Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lovită cu țevi din polipropilenă,…

Lovită cu țevi din polipropilenă, degete fracturate și amenințări cu moartea: deplasarea de serviciu a jurnalistei Elena Milașina în Cecenia

Jurnalista Elena Milașina a fost atacată în timpul unei deplasări de serviciu în Cecenia/ Foto: novayagazeta.eu

14 fracturi ale mâinilor, comoție cerebrală închisă și multiple vânătăi… În dimineața zilei de 4 iulie, în drum de la aeroportul din Groznîi, persoane necunoscute au atacat-o pe jurnalista Elena Milașina de la Novaya Gazeta și pe avocatul Alexandr Nemov. Milașina venise în Cecenia într-o deplasare de serviciu – ea trebuia să reflecte procesul de condamnare în cazul Zaremei Musaeva, soția unui judecător federal și mama opozanților ceceni, activiști pentru drepturile omului, Abubakar și Ibrahim Yangulbayev.

Nemov o apăra pe femeia de 53 de ani, răpită de forțele de securitate cecene, acuzată de fraudă și că ar fi atacat un reprezentant al autorităților. La ora 11: 30, ora Moscovei, Tribunalul Districtual din Groznîi a condamnat-o pe Musaeva la cinci ani și jumătate de închisoare. Milașina și Nemov nu au ajuns la ședință.

Ce s-a întâmplat

Automobilul cu care Milașina și Nemov se îndreptau spre Groznîi a fost blocat de 10-12 bărbați înarmați, care au ieșit din trei mașini. Elena și Alexandr au fost bătuți brutal, iar aparatele și documentele le-au fost luate. Nemov spune că atacatorii i-au amenințat că îi vor împușca, punându-le pistoalele la cap.

După atac, victimele au fost duse la spital. Milașina a fost diagnosticată cu mai multe fracturi la ambele mâini și comoție cerebrală închisă. Echipa Antitortură (organizație rusă pentru drepturile omului care cercetează public cazurile de tortură, n. r.) susține că jurnalista periodic își pierdea cunoștința. În fotografia de după atac, Milașina apare cu capul ras și cu fața vopsită cu verde de briliant.

„O răpire clasică, așa cum se întâmpla înainte vreme. Doar că de mult nu s-a întâmplat așa ceva. Ne-au forțat, l-au scos pe șoferul de taxi din mașină, ne-au urcat în automobil, ne-au aplecat capurile, mi-au legat mâinile, m-au pus în genunchi cu o armă la cap. Făceau totul nervos, nu-mi puteau lega mâinile”, relata Milașina de la spital.

Avocatul a fost înjunghiat în picior. Atacatorii au spus că ceea ce s-a întâmplat a fost rezultatul activității celor doi în domeniul drepturilor omului. „Ați fost avertizați. Plecați de aici și nu scrieți nimic”, i-au amenințat aceștia.

„Ambii au fost bătuți cu picioarele, mâinile, cu țevi din polipropilenă, le-au amintit despre munca lor, instanțele de judecată, procesele despre care a scris Elena Milașina. În mod clar, nu a fost un atac banditesc – a fost un atac pentru activitatea lor”, a declarat Serghei Babineț, șeful Echipei Antitortură.

După părerea jurnalistului Alexei Venediktov, redactor-șef al postului de radio „Echo of Moscow”, interzis de Roskomnadzor în 2022, pentru că relata despre războiul dus de Rusia în Ucraina,

„atacatorii voiau să-i ia telefonul jurnalistei pentru informația pe care o deține”.

În acest scop, aceștia au vrut să-i taie degetul, ca să poată deschide telefonul, doar că în urma loviturilor, degetul s-a deformat și telefonul nu mai reacționa la amprenta digitală.

Redactorul-șef la Novaya gazeta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, Dmitri Muratov, este sigur că atacul a fost bine planificat, ținând cont de faptul că atacatorii știau exact cu ce avion zburau jurnalista și avocatul, la ce oră va ateriza acesta noaptea, știau unde să-i aștepte.

„De aici reiese că acești oameni aveau acces la sistemul de rezervare a biletelor pentru zborurile de pasageri. Deci, acești oameni știau codul, aveau acces la acest sistem. De regulă, aceștia sunt colaboratori ai serviciului de stat de securitate, sunt colaboratori ai așa-numitelor organe de drept.”

Eleva Annei Politkovskaia

Elena Milașina lucrează la Novaya Gazeta de mai bine de 25 de ani, din 1997. Potrivit colegilor, ea a venit la ziar cu intenția de a scrie despre „animale și cultură”, dar realitatea a fost alta.

În 2000 redacția a trimis-o pe Milașina la baza submarinului Kursk de la Videaevo. Sarcina jurnalistei a fost să vorbească cu familiile marinarilor decedați și să adune materiale despre cele întâmplate. O serie de materiale despre submarinul Kursk au devenit prima investigație serioasă a Elenei Milașina, pentru care a primit premiul „Stiloul de aur al Rusiei”. „A ajuns acolo și a văzut că submarinul a fost pur și simplu scufundat”, își amintesc colegii. „Nimeni nu știe mai multe despre Kursk decât ea.”

