• Fostul premier Sturza susține că Plahotniuc are probleme financiare la Miami și că ar putea fi expulzat din SUA: „S-a terminat dolce vita”

  Fostul premier Sturza susține că Plahotniuc are probleme financiare la Miami și că ar putea fi expulzat din SUA: „S-a terminat dolce vita”
  31 iulie 2020 | 08:24

  Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, susține că fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, are probleme financiare serioase în State Unite ale Americii, dar și că Plahotniuc ar putea fi expulzat din SUA întrucât „autoritățile americane vor să facă un caz de succes în lupta cu corupția și l-au ales pe Plahotniuc”. Declarațiile au fost făcute de către Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, de la postul TV8.

  Potrivit fostului premier, Ion Sturza, fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, care potrivit lui, încă se află la Miami, are mari probleme financiare.

  Plahotniuc este într-o situație dificilă, pentru că el se află în vizorul mai multor jurisdicții. Vreau pe scurt să vă spun că viața oamenilor de afaceri a devenit foarte complicată ultimul timp pentru că s-a implementat o legislație extrem de restrictivă a spălării banilor. Astăzi, ca să deschizi un cont, ca să miști ceva bani, mici, până la 10 000 € încă mai merge, dar pentru o sumă mai mare există foarte multe restricții. Orice bancă te întreabă ce vrei să faci tu cu banii, unde să-i duci, chiar dacă sunt banii tăi. Nu se mai poate de manipulat atât de ușor cu sume mari de bani, mai ales dacă te afli în Statele Unite ale Americii. De asta au si profitat toți escrocii din jurul lui Plahotniuc și au înscris toate activele și banii pe ei. Și atunci când e bine, îți pare că toți îți vreau binele. Lucrurile au devenit complicate, inclusiv în Dubai. A fost un refugiu pentru mulți escroci din spațiul ex-sovietic, dar și acolo au ajuns americanii și îi fugăresc. Plahotniuc și-a trecut totul în Dubai, pentru că alte jurisdicții nu-l acceptau, nu acceptă astfel de acțiuni.

  Nu mai există posibilitatea să se poate de făcut ceea ce se putea face cu cinci ani în urmă. Practic astăzi nu mai există niciun offshore necontrolat de autoritățile fiscale din țările europene sau Statele Unite ale Americii. S-a terminat dolce vita”, a declarat Ion Sturza.

  Tot Sturza susține că Plahotniuc ar putea fi expulzat din SUA și că „americanii vor face din cazul Plahotniuc un exemplu de succes în lupta cu corupții”.

  Americanii pe bune vor să facă un caz de succes în lupta cu corupția și l-au ales pe Plahotniuc. Mulți consideră că este o conspirație, că departamentul duce o luptă cu rușii, ca să lupte cu rușii, nu e așa. Linia lor de comportament, a autorităților americane e să facă din Plahotniuc un exemplu de atitudine față de oameni corupți.

  Îl vor extrada pe Plahotniuc, dar în condițiile în care din Republica Moldova vor veni argumente, probe serioase. Eu aș crede mai mult că americanii îl vor expulza pe Plahotniuc din Statele Unite ale Americii. Dupa ce va fi expulzat, poate să plece oriunde îl vor primi. Nu știu exact unde, banii miroase. Poate să meargă în America Latină și chiar în Europa. Ca să revină în România sub numele Plahotniuc ar fi prea de tot, dar că anumite servicii, care au lucrat cu el în perioada în care el a fost stăpânul Moldovei, pot să-l ia sub protecție – cu certitudine, care la rândul lor pot să influențeze și serviciile altor state. El avea darul de a umili oamenii, de a ai înjosi. El acum stă acolo fără mari activități, într-o incertitudine, doarme câte 2 ore pe noapte”, a mai declarat fostul premier Ion Sturza.

  Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

  La 22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

  Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.

  Este un dosar nou, aflat în gestiunea PCCOCS. Noi am investigat și am dispus pe 18 mai, luni, printr-o ordonanță, punerea sub învinuire a persoanei pe episodul la care procurorul general s-a referit în briefing pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Am citat persoana la domiciliu, dar pentru că nu s-a prezentat, fiind plecată peste hotare, pentru a asigura prezența numitului în fața organului de urmărire penală, am înaintat demersul în instanța de judecată pentru aplicarea māsurii de arest. Dosarul a fost pornit în 2020″, a declarat anterior pentru ZdG Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS.

  VIDEO/ Un an fără Plahotniuc: Acuzații vs dosare fără finalitate

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Precizările primarului general al Chișinăului privind activitatea uzinei de reciclare a deșeurilor ABS Recycling

  Primarul general al Chișinău, Ion Ceban, susține că nu este împotriva activității uzinei de reciclare a deșeurilor ABS Recycling. Acesta precizează că nu municipalitatea închide uzina de colectare şi sortare a…
  Precizările primarului general al Chișinăului privind activitatea uzinei de reciclare a deșeurilor ABS Recycling

  VIDEO/ Viorel Morari ripostează acuzațiilor în dosarul Vento: „Reținerea lui Igor Borș a avut loc în momentul perchezițiilor, deoarece fratele său a fugit”

  Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă mai multe detalii despre dosarul „Vento”, care de curând i-a adus un nou dosar în care este acuzat de…
  VIDEO/ Viorel Morari ripostează acuzațiilor în dosarul Vento: „Reținerea lui Igor Borș a avut loc în momentul perchezițiilor, deoarece fratele său a fugit”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a numit noii membri ai Consiliului Suprem de Securitate

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 25 ianuarie, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate(CSS). Președinția anunță că prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie, la…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a numit noii membri ai Consiliului Suprem de Securitate

  sondaj / Scumpirea produselor petroliere

  Noi scumpiri pe piața carburanților. Benzina, motorina și gazul petrolier lichefiat s-au scumpit esențial de pe 15 ianuarie: cu un leu și 60 de bani (10%) - benzina, motorina - cu un leu și 10 bani (8,1%) și cu…
  sondaj / Scumpirea produselor petroliere

  MAI le recomandă fermierilor protestatari, citați la Poliție, să se adreseze instanței de judecată, dacă nu sunt de acord

  La protestul agricultorilor, din fața Parlamentului, din 17 decembrie 2020, angajații Poliției au înregistrat și documentat mai multe încălcări, astfel mai mulți agricultori au primit citații de a se prezenta l…
  MAI le recomandă fermierilor protestatari, citați la Poliție, să se adreseze instanței de judecată, dacă nu sunt de acord