Principală  —  IMPORTANTE   —   Premierul Chicu susține că regretă…

Premierul Chicu susține că regretă modul în care a fost interpretat mesajul său postat pe Facebook. Discuția purtată cu ambasadorul României la Chișinău

Premierul R. Moldova Ion Chicu anunță că a avut luni, 25 mai, o întrevedere cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul discuției, Chicu susține că „a reiterat gratitudinea pe care o are R. Moldova față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID19”. Tot aici, premierul susține că mesajul său de pe Facebook a fost interpretat eronat și că în cadrul întrevederii cu ambasadorul român „și-a exprimat regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile sale pe rețelele de socializare.

Potrivit premierul Chicu, mesajul său postat pe Facebook a fost interpretat eronat.

„Am ținut să-i exprim Domnului Ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, scrie Ion Chicu pe Facebook.

Tot aici, Chicu scrie că „în cadrul întrevederii i-a mulțumit Domnului Ambasador pentru suportul de care Republica Moldova beneficiază din partea României pe dimensiunea integrării europene”.

„La finalul întrevederii a fost reconfirmată disponibilitatea ambelor state de a aprofunda relațiile bilaterale prietenești pe principii de respect reciproc”, a mai menționat premierul în mesajul său de pe Facebook.

Deputatul român Constantin Codreanu anunță că a depus luni, 25 mai, o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), Comisiei pentru Cetăţenie, privind retragerea cetățeniei române lui Ion Chicu.

Premierul Ion Chicu a avut o reacție scandaloasă pe Facebook, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor. 

La scurt timp nu au întâraziat să apară reacțiile policienilor, dar și a societății, care au condamnat declarația lui Ion Chicu. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe român Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.

„Este un moment mai dificil, mai puțin plăcut”, a comentat pentru ZdG ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, incidentul creat în urma postării premierului Ion Chicu la adresa „băiețașilor români”.

Vineri, 23 mai, cu o reacție întârziată a venit președintele țării, Igor Dodon, în care nu a pomenit despre comentariul lui Ion Chicu, dar a declarat că Republica Moldova este „degrată de către unii europarlamentari”.