Crima din Codrii Orheiului: „S-au şters urmele” şi „s-a umblat la judecători” – Ziarul de Gardă
 • Crima din Codrii Orheiului: „S-au şters urmele” şi „s-a umblat la judecători”

  Crima din Codrii Orheiului: „S-au şters urmele” şi „s-a umblat la judecători”
  16 august 2012 | 12:01

  Până la finele acestei luni, dosarul omorului lui Alexei Veretca va ajunge pe masa judecătorilor, cei care, până acum, au reuşit ca nicio persoană implicată în răfuiala banditească din Codrii Orheiului să nu stea după gratii. Între timp, Oleg Cociug, ex-comisarul de Orhei, acuzat atunci că ar fi fost părtaş la acea răfuială, este foarte aproape de a reveni în funcţie, tot cu ajutorul magistraţilor. Toate astea în timp ce familia  Veretca trage mai multe semnale de alarmă vis-a-vis de imixtiunea politicului în anchetă, dar şi vis-a-vis de mituirea judecătorilor care i-au eliberat pe învinuiţi.

  Procurorii se află pe ultima sută de metri cu urmărirea penală în cazul omorului de lângă restaurantul „Doi Haiduci”, din Codrii Orheiului, din seara de 28 aprilie 2012. Atunci, în urma unui scandal iscat între două tabere, a decedat Alexei Veretca, de 42 de ani, şi a fost rănit Iurie Matcovschi, fost poliţist, prieten cu victima. „Până la sfârşit de august, dosarul va fi remis instanţei”, promite Corneliu Bratunov, şeful secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG).

  Trei în căutare, trei încă necunoscuţi

  Imediat după crimă, în presă apăreau diverse versiuni vis-a-vis de cele întâmplate la Orhei. Se vehicula că în răfuială ar fi fost implicate vreo 12 persoane. La aproape patru luni de la crimă, oamenii legii încă nu au reuşit să se pună de acord asupra unei cifre concrete.

  Denis Rotaru, procuror în acest caz, a declarat pentru ZdG că, în prezent, sunt date în căutare trei persoane. Pe lângă Radu Andriţco, despre care se anunţase public, sunt căutaţi Dumitru Colomeiciuc din Teleneşti şi Alexandru Onişciuc din Tiraspol, care, „din urmărirea penală, reiese că tot au participat”. Procurorii nu au stabilit deocamdată identitatea altor implicaţi. „Mai sunt două-trei persoane, pe care urmează să le stabilim”,  spune procurorul.

  Se ştie cu siguranţă că, la răfuială, pe lângă victimele Veretca şi Matcovschi, au participat Ion Corcodel, Vasile Cojocaru, Constantin Ţuţu, Oleg Pruteanu, Radu Andriţco, Dumitru Colomeiciuc şi Alexandru Onişciuc, ultimii trei fiind daţi în căutare. Deşi, iniţial, pe numele tuturor fuseseră emise mandate de arest, puţini sunt cei care au stat după gratii.

  Publicitate

  Toţi învinuiţii sunt liberi

  Recent, Ion Corcodel, cel care a recunoscut că l-a împuşcat pe Veretca, a ieşit din închisoare, după o decizie a magistraţilor Curţii de Apel Chişinău (CAC), care i-au aplicat arest la domiciliu.

  Sportivul Constantin Ţuţu a fost de negăsit atâta timp cât pe numele său figura un mandat de arest. În mai, pe când era dat în căutare, magistraţii Judecătoriei Centru i-au schimbat măsura de arest, Ţuţu fiind trimis iniţial în arest la domiciliu, ulterior fiind lăsat în libertate, sub control judiciar.

  Un traseu similar a parcurs şi Oleg Pruteanu. Pe când urma să fie reţinut, era de negăsit. A apărut atunci când CAC i-a aplicat arest la domiciliu. Ulterior, şi Pruteanu a fost plasat sub control judiciar. Şi ex-poliţistul Vasile Cojocaru, iniţial arestat, este acum acasă.

  Procuror: Judecătorii nu pot fi influenţaţi

  „Persoanele sus-numite au statut de învinuit”, afirmă Denis Rotaru. Iniţial, toţi erau învinuiţi de omor. Ulterior, după ce s-a stabilit că a împuşcat un singur om, acţiunile au fost recalificate. „Acum, doar Corcodel este învinuit de omor. Celelalte persoane sunt acuzate de huliganism, provocare de leziuni corporale medii şi neglijenţă în serviciu”, a precizat procurorul.

  Deşi principalii artizani ai omorului din Codrii Orheiului au fost eliberaţi de judecători, procurorii evită să-i acuze. „Deciziile irevocabile ale instanţei nu se discută, se execută. Nu pot comenta. Alţii o pot face, inclusiv presa. Deşi nu sunt de acord cu aceste decizii, nu cred că judecătorii au fost influenţaţi”, a menţionat procurorul Rotaru, mai mult pe un ton ironic.

  „A fost legitimă apărare”

  Adrian Lebedinschi, avocatul lui Ion Corcodel, singurul participant la răfuiala din codri pasibil de ani grei de puşcărie, salută decizia procurorilor de a trimite dosarul în judecată. „Să dea Domnul să ajungă. Clientul meu pledează nevinovat. El s-a apărat. Expertiza a arătat că a fost o împuşcătură în Corcodel. El a fost nevoit să se apere. A tras în umăr, pentru a-l neutraliza şi a-i lua arma lui Veretca. Expertiza, în principiu, demonstrează că Ion Corcodel e nevinovat, doar că organul de urmărire penală nu ia în considerare asta. A fost legitimă apărare”, afirmă Lebedinschi.

