Dosarul violului de la pensiunea din Râşnov – pe linie moartă

La mai bine de 4 luni de la incidentul dintr-o pensiune din oraşul Râşnov, România, când o tânără din Orhei a căzut de la etajul 2, după ce ar fi fost violată, oamenii legii încă nu au reuşit să stabilească adevărul. Între timp, Ion Corcodel, cel care este cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de viol, are în continuare interdicţia de a părăsi România. Unul dintre avocaţii săi spune că “în acest dosar nu se face nimic”, pentru că nu pot fi audiaţi martorii, aflaţi pe teritoriul R. Moldova, în timp ce victima, care a renunţat la studii după acel caz, susţine că, din câte a auzit, câţiva martori şi-ar fi schimbat depoziţiile anterioare, sub presiunea inculpatului.

“În dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2012, în jurul orei 04.00, aflându-se într-o unitate turistică din localitatea Râşnov şi profitând de imposibilitatea victimei N.D. de a se apăra, învinuitul, Ion Corcodel, a întreţinut cu aceasta raporturi sexuale. În jurul orei 05.00, victima a fost găsită în stare de inconştienţă în curtea unităţii turistice, stabilindu-se că aceasta a căzut de la etajul II al imobilului în care era cazată.” Aceste informaţii au fost oferite pentru ZdG de către Adriana Pampu Romanescu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.

Parchetul: Cercetările continuă

“La 11 ianuarie 2012, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov a dispus preluarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti a dosarului constituit ca urmare a evenimentului petrecut în oraşul Râşnov, pe numele lui  Ion Corcodel, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, faptă faţă de care s-a început urmărirea penală la data de 4 ianuarie 2012”, ne-a informat Adriana Pampu Romanescu, care a precizat că “în prezent, cercetările sunt efectuate de către un procuror desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele şi stabilirea răspunderii judiciare”.

De pe site-ul Tribunalului Braşov aflăm că, din ianuarie şi până în prezent, au existat mai multe cereri din partea lui Corcodel prin care solicita să-i fie schimbată măsura de arest. După cum anunţa presa de la Chişinău, la finele lunii ianuarie, una dintre cereri a fost  acceptată, Corcodel fiind eliberat din arest, având interdicţia de a părăsi ţara.

La 2 mai 2012, magistraţii au admis o plângere formulată de Corcodel împotriva ordonanţei procurorului privind obligarea sa de a nu părăsi ţara, revocând măsura preventivă. În consecinţă, Ion Corcodel poate părări, în sfârşit, România. Procurorii, însă, nu au fost de acord şi au atacat decizia magistraţilor. Ulterior, Tribunalul Braşov a decis ca inculpatul acuzat de viol să rămână în continuare în România.

Avocat: Dosarul stă. Nu se face nimic

Vladimir Ciolacu, unul dintre avocaţii lui Ion Corcodel, a declarat pentru ZdG că ancheta în acest caz ar bate pasul pe loc, pe motiv că nu pot fi audiaţi cei 24 de martori, aflaţi în prezent în R. Moldova. “Ion Corcodel se află în continuare în România. Are în continuare interdicţia de a părăsi ţara. Dosarul de urmărire penală, însă, stă, deoarece urmează a fi audiaţi 24 de martori – toţi din R. Moldova. Ei au fost citaţi, dar nu s-au prezentat şi nu se ştie dacă se vor prezenta aici. Da, probabil cetăţenii R. Moldova nu vor veni de bună voie în România, Parchetul, însă, ar putea constitui o comisie rogatorie internaţională, prin care să formuleze întrebările, iar ele să fie adresate de organele de drept din R. Moldova. Nu s-a făcut asta. Totodată, probele de ADN şi alte probe medico-legale nu au venit, pentru că Institutul Naţional de Medicină Legală este supraaglomerat”, ne-a spus Ciolacu.

“Presupusa victimă nu a fost audiată, pentru că şi ea se află în R. Moldova. Nu ştim ce-i cu ea. Ştim doar că trăieşte, e vie şi nevătămată”, a precizat avocatul. Ciolacu a mai spus că Ion Corcodel stă acum la un prieten de-al lor, care are o pensiune. “Pe Corcodel l-am cunoscut pentru că persoana la care stă acum era prieten cu el şi un fost client de-al meu mai vechi. Tatăl lui Ion a fost în România acum câteva zile. A fost aici şi mama sa”, a specificat avocatul.

“Ce să vorbească cu acea fată, dacă el se consideră nevinovat?”

Corcodel are interdicţia de a discuta cu presupusa victimă sau cu martorii din dosar. “Nici nu l-aş sfătui să vorbească, chiar dacă nu ar avea această interdicţie, pentru că, din punctul său de vedere, dar şi al meu, el este nevinovat. Fiind nevinovat, nu ai ce negocia. Ce să vorbească cu acea fată, dacă el se consideră nevinovat? Dacă se credea vinovat, ar fi vorbit cu ea, ar fi negociat o anumită chestiune, aşa, omul n-are ce să vorbească”, crede apărătorul.
“Ştim doar că fata declară în continuare că nu îşi aminteşte nimic. Martori în dosar sunt 24 de cetăţeni ai R. Moldova. Din câte ştiu, ei veniseră aici în 2-3 grupuri separate, iar Corcodel a făcut cunoştinţă cu D.N., victima, pe drum”, a mai spus Ciolacu.

