Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Ultimele detalii din dosarul mitei…

Ultimele detalii din dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori și trei polițiști

Dosarul penal în care sunt vizați procurorii oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Roman Clim şi Eugen Tifoi, nu are o finalitate nici la un an și jumătate de la reținerea celor doi acuzatori de stat, care, împreună cu trei polițiști, sunt anchetați pentru că ar fi estorcat de la reprezentanţii unei companii 200 de mii de euro, primind, ulterior, conform informaţiilor făcute publice de Procuratura Anticorupţie, 70 de mii de euro şi 6 mii de USD, echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de lei. Dosarul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, nefiind trimis în judecată, deși, anterior, doi polițiști care figurau în același dosar au fost condamnați.

„Urmărirea penală pe cauza respectivă a fost finalizată, fiind necesară prezentarea materialelor părţilor, examinarea eventualelor cereri şi demersuri, precum şi întocmirea rechizitoriului”, preciza încă în luna decembrie a anului trecut, pentru ZdG, Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt din acea perioadă a Procuraturii Anticorupţie. La peste jumătate de an de la această declarație, dosarul penal în care sunt vizați procurorii Eugen Tifoi și Roman Clim încă se află în birourile Procuraturii Anticorupție, fără să fie clasat sau trimis în judecată.

Procurorii din dosar au contestat unele probe

Solicitat de ZdG, Mihail Ivanov, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție care gestionează dosarul penal, menționează că acesta nu a fost trimis încă în judecată din cauza volumului mare de materiale acumulate, dar și pentru că acuzatorii de stat vizați au ținut să examineze, în detalii, mai multe probe. „Noi suntem la etapa finală, urmărirea penală a fost finalizată. Dosarul este foarte voluminos. Procurorii au mai mulți apărători. Ei, fiind procurori, cunosc anumite detalii și tactici și știu să-și apere drepturile. S-a întins urmărirea penală pentru că în dosar există înregistrări audio, iar aceștia au ținut să poată face cunoștință cu absolut toate înregistrările, integral. Unele înregistrări durează câteva ore. Asta a dus și la o tergiversare, dacă putem spune așa, a dosarului. Acum, ei au făcut cunoștință cu toate materialele cauzei penale și au depus cereri, nefiind de acord cu unele probe administrare în dosar”, precizează Mihail Ivanov. Procurorul afirmă că după ce vor fi examinate cererile depuse de avocații lui Roman Clim și Evgheni Tifoi, în dosar va fi luată o decizie privind trimiterea acestuia spre examinare în instanța de judecată.

Polițiștii condamnați în același dosar nu au contestat sentințele

În acest dosar, au fost deja condamnați doi polițiști. În decembrie 2018, Valentin Samoil, şeful adjunct al Direcţiei nr. 2 Crimă Organizată a Inspectoratului Național de Investigații (INI), a fost condamnat la o amendă penală în valoare de 90 de mii de lei, fără a fi privat de dreptul de a ocupa funcții publice, după ce şi-a recunoscut vinovăția. Dosarul acestuia a fost disjuns din dosarul de bază, după ce „omul legii” a încheiat cu procurorul care gestiona cazul un acord de recunoaștere a vinovăției. La fel, a procedat şi un alt polițist din dosar, Octavian Busuioc, care era ofiţer de investigații în cadrul Direcţiei Investigare a Fraudelor Economice din cadrul INI. Și cauza sa penală a fost judecată într-o procedură separată, iar în luna februarie curent, instanța i-a aplicat acestuia o pedeapsă de patru ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, dar a suspendat executarea ei pe o perioadă de probă de cinci ani. Totodată, Busuioc urma să achite o amendă penală în valoare de 115 mii de lei. Nici Samoil, nici Busuioc nu au contestat la Curtea de Apel sentințele emise în privința lor, acceptând pedepsele.

Roman Clim activează în cadrul oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău din 28 decembrie 2016, anterior activând în cadrul Procuraturii de Transport. Acesta este feciorul lui Eugeniu Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău. Eugen Tifoi este procuror în cadrul aceleiași Procuraturi din anul 2005. Ambii acuzatori de stat au fost suspendați din funcție pe perioada anchetei penale.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.