Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii despre accidentul aviatic…

VIDEO Detalii despre accidentul aviatic în care a murit Prigojin, conflict între preoți și Mitropolia Moldovei, noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

În această ediție vorbim despre revolta medicilor de la Spitalul Municipal Nr. 1 din Chișinău, nemulțumiți de modul în care este administrată instituția de către directoarea interimară numită de primăria Chișinău. Vom vorbi și despre ultimele evenimente din justiție, dar și despre conflictul izbucnit între patru preoți și Mitropolia Moldovei, care i-a oprit din a oficia slujbe. Iar pe plan regional, noutatea săptămânii vine din Rusia, unde șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a murit în urma prăbușirii avionului în care se afla.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Un avion privat, cu zece persoane la bord, s-a prăbușit, miercuri, în regiunea rusă Tver din apropierea Moscovei. Presa afiliată Kremlinului a anunțat că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, se afla în aeronavă și că nu există supraviețuitori. Potrivit autorităților ruse, printre cei morți s-ar număra și Dmitri Utkin, „mâna dreaptă” a lui Prigojin și comandantul de facto al grupării de mercenari. 

Joi, după o zi de tăcere, președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor celor decedați. Putin a spus că îl cunoaște pe Prigojin de la începutul anilor 90, că acesta a făcut greșeli, dar că era, citez, „un om de afaceri talentat”. Evgheni Prigojin și gruparea sa de mercenari au avut un rol-cheie în războiul provocat de Rusia în Ucraina, în special în regiunea orașului Bahmut, după ce a recrutat mii de deținuți din închisorile ruse și i-a aruncat în luptele sângeroase. În luna iunie, șeful Wagner a intrat în dizgrația lui Putin după ce gruparea sa a pornit într-un marș spre Moscova cu scopul răsturnării puterii, marș care nu a fost însă dus până la capăt.

Adunarea Generală a Procurorilor s-a convocat, miercuri, în ședință. Procurorii din întreaga țară urmau să aleagă membrii Consiliului Superior al Procurorilor și supleanții acestora, însă subiectul a fost amânat la cererea procurorilor Anatolie Gîrbu, Vitalie Codreanu și Cristina Gladcov, candidații care nu au susținut evaluarea inițială a Comisiei Pre-Vetting, dar care urmează să fie reevaluați. Astfel, cu votul a 258 de procurori, Adunarea Generală a Procurorilor a aprobat amânarea alegerii membrilor CSP până când Comisia Pre-Vetting va emite noi decizii în privința candidaților la funcția de membru care au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție.

Cristina Gladcov, procuroră, candidată la funcția de membră a CSP: „Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că astăzi am fost maturi și am aplicat legea. Noi, din partea a trei candidați, promitem că în continuarea nu vom tergiversa și vom respecta fiecare punct din lege”.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, iar președintele CSM, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența Consiliului.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Dorin Recean a reprezentat R. Moldova la cel de-al treilea summit al „Platformei Crimeea”, care s-a desfășurat la Kiev. În discursul său, Recean a declarat că anexarea Crimeei de către Federația Rusă nu este doar o provocare de securitate națională pentru Kiev, ci și o problemă regională și globală, care necesită un răspuns internațional constant și ferm.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Rusia, statul agresor, trebuie să fie privat de toate câștigurile din urma agresiunii, însemnând eliberarea completă și necondiționată a întregii Ucraine, inclusiv Crimeea. Statul agresor trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile de agresiune”.

La Kiev, Recean a avut întrevederi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu prim-ministrul Denîs Șmîhal. În timpul discuțiilor a fost abordat subiectul dezvoltării tranzitului de produse alimentare ucrainene prin R. Moldova și crearea infrastructurii necesare.

Cabinetul de miniștri a alocat, luni, 200 de milioane de lei pentru fermierii micro și mijlocii afectați de crize, asta deși agricultorii au solicitat inițial 700 de milioane de lei. Conform autorităților, banii vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor. 

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Efortul enorm pe care îl depunem astăzi va ajuta fermierii să depășească dificultățile financiare pe care le au. Eu sper că fermierii apreciază faptul că toată societatea îi ajută să depășească aceste probleme”.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a criticat declarațiile prim-ministrului din ședința Guvernului și a menționat că suma este, citez, „de șase ori mai mică decât cea necesară și că ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere”.

Un grup de medici de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău cere demisia directoarei interimare, pusă acum nouă luni în această funcție de Primăria Chișinău. Medicii se plâng că sunt presați să demisioneze sau sunt transferați în alte subdiviziuni ale spitalului, fără acordul lor. Materialul integral poate fi văzut pe canalul nostru de YouTube. Și tot aici găsiți detalii despre „garanții” libertății fostului deputat democrat Vladimir Andronachi, acuzat în trei cauze penale, dar eliberat recent din arest la domiciliu. Ziarul de Gardă i-a contactat pe toți cei patru garanți: un arhimandrit, doi primari și o fostă directoare de liceu, dar și pe judecătorul care a luat decizia de a-l elibera.

Patru preoți din Criuleni și Dubăsari au fost opriți „de a oficia cele sfinte”, după alăturarea lor la Mitropolia Basarabiei. Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove susțin că decizia a fost luată în legătură cu, citez „părăsirea samavolnică și lipsită de temei canonic” a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din R. Moldova. Ce motive mai invocă instituția și care este reacția Mitropoliei Basarabiei, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Un bărbat bănuit de șantajarea unui polițist din Criuleni, de la care pretindea 2 000 de euro, a fost reținut de oamenii legii. Șantajul ar fi fost comandat de rudele unui șofer beat, pe care polițistul l-ar fi amendat anterior. În timpul unor percheziții la domiciliul bănuitului, oamenii legii au ridicat cartușe păstrate ilegal, o ștampilă prezumată falsă a Judecătoriei Chișinău, stații radio, un sistem de localizare GPS și camere video camuflate. Procurorii urmează să-i prezinte bărbatului investigat învinuirea în vederea aplicării arestului preventiv.

Încă trei persoane s-au înscris la concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre procurorul Iuri Lealin, magistrata din cadrul Judecătoriei Chișinău Aurelia Cazacliu și adjunctul-interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călărași, Ion Teţcu. În același timp, judecătoarea Oxana Parfeni de la Judecătoria Chișinău s-a retras din concurs.

După ce Parlamentul a reexaminat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, în urma unui demers depus de președinta Maia Sandu, care nu a promulgat legea în versiunea ei inițială, unii juriști au criticat dur o modificare inclusă în document și anume cea potrivit căreia „comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile”. Mai mulți juriști consideră că prin această modificare „se încalcă nu doar principiile dreptului, dar și regulile logicii elementare”. Cum explică noile modificări președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Războiul provocat de Rusia în Ucraina continuă și a ajuns la a 549-a zi. Săptămâna aceasta, o școală din regiunea Sumî a fost bombardată de armata rusă. Cel puțin patru persoane au decedat și mai multe au fost rănite. Tot în această săptămână rușii au bombardat și unele depozite de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Iar șefii de state și de guverne care au participat, zilele trecute, a treia ediție a Summitului „Platforma Crimeea” au adoptat o declarație comună în care condamnă inclusiv decizia Rusiei de a suspenda acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.