  El susţine că este şi avocatul celor doi fugari, Colomeiciuc şi Onişciuc, dar nu dă detalii. „Rudele lor m-au contactat pentru a-i apăra. Cu ei încă nu am vorbit pentru a le afla poziţia. Nu pot spune nimic. Nu ştiu unde-s”, a conchis Lebedinschi.

  Publicitate

  „Ce, sunteţi de la Procuratură? Astea-s chestiile mele cu clientul meu”. Aşa a reacţionat avocatul Ion Vâzdoagă, atunci când l-am întrebat dacă îl mai reprezintă pe Oleg Pruteanu, alt învinuit. Nu am reuşit să vorbim cu avocatul lui Vasile Cojocaru, care a renunţat recent la serviciile Tatianei Lozovscaia, care-l apărase iniţial.

  Un detectiv particular investighează crima

  Într-o declaraţie pentru ziarul local „Plaiul Orheian”, Tatiana Veretca, soţia lui Alexei, afirma că, deocamdată, multe lucruri rămân neclare în cazul morţii soţului său. Ea spune că a apelat la un detectiv particular şi speră să afle de ce şi cum a fost organizată crima. Familia Veretca se teme de faptul că, odată ce Ion Corcodel şi-a asumat vina, ceilalţi implicaţi îl vor ajuta cu bani pentru a influenţa sentinţa. Familia Veretca îl acuză de organizarea omorului pe ex-poliţistul Cojocaru. Soţia victimei a mai spus jurnaliştilor din Orhei că este interesată să afle care anume a fost rolul unui oarecare Vitalie Nicolaev în acest omor. Înainte ca Alexei să fie împuşcat, acesta, conform unor imagini video, a fost văzut cum se saluta în staţiunea „Safari” cu grupul celor care aveau să participe la crimă,  ca mai apoi să plece împreună cu Cojocaru la „Doi haiduci”. Din câte se pare, în timpul împuşcăturilor, Nicolaev a stat în maşină.

  „Toate se trag de la poliţie”

  Avocatul Gheorghe Amihalachioaie urmează să apere interesele familiei Veretca. „Toate se trag de la poliţie. Omorul a fost comis sub comanda lucrătorului de poliţie. El a organizat totul. E clar că era susţinut de comisar (Oleg Cociug – n.r.). Dar va fi foarte greu de demonstrat, pentru că lucrătorul de poliţie, fiind specialist în materie, a şters urmele, a strâns gloanţele. Cred că are şi destule relaţii prin alte organe. Va fi greu. Chiar şi atunci, noaptea, şi a doua zi, dimineaţa, au fost şterse urmele”, susţine Amihalachioaie.

  ZdG a aflat că anchetatorii au găsit la locul crimei mai multe gloanţe, trei – trase din arma lui Corcodel, iar câte unul din armele lui Veretca, Pruteanu şi Ţuţu. Cei prezenţi la locul crimei spun că au auzit mai multe împuşcături decât gloanţe găsite de oamenii legii.

  Avocatul familiei Veretca spune că e anormal ca o persoană învinuită de omor să stea acasă, pe când unii care comit infracţiuni mult mai uşoare să stea închişi. „Vrei nu vrei, asta te duce cu gândul că s-a umblat la judecători. S-o fi ajuns la vreo înţelegere, cum se face la noi”, crede Amihalachioaie.

  Persoane din anturajul victimei, în discuţiile cu ZdG, au lăsat să se înţeleagă că grupul de suspecţi participanţi la omor este protejat de cineva cu o înaltă funcţie în stat, respectivul fiind în relaţii foarte bune cu Constantin Ţuţu, luptător de K1, fiind chiar unul dintre sponsorii acestuia şi organizator de gale K1.

  Potrivit acestor surse, şi procurorii la care au fost în audienţă le-au dat de înţeles că lupta pentru dreptate va fi imposibilă, pentru că învinuiţii au oameni importanţi în spate. Fără a da nume, apropiaţii familiei Veretca susţin că, din surse sigure, au aflat că arestul la domiciliu l-a costat pe unul dintre învinuiţi 18 mii de euro, achitaţi judecătorului.

  Comisarul Cociug, aproape de revenire

  Şi Oleg Cociug, ex-comisar de Orhei, anunţat, imediat după crimă, ca fiind demis de ex-ministrul Roibu, este foarte aproape de a reveni în funcţie. Cociug a atacat la CAC ordinul lui Roibu, iar judecătorii au decis că Oleg Cociug urmează să fie repus în funcţie.

  Eugeniu Onică, şeful Direcţiei informare şi relaţii cu publicul a MAI, ne-a spus că, de fapt, Cociug nu a fost demis, aşa cum anunţase Roibu, ci retrogradat. Astfel că, cei de la Resurse Umane urmau să-i propună câteva posturi, din care Cociug să aleagă. Juriştii MAI au atacat la CSJ decizia CAC de restabilire a lui Cociug. Astfel, CSJ va decide, în ultimă instanţă, soarta fostului comisar, considerat de mai mulţi unul dintre principalii vinovaţi de crima din Codrii Orheiului.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.



 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Afacerile mici cresc împreună cu maib

  O patiserie în Florești, o fermă de prepelițe în Basarabeasca, un atelier de croitorie în Orhei, o livadă de pruni în Mileștii Mici sau prestarea serviciilor de transport în Chișinău – sunt afaceri mici care au…
  Afacerile mici cresc împreună cu maib

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler