Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vladimir Bolea, mesaj pentru agricultori:…

Vladimir Bolea, mesaj pentru agricultori: „Așa-numitul moratoriu propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă”

Sursa: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare/Facebook

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a adresat agricultorilor care încă protestează în Piața Marii Adunări Națională (PMAN). Într-un briefing de presă, ministrul a declarat că a avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport a producătorilor de cereale și urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanții băncilor, totuși, cerințele agricultorilor nu pot fi îndeplinite.

„Eu în calitate de ministru al Agriculturii sunt conștient de situația precară a producătorilor de cereale în mod special din R. Moldova, în fiecare zi lucrăm pentru identificarea de soluții eficiente și legale.

A avut loc prima ședință în procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru acest tip de fermieri din R. Moldova (crescători de cereale n. red.). Au participat reprezentanți de la Ministerul de Finanțe, de la inspectoratele fiscale, reprezentanți a băncilor, a structurilor comerciale (…), pentru a stabili un început de dialog.

Am identificat două categorii de agenți economici care se ocupă de producerea de cereale: agricultorii care au așa-numitele acte de constatare a secetei de la comisiile pentru situații excepționale raionale și agricultorii care nu au suferit de la secetă, dar au impedimente la prețul de realizare al produselor cerealiere.

(…) Așa-numitul moratoriul propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că nu există formă legală în R. Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Nici CSE-ul nu are așa împuterniciri. Mai mult decât atât, Legislația din R. Moldova prevede clar, nicio entitate din stat nu poate interveni între doi agenți economici.

Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute.

Astăzi, voi avea la Minister prima ședință cu reprezentanții băncilor. În R. Moldova sunt în total 11 bănci comerciale, din ele doar șase acordă credite în agricultură. Cu ei urmează să stabilim:

  1. lista, până la ultimul agent economic, care au credite la băncile comerciale din R. Moldova;
  2. vom face un studiu dinamic, pentru ultimii cinci ani de zile, care era procentul de agricultori care au intrat în incapacitate de plată/ au fost pasibili de trimis în insolvență…;
  3. din ce perioadă se trag problemele.

(…) Propunere din partea Forței Fermierilor referitoare la redistribuirea din fondul AIPA, pentru 2024, a 500 de milioane de lei pentru compensarea producătorilor de porumb și floarea soarelui nu este susținută de Guvernul R. Moldova, pentru că o consideră discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori și agenți economici din agricultură, care au făcut investiții în 2023 și care au luat credite la bancă și care au mizat cu certitudine pentru a primi aceste subvenții (…)”, a menționat oficialul.

Vladimir Bolea, s-a adresat agricultorilor și acum șase zile, pe 24 noiembrie, când a spus: „Algoritmul este foarte simplu, mergem la direcțiile agricole, ei ne vor ghida să mergem la camerele agricole, ca ulterior să putem primi acele certificate de forță majoră, pe care le prezentați la bănci, la creditori și de oprit celelalte tipuri de procese”.

Protestele agricultorilor au început pe 22 noiembrie. Organizatorii estimau o prezență de peste 1 000 de oameni și 500 de unități de tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Națională (PMAN).

Agricultorii cer în continuare introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui cel puțin până pe 31 martie 2024.

În primele două zile de protest, 22-23 noiembrie, în timpul protestului anunțat pașnic, câțiva fermieri s-au îmbrâncit cu polițiștii, după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) le-a cerut să elibereze benzilor de circulație „pentru a se putea deplasa și șoferii cu mașinile personale, precum și transportul public”.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a ieșit într-un briefing de presă în dimineața zilei de 24 noiembrie, spunând că au avut loc mai multe altercații între fermieri și polițiști. „Au fost constatate contravenții pentru faptele admise de unii organizatori, care nu erau stipulate în declarația prealabilă. Nimeni nu are dreptul să atenteze la bunurile statului, procurate din impozitele tuturor cetățenilor. A fost inițiat un proces penal pe persoanele care au fost instigatori la aceste acțiuni”, a menționat șeful IGP.