Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Viorel Cernăuțeanu, despre protestul fermierilor:…

Viorel Cernăuțeanu, despre protestul fermierilor: „Acțiuni neplanificate, necoordonate și negândite”

Captură foto: privesc.eu

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a ieșit într-un briefing de presă în dimineața zilei de 24 noiembrie, făcând precizări despre protestul agricultorilor și acțiunile organelor de drept, după mai multe incidente întâmplate în primele două zile de manifestații.

„Declarația prealabilă depusă de organizatorii acestei întruniri prevedea niște aspecte foarte clare. Unul dintre acestea era deplasarea și amplasarea, la data de 22 noiembrie, la periferia municipiului Chișinău. Pentru ziua de 23 noiembrie, acești organizatori împreună cu grupul de fermieri urmau să se deplaseze spre centrul orașului.

Noi avem obligativitatea de a respecta drepturile tuturor care intenționează să participe la orice formă de întrunire, dar în afară de drepturile pe care le au, cetățenii care participă la întruniri au și obligații. În același timp, suntem obligați să respectăm drepturile și altor cetățeni, elevi, angajați, participanți la traficul rutier. Drepturile noastre se limitează acolo unde nu încălcăm și nu afectăm drepturile altor cetățeni.

(…) Este pe neînțelesul meu când o persoană care a semnat declarația comunică că anterior s-au comis astfel de fapte, astfel de acțiuni ilegale și nu s-a întâmplat nimic. (…) După această logică, iese că dacă anterior s-a furat, de ce să nu furăm și acum?

Pe parcursul zilei de ieri și zilei de 22 noiembrie, au fost constatate o serie de încălcări admise de organizatori, cât și de participanții la întrunire. Noi în continuare com asigura buna desfășurare și cerem organizatorilor să respecte legea cu privire la întruniri.

(…) Punem în pericol securitatea traficului rutier când facem acțiuni neplanificate, necoordonate și negândite – de a ieși brusc pe carosabil, de a bloca și de a crea situații de accident.

Fermierii nu au fost documentați pentru protest. Au fost constatate contravenții pentru faptele admise, care nu erau stipulate în declarația prealabilă.

Nimeni nu are dreptul să atenteze la bunurile statului, procurate din impozitele tuturor cetățenilor. A fost inițiat un proces penal pe persoanele care au fost instigatori la aceste acțiuni”, a declarat șeful IGP.

Protestele agricultorilor se vor desfășura în perioada 22-26 noiembrie. Organizatorii estimau o prezență de peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă. O parte din fermieri au ajuns în Piața Marii Adunări Națională (PMAN) ieri, 23 noiembrie.