• DOC/ Magistratul judecat penal după un articol din ZdG a fost achitat

  DOC/ Magistratul judecat penal după un articol din ZdG a fost achitat
  vizualizări
  26 decembrie 2019 | 07:22

  Serghei Ciobanu, judecătorul trimis în judecată după ce ZdG scria, în 2016, că a revizuit o sentință pronunțată cu 16 ani înainte, încetând procesul penal împotriva unui colonel, a fost achitat de Judecătoria Chișinău. Magistrata Stella Bleșceaga, cea care a examinat dosarul, a ajuns la concluzia că acuzația adusă de procurori nu a fost justificată cu probe, or, sentința pe care acuzatorii de stat au considerat-o ilegală nu fusese atacată în 2016 în instanțele ierarhic superioare.

  În februarie 2017, ZdG a scris că, în septembrie 2016, Serghei Ciobanu, pe atunci judecător la Judecătoria Militară, a revizuit o sentinţă pe numele colonelului Ivan Grosu, emisă acum 16 ani, şi a hotărât încetarea procesului penal în privinţa acestuia.

  Citiți și: Fiul procuror, tatăl condamnat-amnistiat şi o sentinţă revizuită de instanţă după 16 ani

  Cererea în judecată a fost depusă de procurori militari, colegi cu fiul colonelului cu acelaşi nume, Ivan Grosu, fost procuror militar. În 2000, Ivan Grosu fusese condamnat, apoi amnistiat, dar obligat să achite 1,17 milioane de lei, pagube stabilite în dosar, banii fiind decontaţi, lunar, din pensie.

  La 11 aprilie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat demersul procurorului general de atunci, Eduard Harunjen, care a solicitat acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele judecătorului Serghei Ciobanu. Procurorii precizau că „magistratul a dispus, în mod eronat, încetarea procesului penal, astfel că revizuirea hotărârii de încetare a procesului penal a avut loc contrar limitelor legale a termenelor de prescripţie a incriminării, care expirase acum 9 ani”.

  Argumentele judecătoarei pentru achitarea lui S. Ciobanu

  După un șir de ședințe de judecată derulate pe parcursul a doi ani, la 15 octombrie 2019, judecătoarea Stella Bleșceagă a decis să-l achite pe Serghei Ciobanu, după ce a audiat mai mulți martori, inclusiv procurorii care în 2016 au cerut în judecată revizuirea sentinței emise în 2000 pe numele lui Ivan Grosu. 

  „Sentința este contrară legii atunci când, pe lângă încălcări grave de natură materială sau procesuală, este necesar să existe în mod obligatoriu o confirmare juridică a acestui fapt. O astfel de confirmare o reprezintă casarea totală sau parțială a actului procedural de către instanța ierarhic superioară. Se constată că la materialele cauzei penale lipsește hotărârea instanței ierarhic superioare care ar fi verificat legalitatea actului emis. Instanța de judecată menționează, că sentința pronunțată care formează obiectul infracțiunii poate fi contestată, posibila eroare admisă putând fi reparată prin utilizarea căii ordinare de atac”, a remarcat magistrata Bleșceagă.

  Procurorii audiați au confirmat că sentința emisă de Ciobanu în 2016 nu a fost contestată

  În instanța de judecată, procurorii Radu Talpă și Corneliu Lavciuc au confirmat că, în 2016, actul prin care judecătorul Serghei Ciobanu a revizuit sentința emisă în 2000 pe numele lui Ivan Grosu nu a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, astfel că aceasta a intrat în vigoare și a devenit irevocabilă. În acest caz, Talpă a fost pedepsit disciplinar cu avertisment, iar Lavciuc a scăpat de pedeapsă pentru că a expirat termenul de prescripție. Magistrata Bleșceaga a reiterat însă că, fără a fi constatată ilegalitatea actului emis de Ciobanu de o instanță ierarhic superioare, nu este justificată judecarea și condamnarea acestuia. 

  „În vederea constatării ilegalității sentinței din 29 septembrie 2016, procurorul, urma în mod obligatoriu să exercite calea legală de atac, deoarece verificarea legalității unei sentințe emisă de instanța de judecată şi expunerea asupra acesteia este o atribuție exclusivă a instanței ierarhic superioare. Instanța de judecată califică, că actul de învinuire adus inculpatului Ciobanu Serghei este unul neclar, or organul de urmărire penală, se expune și asupra ilegalității și încheierii din 20 iulie 2016 emise de către judecător cu privire la admiterea cererii și redeschiderii procedurii de revizuire a unei cauze penale peste termenul prevăzut de lege, cu toate, că nici această încheiere nu a fost supusă controlului legalității de către instanța de judecată ierarhic superioară, însă la calificarea acțiunilor inculpatului acuzarea indică doar pronunțarea ilegală a unei sentințe, care s-a soldat cu urmări grave. În cazul în care probele referitoare la vinovăție nu sunt certe, sigure, complete, ci exista îndoiala cu privire la vinovăția inculpatului, se aplica regula „in dubio pro reo”, potrivit căreia orice îndoială operează în favoarea inculpatului”, a argumentat instanța achitarea lui Serghei Ciobanu. Acesta a fost demis din sistem în 2017.

  Citiți și: Procuror pedepsit cu „avertisment” în urma unui articol apărut în ZdG

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  174 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate duminică, 12 iulie, în R. Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Totodată, un bărbat de 61 de ani s-a stins…
  Alte 174 cazuri noi de infecție cu Covid-19 și un deces, înregistrate în ultimele 24 de ore

  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  România a înregistrat sâmbătă cel mai mare număr de cazuri nou diagnosticate de Covid în 24 de ore – 698, la capătul unor săptămâni în care numărul de îmbolnăviri a crescut constant. Odată cu relaxarea re…
  Reprezentantul României la OMS demontează 10 cele mai vehiculate mituri despre coronavirus

  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  După ce ieri, deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), astăzi, 12 iulie și colegul de celulă al acestuia a fost internat în secți…
  Al doilea caz de Covid-19 la Penitenciarul nr. 13. Colegul de celulă al lui Pruteanu, internat la IMU

  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Până astăzi, 12 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.535 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.387 au fost externate. De…
  Covid-19, România: 456 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 13 decese, în ultimele 24 de ore

  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  Mai mulți oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber și Pavel Verejanu, primarul de Orhei, au protestat cerând redeschiderea parcului „OrheiLand”. Asta deși, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Pu…
  Protest în plină pandemie: Jos mâinile de pe „OrheiLand”

  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 208 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1313 în Transnistria. Bilanțul deceselor ajunge la 641. În ultimele 24 de ore, în cadrul C…
  366 de persoane diagnosticate cu Covid-19 sunt în stare gravă. Anunțul făcut de autorități