Principală  —  IMPORTANTE   —   Fermierii s-au retras din PMAN.…

Fermierii s-au retras din PMAN. Care sunt următoarele acțiuni ale agricultorilor

Sursă foto: Facebook/ Asociația Forța Fermierilor

Agricultorii și-au retras tehnica agricolă din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) astăzi, 8 decembrie. În adresarea sa către fermieri, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a anunțat că suspendă acțiunile de protest, dar vor continua la nivel local, implementând alte metode.

După ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că „așa-numitul moratoriu propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, organizatorii protestului din PMAN, înainte de retragere, au zis: „Noi vom aplica alte metode, cum ar fi: blocarea tuturor drumurilor din țară, blocarea portului Giurgiulești sau alte acțiuni”.

Am avut o întâlnire de o oră cu ministrul de Interne. Cred că a fost cea mai productivă discuție în cele două săptămâni de protest. (…)Agricultorii nu vor fi nevoiți să achite amenzile.

(…)Cele mai importante revendicări ce țin de compensații au rămas fără răspuns. Această atitudine a guvernării față de fermieri o să fie taxată în următoarea perioadă.

Noi vom aplica alte metode, cum ar fi: blocarea tuturor drumurilor din țară, blocarea portului Giurgiulești sau alte acțiuni, vom analiza minuțios. (…)O să înaintăm propunerea de a compensa per hectar și nu doar la noi în țară, vom vorbi cu eurodeputații de la Bruxelles, cu deputații din România și vom lupta pentru supraviețuirea satelor moldovenești.

Noi suspendăm protestul nostru, nu-l stopăm, dar o să găsim alte forme de protest. (…)Chiar dacă plecăm, o să face gălăgios acest lucru. În limita legii, fără să trecem linia roșie, dar o să facem acest lucru”,  liderul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Cronologia protestului agricultorilor

Protestele agricultorilor au început pe 22 noiembrie. Fermieri au ajuns în Piața Marii Adunări Națională (PMAN) pe 23 noiembrie. Organizatorii estimau o prezență de peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă.

Agricultorii au solicitat introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

Pe 28 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un briefing de presă că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale. Totuși, a spus oficialul, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova, Vladimir Bolea, a fost audiat în plenul Parlamentului în legătură cu situația din agricultură, în ședința din 30 noiembrie, la inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Ulterior, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au anunțat că a avut loc o ședință cu reprezentanții organizațiilor de creditare nebancară, pentru a aborda „problemele specifice cu care se confruntă agricultorii din sectorul de creștere a cerealelor”. Conform MAIA, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a solicitat instituțiilor de creditare nebancară „să livreze analize detaliate despre portofoliul agricol actual, numărul cererilor de restructurare a creditelor și care sunt soluțiile de restructurare a datoriilor pentru a ajuta fermierii să evite intrarea în insolvență, pentru ultimii 5 ani”.

A doua zi, pe 5 decembrie, fermierii au mărșăluit cu tehnică agricolă pe străzile capitalei. Traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a fost parțial blocat.

Între timp, un protestatar a vrut să plaseze în fața Președinției baloți de fân, un sac cu balegă și câteva lăzi cu struguri, însă a fost stopat de polițiști.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii, nu doar membrii unei singure asociații”. Cu o astfel de reacție au venit reprezentanții Executivului după ce fermierii au mărșăluit cu tehnică agricolă pe străzile din centrul capitalei.

În primele două zile de protest, 22-23 noiembrie, în timpul protestului anunțat pașnic, câțiva fermieri s-au îmbrâncit cu polițiștii, după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) le-a cerut să elibereze benzilor de circulație „pentru a se putea deplasa și șoferii cu mașinile personale, precum și transportul public”.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a ieșit într-un briefing de presă în dimineața zilei de 24 noiembrie, spunând că au avut loc mai multe altercații între fermieri și polițiști. „Au fost constatate contravenții pentru faptele admise de unii organizatori, care nu erau stipulate în declarația prealabilă. Nimeni nu are dreptul să atenteze la bunurile statului, procurate din impozitele tuturor cetățenilor. A fost inițiat un proces penal pe persoanele care au fost instigatori la aceste acțiuni”, a menționat șeful IGP.