Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputați, la „casă nouă”. Detalii…

Deputați, la „casă nouă”. Detalii despre achizițiile imobiliare ale parlamentarilor: de la apartamente de 40 de metri pătrați la imobile de milioane

Pentru unii politicieni din Parlament, anul 2023 a fost unul prosper: de la apartamente de 40 de metri pătrați la imobile de milioane

Ziarul de Gardă a radiografiat noile declarații de avere și interese personale și i-a identificat pe deputații care au făcut cumpărături imobile în 2023, valoarea unora dintre noile proprietăți ridicându-se chiar la milioane de lei.

Cu un venit anual de circa 360 de mii de lei, cumulat din salariu și indemnizații, deputatul PAS Radu Marian a trecut la casă nouă în 2023. Apartamentul de 63 de metri pătrați, cu o valoare de 72 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei), care pe piața imobiliară este estimat la 85 de mii de euro, nu este tocmai o noutate pentru declarația de avere și interese personale a deputatului, întrucât este același apartament pe care, potrivit declarațiilor depuse anterior, Marian îl închiria din 2020. „Eu îl închiriam, iar anul trecut am făcut un contract de vânzare-cumpărare cu proprietarul. Îl achit în tranșe și avem proprietate egală până eu voi achita toate ratele. Nu am achitat toată suma. Până acum, am achitat aproximativ 23 de mii de euro”, a menționat Marian pentru ZdG.  

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Tatiana Cunețchi, a obținut în 2023 un venit de circa 675 de mii de lei, cumulat din salariu, pensii, dobânzi și indemnizație. În declarația de avere și interese personale, Cunețchi mai menționează 8 mii de euro (circa 160 de mii de lei) depozitați într-un cont bancar și aproximativ 174 de mii de lei deținuți în două conturi curente. În martie 2023, deputata BCS a procurat un imobil de 105 metri pătrați, asupra căruia deține jumătate din dreptul de proprietate. Cunețchi susține că a achitat circa 1,2 milioane de lei, sumă mai mare decât valoarea de piață declarată a bunului, care se ridică la aproape 995 de mii de lei. Pentru terenul de șapte ari pe care este amplasat imobilul, Tatiana Cunețchi declară că a cheltuit peste 70 de mii de lei.  

Veniturile deputatei obținute pe parcursul anului trecut însă nu acoperă suma pe care a plătit-o pentru achiziționarea bunului imobil. Conturile bancare din 2023 însă nu mai sunt la fel de pline ca în 2022, când deputata declara circa 110 mii de lei în două conturi curente, 15 mii de dolari americani (circa 270 de mii de lei) într-un alt cont curent și două depozite care cumulau 25 de mii de euro (circa 500 de mii de lei). 

Pe lângă apartamentul în valoare de peste un milion de lei pe care îl deține din 2020, și familia deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Victor Spînu, în 2023, având un venit anual de 1,7 milioane de lei, a devenit proprietara unei case de 140 de metri pătrați, în valoare de 60 de mii de euro (circa 1,2 milioane de lei), dar pentru care a achitat la început, potrivit contractului, doar jumătate din sumă – adică 30 de mii de euro (circa 600 de mii de lei).  Spînu spune că raportul între preț și suprafață s-ar justifica prin faptul că „locuința se află în sat și este în construcție. Fiind variantă sură, noi acum facem reparație, de aceea și prețul este așa ciudățel”.

Și parlamentara PAS Maria Pancu, cu un venit de 604 mii de lei în 2023, cumulat din pensie, salariu,  indemnizații și compensații, a devenit proprietara unui apartament de 63 de metri pătrați, după ce a obținut 36 de mii de euro (circa 640 de mii de lei) din înstrăinarea unui alt apartament. Deputata a achitat 83 de mii de euro (circa 1,4 milioane de lei) pentru noua locuință, preț la care, potrivit acesteia, este estimat imobilul pe piață. 

Înainte de a accede în Parlament, și deputata PAS Veronica Briceag a făcut două tranzacții imobiliare. În 2023 aceasta a vândut un apartament pentru care a încasat circa 360 de mii de lei, iar cu o zi înainte de numirea sa în funcție de parlamentară, a cumpărat un alt apartament de circa 40 de metri pătrați, pentru care a achitat circa 850 de mii de lei.

Parlamentarul Ion Poia, ales pe listele PAS, a făcut achiziții imobile consistente în 2023. Pe lângă activitatea de deputat, acesta își desfășoară și activitatea de antreprenor, iar anul trecut a cumpărat trei imobile: două spații comerciale de producție de circa 235 și 110 metri pătrați, care valorează 150 și 250 de mii de lei și o parcare estimată la 140 de mii de lei.