Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   TOP/ Știrile anului 2023 de…

TOP Știrile anului 2023 de pe zdg.md. Rănile provocate unei jurnaliste din Rusia, indexarea pensiilor, probleme la perfectarea buletinelor românești și ultima discuție a atacatorului de la Aeroport cu mama sa

Jurnalista Elena Milașina a fost atacată în timpul unei deplasări de serviciu în Cecenia/ Foto: novayagazeta.eu

„Lovită cu țevi din polipropilenă, degete fracturate și amenințări cu moartea: deplasarea de serviciu a jurnalistei Elena Milașina în Cecenia” este cea mai citită informație publicată pe site-ul Ziarului de Gardă pe parcursul anului 2023. 177,8 de mii de oameni au citit acest text, arată datele Google analytics, consultate de ZdG.

Este un reportaj în care ZdG a tradus și compilat mai multe informații din presa rusă despre jurnalista Elena Milașina de la Novaya Gazeta și avocatul Alexandr Nemov. Milașina venise în Cecenia într-o deplasare de serviciu – ea trebuia să reflecte procesul de condamnare în cazul Zaremei Musaeva, soția unui judecător federal și mama opozanților ceceni, activiști pentru drepturile omului, Abubakar și Ibrahim Yangulbayev.

Nemov o apăra pe femeia de 53 de ani, răpită de forțele de securitate cecene, acuzată de fraudă și că ar fi atacat un reprezentant al autorităților.  La ora 11: 30, ora Moscovei, Tribunalul Districtual din Groznîi a condamnat-o pe Musaeva la cinci ani și jumătate de închisoare. Milașina și Nemov nu au ajuns la ședință.

14 fracturi ale mâinilor, comoție cerebrală închisă și multiple vânătăi…au fost rănile cu care s-a ales jurnalista în timp ce-și exercita meseria.

Jurnalista Elena Milașina a fost atacată în timpul unei deplasări de serviciu în Cecenia/ Foto: novayagazeta.eu
  1. Lovită cu țevi din polipropilenă, degete fracturate și amenințări cu moartea: deplasarea de serviciu a jurnalistei Elena Milașina în Cecenia – Ziarul de Gardă (zdg.md)177,840 (mii de vizualizări)

A doua cea mai citită știre de pe site-ul zdg.md este știrea despre indexarea pensiilor cu 15%, decizie aprobată de Guvern pe 22 martie 2023. Se anunța că pensiile și unele prestații sociale de stat urmau să fie indexate cu 15% de la 1 aprilie 2023. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă urma să constituie 2 620,62 de lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022. Aproape 175 de mii de oameni au citit această știre de pe site-ul nostru.

2. Aprobat de Guvern! De la 1 aprilie 2023, pensiile vor fi indexate cu 15% – Ziarul de Gardă (zdg.md)174,227 (mii de vizualizări)

A treia cea mai citită știre a anului a fost despre problema perfectării buletinelor de indentitate românești pentru cetățenii R. Moldova care au obținut cetățenia română. ZdG.md scria că actele de identitate românești vor fi eliberate de autoritățile române după verificarea în teren a domiciliilor, anunța  Direcția Generală pentru Evidenţa Persoanelor (D.G.E.P) din România, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă cu privire la situația persoanelor cărora le-a fost refuzată eliberarea cărții de identitate românești.

Directorul general, chestor de poliție Aurel-Cătălin Giulescu al D.G.E.P a menționat în răspunsul oficial remis către ZdG că o atenție deosebită va fi acordată adreselor la care în Registrul național de evidența persoanelor (R.N.E.P) figurează un număr mare de persoane. Scopul verificărilor este corectarea bazelor de date de evidență a persoanelor”, anunța acesta, într-un răspuns oficial pentru ZdG. Aproape 131 de mii de persoane au citit această știre pe www.zdg.md.

Sursa foto: libertatea.ro

3. DOC/ Anunț important pentru persoanele care vor să-și perfecteze buletin de identitate românesc. Autoritățile române oferă detalii despre procedură: „Actele vor fi eliberate de autoritățile române după verificarea în teren a domiciliilor” – Ziarul de Gardă (zdg.md)130,810 (mii de vizualizări)

O altă știre publică în exclusivitate pe www.zdg.md, despre ultima discuție dintre Rustam Ashurov, atacatorul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, și mama acestuia a fost citită de peste 108 mii de ori. ZdG.md scria că atacatorul de la Aeroport a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Muntean și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus mamei sale atacatorul de la Aeroport.

Câteva secvențe video în care apare mama lui Rustam Ashurov, vorbind la telefon cu fiul ei care se afla în acel moment pe Aeroportului Internațional Chișinău după ce a comis crima, au fost publicate de ParvizTV, o pagină pe Instagram care transmite știri din Tadjikistan. Cineva a filmat-o pe mama lui în momentul conversației celor doi, iar pe fundal se mai aude o voce de femeie. Conform unor informații neconfirmate oficial, discuția ar fi avut loc în prezența poliției din Tadjikistan, care a și făcut înregistrarea video.

4. VIDEO/ „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”. Atacatorul de la aeroport și-a sunat mama, după ce a împușcat mortal doi oameni la Chișinău – Ziarul de Gardă (zdg.md)108,803 (mii de vizualizări)

A cincea cel mai citit articol de pe site-ul zdg.md în 2023 a fost o sinteză a știrilor din săptămâna finalului lunii august. Printre știrile publicate de zdg.md în acea sinteză era cea despre revolta medicilor de la Spitalul Municipal Nr. 1 din Chișinău, nemulțumiți de modul în care este administrată instituția de către directoarea interimară numită de primăria Chișinău. Totodată, au fost știri despre ultimele evenimente din justiție, dar și despre conflictul izbucnit între patru preoți și Mitropolia Moldovei, care i-a oprit din a oficia slujbe. Iar pe plan regional, noutatea săptămânii a venit din Rusia, unde șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, murise în urma prăbușirii avionului în care se afla.

5. VIDEO/ Detalii despre accidentul aviatic în care a murit Prigojin, conflict între preoți și Mitropolia Moldovei, noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă – Ziarul de Gardă (zdg.md) 92,227 (mii de vizualizări)

4,8 milioane de utilizatori au accesat site-ul Ziarului de Gardă (www.zdg.md) pe parcursului anului 2023. Dintre cei 4,8 milioane de utilizatori care au accesat www.zdg.md în 2023, 2,2 milioane au citit site-ul nostru din R. Moldova, iar 1,2 milioane din România. În top urmează Italia, Germania, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.