Principală  —  IMPORTANTE   —   Compania din Turcia care a…

Compania din Turcia care a ridicat „Chișinău Arena” nu mai vrea să suporte, începând cu luna noiembrie, cheltuielile de întreținere a complexului sportiv. Administratorul „Arena Națională”: „nu vom permite să intrăm într-o situație proastă, care să afecteze patrimoniul”

Candu, Filip, Babuc. Lucrările au inceput in oct 2018 și urmau să se încheie în octombrie 2020. Sursa: chisinauarena.md

Compania din Turcia care a ridicat „Chișinău Arena” nu mai vrea să acopere, începând cu luna noiembrie, cheltuielile de întreținere a complexului sportiv. Informația a fost făcută publică de fostul deputat al Fracțiunii Platforma DA, Alexandr Slusari, fiind confirmată pentru Ziarul de Gardă de către administratorul SRL „Arena Națională”, Eduard Calancea.

În condițiile în care compania turcă nu își va schimba poziția, potrivit sursei citate, cheltuielile de întreținere, care nu țin de remedierea defectelor vor trebui să fie în sarcina Partenerului Public, adică a companiei publice de implementare SRL „Arena Națională”.

„Bineînțeles că nu vom permite să intrăm într-o situație proastă, care să afecteze patrimoniul, să degradeze. El trebuie păzit, întreținut la o anumită temperatură, ventilat, sunt bunuri care trebuie păstrate. Partenerii privați au considerat că având în vedere că au avansat în remedierea defectelor nu vor să mai suporte cheltuielile înafară de cele care țin de remediere”, susține Calancea.

Potrivit administratorului SRL „Arena Națională” au mai fost astfel de scrisori din partea partenerului privat privind sistarea întreținerii complexului.

Eduard Calancea, administratorul SRL „Arena Națională”,
gestionara „Chișinău Arena”

„Din 2019 am tot recepționat astfel de mesaje de la partenerul privat, dar totuși practic timp de doi ani a achitat tot ce ține de utilități – gaz, apă, canalizare, energie electrică, etc. Până la moment, Partenerul Privat suportă absolut toate cheltuielile de întreținere a obiectului – pază, energie electrică, apă, canalizare, gaze, întreținerea spațiilor verzi, cleaning, deservirea echipamentelor, remedierea viciilor ascunse. Acum este un mesaj că de la 1 noiembrie nu mai suportă… au venit cu argumente care deja sunt destul de clare și contractual vorbind da, ar putea să sisteze întreținerea obiectului, dar discutăm cum putem să aplanăm situația, ne pregătim și noi în caz de ceva să putem prelua serviciile mai importante. Tehnic avem semnate contracte de mentenanță, problema cea mai mare este că nu dispunem de mijloace financiare.

Noi și vinerea trecută am mai primit un mesaj în acest sens. Încercăm să rezolvăm, situația e destul de critică, mai ales că ne-am așteptat la niște mișcări mai clare vizavi de proiect, inclusiv ne-am mirat că nu suntem în Planul de acțiuni al Guvernului. Asta chiar ne-a dezamăgit pentru că în guvernările precedente eram. Bun, acolo s-a spus că o să ne deschidem…”, susține Eduard Calancea.

Pe 25 august curent, cabinetul de miniștri a exclus de pe ordinea de zi a ședinței proiectul de hotărâre privind alocarea a 67 milioane de lei pentru „Arena Națională” neexploatată. Potrivit proiectului, complexul sportiv urma să primească din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021 – 67 739,5 mii de lei pentru „majorarea capitalului social”.

Propunerea de excludere a proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi a venit din partea prim-ministrei, Natalia Gavrilița, care a menționat că va înainta un demers pentru a afla acțiunile întreprinse de Procuratura Generală (PG) pe marginea dosarului privind „Arena Națională”.

În 2019, Guvernul Sandu a transmis Procuraturii Generale un dosar întreg legat de acest proiect care a fost inițiat cu scop clar de delapidare și îmbogățire din contul banului public. Au trecut doi ani și vreau să aflu de la Procuratură cum decurg investigațiile și ce statut procesual au persoanele implicate”, a spus Gavrilița.

Administratorul SRL „Arena Națională”, Eduard Calancea susține că „partenerul privat nu și-a primit plata curentă deși există un grafic de rambursări către parteneri. Totodată, nu a fost rezolvată întrebarea cu TVA-ul pe care trebuie să-l recupereze pentru lucrările executate în cadrul contractului, în jur de 5 milioane de euro”,

Problemele de la „Chișinău Arena” au fost dezvăluite de ZdG încă în septembrie 2020. Menționam atunci că „Arena Națională” urma să fie dată în exploatare în octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor.

Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.

Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar pentru a fi rezolvate, ZdG scria că era nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.