la funcţia de şef al ISC nu trebuiau să fie mari specialişti în domeniu, ci, printre altele, „să deţină cetăţenia R. Moldova şi să posede „limba moldovenească”. La capitolul condiţii speciale, doritorul de a conduce ISC urma să aibă studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalente în domeniul management şi administraţie, patru ani de experienţă profesională în domeniu, cursuri de perfecţionare profesională, dar şi abilităţi de utilizare a computerului. În schimb, statul propunea un regim de muncă de 40 de ore pe săptămână/opt ore pe zi, de la 08.00 la 17.00, activitate în condiţii de risc pentru viaţă şi sănătate, dar şi un salariu de funcţie de şase mii de lei lunar.

„Deoarece este o funcţie publică, am anunţat concurs. Anunţul a fost postat pe site-ul ministerului. Acesta conţinea condiţiile, reieşind din Legea funcţionarului public. Au depus actele patru persoane (Ion Plăcintă, Alexandru Moraru, Fiodor Negru şi Ghenadie Sajin, n.r.). Conform legislaţiei, prima etapă presupunea examinarea dosarelor depuse. Toţi participanţii la concurs au fost admişi la etapa a doua. Toţi au fost anunţaţi că au trecut, dar din cei patru, la testul în scris, au venit doar trei. „Mi se pare că dl Negru (Fiodor, n.r.) nu s-a prezentat, deşi a fost anunţat. După proba scrisă, au fost selectate două persoane pentru a treia etapă, Sajin şi Moraru. Ambii au fost invitaţi la interviu. Cele mai multe puncte le-a acumulat Sajin. A şi fost acceptat”, ne-a relatat Anatolie Zolotcov, viceministrul DRC. Întrebat despre experienţa lui Sajin în domeniu, oficialul a precizat că aceasta ar fi una „vastă”, pe care ultimul şi-a demonstrat-o în faţa comisiei. Zolotcov a promis că a doua zi (marţi, 28 aprilie) va ridica dosarul lui Sajin şi ne va prezenta istoria experienţei sale.

Studiile lui Sajin

Ghenadie Sajin, şeful ISC, nu are studii în domeniul pe care-l va conduce. Acesta a absolvit în 1985 şcoala medie din Lopatnic, Edineţ, iar în 1989, Tehnicumul Politehnic din Bălţi, primind calificarea de „Inginer Constructor Aparate Radio”. În 1995, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, primind calificarea de „Inginer în Informatică”. În 2001, Sajin a absolvit Universitatea de Studii Umanistice, la Drept Penal.

Experienţa „vastă” în domeniu de la firmele lui Plahotniuc

Între timp, pe site-ul ISC a apărut CV-ul lui Ghenadie Sajin. Şi, din informaţiile care se regăsesc în el, nu am depistat nici urmă de experienţă „vastă”, la care făcea referire oficialul. Astfel, Sajin, care pe 10 mai va împlini 45 de ani, a fost angajat la 18 ani în sovhozul „Lopatnic”, iar în 1995-1997 a deţinut funcţia de director la SRL „Anghelo”, agent economic care astăzi, cu această denumire, lipseşte. Probabil este vorba despre Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, fondat de Plahotniuc, care astăzi figurează ca „Angel-S” (agenţie de publicitate), având adresa pe bd. D. Cantemir 1/1, acolo unde este şi „reşedinţa” oficială a lui Plahotniuc. Ulterior, din 1997 până în 2014, Sajin a fost director la SRL „Arbitru”, un alt SRL care nu are nicio legătură cu sfera construcţiilor. Conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), această firmă este una de producere şi comerţ şi se ocupă cu intermedieri pentru vânzarea materiei prime agricole, animalelor vii… sau comerţ. Acum, SRL-ul e administrat de Sergiu Durleştean şi este înregistrat într-o casă de lux din centrul Chişinăului, de pe str. G. Meniuc, care aparţine acestuia. În 2008-2010, Sajin a fost director la ICS „Drive” SRL, firmă care deţine clubul de noapte cu acelaşi nume, neavând vreo tangenţă cu domeniul pe care Sajin urmează să-l administreze.

