Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția Guvernului după ce fermierii…

Reacția Guvernului după ce fermierii au mărșăluit pe străzile din centrul capitalei

Sursa foto: ZdG

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii, nu doar membrii unei singure asociații”. Cu o astfel de reacție au venit reprezentanții Executivului după ce fermierii au mărșăluit cu tehnică agricolă pe străzile din centrul capitalei.

„Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată.

Autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o postare pe Telegram.

Marți, 5 decembrie, fermierii au mărșăluit cu tehnică agricolă pe străzile capitalei. Traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău a fost blocat. Ulterior, un protestatar a vrut să plaseze în fața Președinției baloți de fân, un sac cu balegă și câteva lăzi cu struguri, însă a fost stopat de polițiști.

„(…) Asta esta forma noastră de protest (…). Noi am adus cadou conducerii țării (…). Noi vrem să o lăsăm aici (…). Eu am dreptul să protestez. Lăsați-mă să las astea cadou și mă duc mai departe (…)”, a spus fermierul.

Agricultorii, care au revenit în Piața Marii Adunării Naționale (PMAN), au claxonat minute în șir în semn de protest. Fermierii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

„(…) Două holdinguri controlează 41% din terenurile agricole. La primăvară acest procent o să crească până la 70. Noi ieri am discutat acest subiect cu doamna Sandu (…). Cineva vrea ca în locul fermierilor micro, mici și mijlocii să vină două-trei persoane cu care e mai ușor de înțeles. Eu nu accept această idee (…).

Într-adevăr, în ultimele două săptămâni, multe lucruri noi n-am obținut. Am arătat că suntem civilizați, constructivi. Am venit cu soluții, am ajustat aceste soluții, am încercat să găsim un compromis. Suntem gata și acum să facem acest lucru, dar revendicările principale nu au fost auzite. Noi ieri am avut o discuție relativ normală cu președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară (…)”, a declarat Alexandru Slusari, director executiv al organizației Asociația „Forța Fermierilor” în timpul manifestației de astăzi din perimetrul Guvernului.

Joi, 28 noiembrie, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat într-un briefing de presă că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale. Totuși, a spus oficialul, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.