Principală  —  IMPORTANTE   —   Vadim Krasnoselsky a fost ales…

Vadim Krasnoselsky a fost ales pentru un al doilea mandat consecutiv ca așa-numit președinte al regiunii transnistrene

Foto: Știri.md

Actualul șef al regiunii transnistrene a fost ales pentru un al doilea mandat consecutiv ca așa-zis președinte al regiunii transnistrene (PMR). Comisia Electorală Centrală a PMR a anunțat luni, 13 decembrie, rezultatele alegerilor prezidențiale, care au avut loc duminică.

Actualul șef al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselsky, a câștigat 79,4% din voturi. Al doilea candidat Serghei Pînzar a câștigat 11,8% din voturi.

Conform legislației electorale a PMR, un candidat înregistrat, care a primit mai mult de jumătate din voturile exprimate, se consideră ales.

La vot au participat 143.054 de persoane, adică 35,2% din locuitorii din stânga Nistrului.

Este de remarcat faptul că, la alegerile din 2016, la vot au participat de două ori mai mulți oameni – 252.65. Atunci prezența la vot a fost de 60,1%.

De-a lungul anilor, Vadim Krasnoselsky a făcut mai multe declarații memorabile. Printre altele, el s-a autointitulat președintele moldovenilor”.

Pe 28 mai 2019, Krasnoselsky, la o întâlnire informală cu angajații Ministerului de Externe al PMR, a declarat că intenționează să depună procese împotriva Moldovei pentru „despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de agresiunea împotriva poporului transnistrean ”.

Tema soluționării conflictului transnistrean a fost discutată de multe ori în această perioadă, dar Vadim Krasnoselsky a declarat de fiecare dată că PMR rămâne independentă: „ Întotdeauna am spus și nu ascund faptul că garanția securității noastre este independența noastră ”. Ulterior, el a mai  spus: „În Transnistria noastră, în 2006, poporul s-a pronunțat pentru independența Transnistriei odată cu intrarea ei ulterioară în Rusia. Oamenii noștri s-au hotărât .”

În plus, în această perioadă, în Zona de Securitate au avut loc exerciții ilegale, precum detenții și răpiri ilegale de persoane.

Delegația R. Moldova din cadrul Comisiei Mixte de Control susține că structurile situate în zonele care nu se află sub controlul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii comit constant acțiuni provocatoare, rețin ilegal și răpesc persoane.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat independența în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. 

Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.