Din 2009, Sajin a ajuns la „Finpar Invest”. Iniţial, în calitate de director adjunct, iar din 2010 – în calitate de director, funcţie pe care, conform datelor de la CÎS, o deţine şi astăzi, dar la care ar urma să renunţe din cauza incompatibilităţii cu cea de funcţionar public. Deşi, la prima vedere, „Finpar Invest” ar părea să aibă legături cu sfera construcţiilor, având interese în domeniu, în realitate, acest SRL este departe de a-i oferi lui Sajin „experienţa vastă” la care se referea Anatolie Zolotcov, viceministrul şi preşedintele Comisiei de Concurs care l-a desemnat învingător pe Sajin. Conform CÎS, „Finpar Invest”, care are un capital social de 498 milioane de lei (!), are activităţi declarate în cumpărarea/vânzarea/închirierea bunurilor imobiliare proprii. SRL-ul, care a fost condus la etapa iniţială, în 1993, de către Vera Morozan, sora lui Plahotniuc, are ca fondator un off-shore din Cipru, „Asirapal Enterprises Limited”, firmă cu un capital social de peste 40 milioane USD. De remarcat că schimbarea fondatorului s-a produs relativ recent, or, anul trecut, în calitate de fondator la „Finpar Invest” figura un off-shore din Olanda, „OTIV Prime Real Estate B.V.”, care avea exact acelaşi capital social ca şi noul fondator, de peste 40 milioane USD. Marţi, 28 aprilie, i-am telefonat repetat lui Anatolie Zolotcov, pentru a discuta, aşa cum a promis în ajun, despre „experienţa vastă” a lui Sajin în domeniul construcţiilor, însă acesta ba ne anunţa că este în şedinţă, ba nu răspundea la telefon.

De ce este importantă funcţia de şef al ISC

ISC este instituţia care verifică calitatea construcţiilor şi inspectează liber toate obiectele aflate în faza de concepere, proiectare, autorizare, executare şi exploatare, precum şi întreprinderile de producere a materialelor şi articolelor pentru construcţii. Totodată, şeful ISC semnează, alături de reprezentanţii autorităţilor publice locale, autorizaţiile de construcţie, având drept de veto. Cu alte cuvinte, nicio construcţie din Chişinău nu poate fi iniţiată sau dată în exploatare fără acordul ISC.

Finpar—Plahotniuc—Sajin şi construcţiile

Trioul „Finpar Invest”, Vlad Plahotniuc şi Ghenadie Sajin au un trecut mai mult decât comun. Pe lângă faptul că firma are adresa pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrat şi SRL-ul ce deţine hotelul Nobil, despre care Plahotniuc a recunoscut că-i aparţine, firma „Finpar Invest”, aşa cum scria anterior ZdG, deţine terenul pe care este construit hotelul de cinci stele din centrul Chişinăului. Conform Centrului de Investigaţii Jurnalistice, „Finpar Invest” este şi proprietara a trei apartamente din blocul din centrul capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc. În 2012, ziarul Adevărul scria că această firmă a organizat un concurs pentru selectarea unei firme care să execute lucrările de construcţie a Complexului din str. Ghioceilor, finalizat deja. Acolo activează acum televiziunile lui Plahotniuc: Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3.

„Finpar Invest” are mai multe interese în construcţii, planificând, în timpul apropiat, să construiască un hotel în Parcul „Ştefan cel Mare”, alături de Cinematograful „Patria”. Proiectul promovat de „Finpar Invest” a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestând împotriva deciziei. Recent, Primăria a anunţat dezbateri publice la acest subiect. Acum, inclusiv ISC, condusă de Sajin, urmează să permită sau nu celor de la „Finpar Invest” demararea construcţiei. Acelaşi SRL deţine insulele din Parcul „La Izvor”, dar şi alte terenuri în Chişinău şi în alte oraşe ale republicii, pe care ar avea intenţia să demareze construcţii. ZdG l-a contactat mai multe zile consecutiv pe Ghenadie Sajin la telefonul său de serviciu. Din anticameră, de fiecare dată, ni s-a spus că oficialul nu este la birou, fiind deja ieşit. Am fost asiguraţi însă că Sajin se prezintă zilnic la serviciu. La telefonul mobil, noul şef al ISC nu a răspuns. Amintim că MDRC a revenit PDM-ului în cadrul alianţei de la guvernare, unde Ghenadie Sajin este membru al Consiliului Naţional Politic. Sajin este fratele Angelei Zubco-Sajin, soţia lui Valeriu Zubco, fostul procuror general. Ambii au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească, împreună cu alţi apropiaţi ai lui Plahotniuc, în decembrie 2012. La acea vânătoare a fost ucis Sorin Paciu, finul lui Sajin. Ulterior, Sajin a fost principalul martor în dosarul penal iniţiat pe acest caz, în care, într-un final, a fost condamnat doar judecătorul Gheorghe Creţu. Procurorii şi-au construit învinuirea anume în baza declaraţiilor lui Sajin, deşi avocaţii lui Creţu l-au acuzat pe Sajin că „poartă răspundere morală în faţa părinţilor lui Paciu pentru cele întâmplate”.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.