Victima: Nu îmi amintesc

D.N. a ajuns în R. Moldova la finele lunii ianuarie, după ce şi-a revenit din comă. Ea a renunţat la anul de studii, pe care-l dusese până la jumătate, din cauza problemelor cu care s-a confruntat. Într-o conferinţă de presă, imediat după ce a ieşit din spital, tânăra menţiona că nu îşi aminteşte nimic, ci doar faptul că “făceam frigărui cu prietenii. Am băut trei păhărele de 50 ml de coniac. Pe el (Ion Corcodel – n.r.) l-am cunoscut la frigărui. Nu era din grupul nostru, nu ştiu cine mi l-a prezentat. M-am retras în cameră, împreună cu fata cu care eram cazată şi un alt prieten. În încăpere şi-a făcut apariţia şi Ion. Mai departe nu ţin minte nimic”.

Şi la 4 luni de atunci, D.N. spune că nu şi-a amintit ce s-a întâmplat în acea seară, dar afirmă că dovezile ar fi evidente. Tânăra ne-a spus că, de când a ajuns acasă, nu a fost anunţată oficial despre mersul anchetei. “Pe Ion Corcodel l-am cunoscut pentru prima dată în acea pensiune, nu în autocar. Procurorii nu au prea vorbit cu mine, pentru că nu eram în stare să fiu audiată. Mi-au spus doar că cercetează cazul”, afirmă D.N.

“Fiind o persoană “în stare”, a făcut ca mărturiile unor martori să se schimbe”

“Eram acolo cu 3 prieteni. De fapt, mai mult cunoscuţi decât prieteni. Nu am vorbit cu ei despre cele întâmplate atunci. Ştiu doar că el, fiind o persoană “în stare”, a făcut ca mărturiile unor martori să se schimbe. Iniţial, au fost unele, apoi s-au schimbat, după ce el a mai vorbit cu ei”, ne-a spus tânăra, fără a ne oferi alte detalii, pe motiv că nu le-ar cunoaşte.

D.N. mai spune că Ion Corcodel nu a încercat să o contacteze, dar îl contrazice într-un fel pe unul dintre avocaţii lui Corcodel, care afirma că nu ar avea ce să discute cu victima. “Au fost avocaţii lui să vorbească cu mama. Şi o rudă de-a lui a fost. El, personal, nu a fost. Avocaţii au vrut să se înţeleagă, ca să nu mergem mai departe”, crede fata.

Întrebată de ZdG care este atitudinea sa faţă de Ion Corcodel, D.N. ne-a spus că nu are cum să nu fie supărată pe el. “Cum să nu fiu supărată? După aşa caz, nu trebuie să fiu supărată sau să depun plângere? Am depus plângere în ianuarie. Nu-mi amintesc ce s-a întâmplat, dar dovezile din acest caz sunt evidente. Ele denotă că s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a conchis D.N.

Deşi Vladimir Ciolacu, unul dintre avocaţii lui Corcodel, ne-a cerut să-l telefonăm a doua zi după prima discuţie, pentru a cere acceptul clientului său ca să ne dea un număr de telefon la care să-l putem contacta pe inculpat, acesta nu a mai răspuns la apelurile ZdG.

Cert este că Ion Corcodel (28 de ani) susţine în continuare că ar fi nevinovat şi că fata a mers benevol cu el în cameră, că amândoi au băut şi au experimentat mai multe jocuri erotice. Bărbatul spune că nu au întreţinut raporturi sexuale pe motiv că el nu a putut “performa“, deoarece băuse prea mult. Corcodel mai susţine că nu era în cameră când fata a căzut de la balcon, găsind-o inconştientă în faţa pensiunii. Tot el a sunat la 112. Totodată, Corcodel a refuzat să fie testat la “detectorul de minciuni”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Curiosul

    E acelasi Corcodel si din cazul cu omorul si politia corupta din Orhei ? puteti verfica aceste date ?

  2. ???

    Păi s-a oprit ancheta cu voia domnului,ptr că și domnului îi plac rămășițe de bipezi,violatori,bandiți,asasini.E suficient să dea cu banul și deja-s în grația domnului.De ce nu amintiți că biserica maldavskaya a sărit în apărarea violatorului numai ptr că a dat saci de bani popilor,iar popii ptr bani iau apărarea și diavolului?
    El n-a performat nu ptr că a băut,dar ptr că nu e performator de la naștere.Mai având și bani de moacă,doar la 28 ani are o avere nu ptr că s-a rupt muncind,e sigur că i se poate toate mârșăviile,sub tutela domnului.
    De viol se ocupă niște resturi,care habar n-au de un raport normal și nu li-l asigură nici banii,nici popii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *