Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo…

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo va fi cercetat penal în dosarul profesorilor turci. PA a anulat ordonanța de refuz în urmărirea penală

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) anunță că ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan, a fost anulată de procurorul ierarhic superior. Astfel, procurorii vor investiga acțiunile procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

La 4 februarie, procurorul șef interimar al Procuraturii Anticorupție fiind împuternicit de către CSP de a examina în ordinea controlului ierarhic superior, plângerea ex-deputatei în Parlamentul Republicii Moldova Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale din 22 decembrie 2021, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, fiind pornita urmarirea penala.

Procurorul Andrei Balan a fost desemnat de CSP la 22 decembrie pentru examinarea sesizării doamnei Inga Grigoriu, prin care se sesiza despre acțiunile pretinse a fi ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin imixtiune in înfăptuirea justiției care s-au soldat cu investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”. Detalii aici

Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

Vasile Botnari, fostul director SIS

În august 2019, PG anunța că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații SIS. În 2019, fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar abia peste o lună, decizia instanței a fost făcută publică de procurorul general, Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată. Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai fostului director SIS și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.