O altă mare investigație a lui Milașina a fost despre atacul terorist din Beslan. În aceeași zi, pe 1 septembrie 2004, jurnalista a zburat în Osetia de Nord și a devenit prima care a raportat numărul real al victimelor. „Redacția stătea pe gânduri, avea dubii, se scărpina la ceafă, dar în cele din urmă a publicat cifra transmisă de Lenka”, spun colegii. „A investigat Beslanul de la început până la sfârșit. Astăzi știm ce s-a întâmplat la Beslan, minut cu minut, datorită Lenei.”

Unul dintre domeniile de activitate ale Elenei Milașina a fost tema încălcărilor drepturilor omului în Cecenia, continuarea cazului Annei Politkovskaia, jurnalistă de la Novaya Gazeta, omorul căreia anchetatorii ruși nu pot (sau nu vor?) să-l dezvăluie timp de 17 ani. Anna Politkovskaia, cunoscută pentru articolele sale despre războiul și încălcările drepturilor omului din Cecenia, a fost ucisă la Moscova pe 7 octombrie 2006.

În 2017 a fost publicată o altă serie de materiale de rezonanță ale Elenei Milașina, despre execuțiile extrajudiciare ale homosexualilor din Cecenia. Ulterior, Novaya Gazeta a publicat o listă ce conținea cel puțin 27 de bărbați care au fost uciși de forțele de securitate cecene. După aceste publicații, Milașina a primit mai multe amenințări.

Pe parcursul activității sale, Milașina a fost atacată de mai multe ori: a fost amenințată, i se dorea moartea și i se cerea să se dezică de activitatea sa de ziaristă. Din cauza amenințărilor, în februarie 2022 aceasta a părăsit Rusia.

„Datorită relațiilor speciale create între autoritățile federale și șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, având în vedere numeroasele amenințări personale făcute în ultimele zile de către reprezentanți proeminenți ai Republicii Cecene în adresa reporterei de la Novaya Gazeta, Elena Milașina, redacția a decis să o trimită în afara Federației Ruse. Elena urmează protocoalele de securitate aprobate de redacție. Locația sa nu va afecta în niciun fel acoperirea subiectului drepturilor omului în Cecenia”, a publicat redacția Novaya Gazeta o declarație pe 3 februarie 2022.

La scurt timp după plecare, Milașina s-a întors în Rusia.

Cazul Zaremei Musaeva

Milașina a sosit în Cecenia pe 4 iulie, pentru a continua ciclul de materiale despre Zarema Musaeva, soția fostului judecător al Curții Supreme din Cecenia, Saidi Yangulbayev și mama activiștilor ceceni pentru drepturile omului, Abubakar și Ibrahim Yangulbayev.

Activiștii pentru drepturile omului asociază răpirea Zaremei Musaeva cu activitățile fiului ei, Abubakar Yangulbayev, fost angajat al filialei din Caucazul de Nord a Echipei Antitortură. La un an de la arestarea Zaremei Musaeva, fiul ei a postat un video în care cerea să fie făcut schimb cu mama sa, astfel încât aceasta să fie eliberată.

Musaeva se află într-un centru de detenție preventivă din Groznîi de mai bine de un an și jumătate: în ianuarie 2022, forțele de securitate cecene au răpit-o dintr-un apartament din Nijni Novgorod și au dus-o în Cecenia. Cazul femeii de 53 de ani a avut o rezonanță uriașă în mass-media rusă și mondială. Înregistrările video în care apar persoane necunoscute care o scot pe Musaeva din apartament, o duc desculță prin zăpadă și o pun cu forța într-o mașină cu plăcuțe de înmatriculare cecene, au șocat chiar și Kremlinul.

Este un caz ieșit din comun, desigur, preferăm să nu credem în astfel de rapoarte fără nicio confirmare. Trăim într-o perioadă incredibilă”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.

La trei zile după răpirea lui Musaeva, a devenit cunoscut faptul că femeia se afla într-un centru special de detenție din Groznîi. Potrivit ministrului de politici naționale din Cecenia, Ahmed Dudaev, ea ar fi „atacat un ofițer de poliție și aproape că l-a lăsat fără un ochi”.

În același timp, din cauza amenințărilor împotriva întregii familii Yangulbaev, soțul Zaremei, un judecător federal pensionat, împreună cu fiica sa Aliya, au părăsit Rusia.

La începutul lunii iunie, Procuratura a anunțat finalizarea anchetei împotriva lui Musaeva și a cerut instanței să condamne femeia la cinci ani și jumătate, cu ispășirea pedepsei într-o colonie cu regim comun. Pe 4 iulie 2023, instanța a anunțat decizia de condamnare a lui Musaeva, fără a reduce perioada solicitată măcar cu o lună.

Jurnalista Elena Milașina, diagnosticată cu fracturi multiple, vânătăi și comoție cerebrală traumatică

Milașina a fost diagnosticată cu 14 fracturi ale mâinilor, comoție cerebrală închisă și multiple vânătăi. Pe 12 iulie Milașina și Nemov au fost externați din spital.

Departamentul Comitetului de Anchetă pentru Cecenia a anunțat inițierea unui dosar penal cu privire la atacul asupra lui Milașina și a avocatului Alexandr Nemov în Cecenia. Cazul a fost inițiat în temeiul articolelor privind „vătămarea intenționată moderată a sănătății” (paragrafele g, d și z din p. 2 al art. 112 din Codul Penal al F. Ruse) și „vătămarea intenționată ușoară a sănătății” (paragrafele a și c din p. 2 al art. 115 din Codul Penal al F. Ruse).