Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Curtea Supremă de Justiție…

DOC Curtea Supremă de Justiție pune punct procesului intentat în privința lui Igor Dodon și pliantele defăimătoare la adresa Maiei Sandu

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) pun punct în cazul cererii de chemare în judecată înaintată de Sandu Maia către Dodon Igor privind recunoașterea ca false, defăimătoare, calomnioase şi denigratoare informaţiile înserate în pliantul pe suport de hârtie cu caracter electoral al acestuia. Printr-o decizie dictată joi, 3 decembrie, CSJ menţine încheierea din 30 noiembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău care a declarat acțiunea inadmisibilă.

La 3 decembrie CSJ a respins recursul depus de Maia Sandu și a decis menținerea încheierii din 30 noiembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău.

„Se menţine încheierea din 30 noiembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon cu privire la recunoașterea ca fiind false, defăimătoare, calomnioase şi denigratoare informaţiile înserate în pliantul pe suport de hârtie cu caracter electoral, care prejudiciază direct onoarea, demnitatea, reputaţia şi drepturile personale nepatrimoniale ale Maiei Sandu; recunoaşterea ca fiind false, defăimătoare şi denigratoare informaţiile din Spotul difuzat la datele de 05, 06, 07, 08, 09 şi 10 noiembrie 2020, la mai multe posturi de radiodifuzori, care prejudiciază direct onoarea, demnitatea, reputaţia şi drepturile personale nepatrimoniale ale Maiei Sandu și obligarea pârâtului Igor Dodon de a sista imediat răspândirea informaţiilor denigratoare în adresa concurentului electoral Maia Sandu cu prezentarea scuzelor publice de rigoare în acest sens”, se arată în decizia CSJ din 3 decembrie.

Decizia este irevocabilă.

La 14 noiembrie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o hotărâre prin care a admis cererea depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon în legătură cu distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS.

Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 17 noiembrie instanța a casat hotărârea și au decis reținerea cauzei civile pentru examinare la CA.

La 20 noiembrie CA a dispus suspendarea din oficiu a procesului și expedierea dosarul CSJ pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

La 26 noiembrie, CSJ a constatat competența completului specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Curții de Apel Chişinău și a remis spre examinare cererea. La 30 noiembrie cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon a fost declarată inadmisibilă.

Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. În foile volante este scris despre o eventuală închidere a școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În raportul financiar prezentat de Igor Dodon Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 6 noiembrie nu sunt, însă, indicate cheltuieli pentru tipărirea pliantelor. Informațiile din pliante sunt atacurile lansate de Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă de la 3 noiembrie.

În briefingul de presă de la 3 noiembrie, într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.

Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În timp ce reprezentanții PAS spun că „Igor Dodon nu a rezistat și a coborât în glod și împroașcă cu acest glod toată țara”, reprezentanții staff-ului acestuia au declarat pentru ZdG că în cadrul dezbaterilor, candidatul va veni cu „dovezi și argumente”. Dezbaterea însă nu a mai avut loc.