Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Siegfried Mureșan: Guvernul Republicii Moldova…

Siegfried Mureșan: Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor. Reacția lui Ion Chicu

 „Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor.” Este declarația eurodeputatului român, Siegfried Mureșan. Acesta critică actualul Guvern al R. Moldova și susține că R. Moldova este în urmă în ceea ce priveşte implementarea reformelor. Cu toate acestea, reacția premierului Ion Chicu nu a întârziat să apară.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe. Guvernele Partidului Democrat și cel al Partidului Socialiștilor au destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii. Din această cauză, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită”, a susținut Mureșan.

Potrivit europarlamentarului, raportul publicat zilele acestea de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere a UE, inclusiv a Acordului de liber schimb profund şi cuprinzător (DCFTA) cu Republica Moldova, confirmă că Republica Moldova este în urmă în ceea ce priveşte implementarea reformelor. „Sunt aceleaşi probleme despre care eu vorbesc de 5 ani încoace”.

Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. În plus, o serie de evenimente au dus la deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, arată raportul Parlamentului European. Toate acele reforme cerute de UE ar fi întărit instituțiile Republicii Moldova, ar fi redus corupția și incompetența din instituții, iar Republica Moldova”, a menționat eurodeputatul.

Potrivit lui Mureșan, singurul guvern care și-a respectat angajamentele, a implementat proiecte și a făcut un progres vizibil a fost Guvernul condus de Maia Sandu.

Guvernul a introdus un program de reformă ambițios în spiritul deoligarhizării și a inițiat o serie de reforme stipulate în Acordul de Asociere”, potrivit lui Mureșan.

Mureșan a venit cu un mesaj și către actualul Guvern al R. Moldova.

„Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării. 

Guvernul Republicii Moldova nu trebuie să mai întârzie cu reforme precum consolidarea independenței instituțiilor statului, garantarea separării puterilor în stat și independența sistemului judiciar și a celui de urmărire penală. Trebuie să lupte împotriva corupției, să îmbunătățească condițiile de viață ale cetățenilor și nu în ultimul rând, să avanseze în investigarea fraudei bancare din 2014″, a mai spus eurodeputatul.

Potrivit acestuia, conform raportului, riscul re-politizării instituţiilor importante ale statului şi a sistemului judiciar (în special a procurorilor şi a instanţelor) reprezintă o altă provocare în implementarea reformelor în Republica Moldova. Acesta este încă un motiv pentru care asistenţa macrofinanciară acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană trebuie să fie însoţită de condiţionalităţi stricte şi clare şi de un mecanism puternic de monitorizare.

„Cu toate acestea, Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al cetățenilor Republicii Moldova. Noi vom continua să susținem implementarea reformelor și parcursul european al Republicii Moldova și vom ajuta cetățenii acestei țări. Iar de la autoritățile de la Chișinău așteptăm o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democrației și dezvoltarea economică în Republica Moldova”, a punctat Mureșan.

Reacția premierul Ion Chicu nu a întâraziat să apară.

,,Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu ,,patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni… 

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 întegistrați in toată țara mea. Și medici, cam tot atâția. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal. 

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a comentat Ion Chicu.