Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) CNA a făcut public…

(DOC) CNA a făcut public documentul în baza căruia a efectuat rețineri în dosarul licitațiilor. Ce legături există între firmele lui „Ghena” și DETS

chisinau.md

Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut public documentul care a stat la baza pornirii investigațiilor privind licitațiile trucate în sectorul educației. În „Studiul Strategic privind achizițiile publice efectuate de către Direcția generală educație, tineret și sport a mun.Chișinău în 2015” se regăsesc mai mulți operatori economici și scheme care denotă cum au avut loc licitațiile și cine sunt beneficiarii.

Studiul arată că câștigători ai licitațiilor în anul 2015 figurează același grup de operatori economici, care au fost prezenți și în perioada 2013-2014. Una dintre scheme arată că operatorii economici care au fost introduși în lista neagră de către Agenția Achiziții Publice, se recamuflează în alte denumiri, respectiv aceleași persoane participă la achiziții publice, dar cu alte firme.

Unele persoane care anterior au activat în instituțiile statului, la funcții de control, actualmente reprezintă operatorii economici care sunt favorizați la procedura de achiziții publice.

Au fost stabilite legături economice, în proporții deosebit de mari, cu firme delicvente, cu activităţi specifice de lichefiere a banilor.

Au fost stabilite persoane, care activează în instituțiile statului, subiecți ai Legii 1264 privind declararea veniturilor și proprietăților, care nu au introdus în Declarație, calitatea de fondator a soțului la asociația comercială.

Au fost identificate persoane, care activează atît în cadrul Direcţiilor sectoriale şi totodată sunt fondatori la întreprinderi contractate de Direcţii.

Printre firmele contractate de mai multe ori, pentru asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor din subordinea DGETS, figurează:

1. SRL ”Artprest Grup” – 11 695 429,41 lei.

2. SRL ”Crinic Grup” – 6 277 996,23 lei.

3. SRL ”Lovis Agro” – 87 923 lei;

4. SRL ”Draur Grup” – 86 273,5 lei;

Pe 30.11.2015, SRL „Artprest Grup” a fost introdusă în lista neagră de către Agenția Achiziții Publice, cu interdicția de participa la achiziții publice. Ulterior, persoanele care reprezintă agentul economic, au procurat firma SRL „Lovis Agro”, cu care au continuat să participe la licitații și să contacteze contracte de la DGETS. Totodată, s-a stabilit că întreprinderile menționate, sunt gestionate sau fondate de un grup, rudele cărora activează sau anterior au activat în instituțiile publice de control.

Luminița Nicorici, soția lui Ghenadie Nicorici, fondator/conducător al SRL „Crinic Grup” și SRL „Cordacom”, deține funcția de inspector principal în cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

C.I. , care până în 2011 a fost fondator, cota parte 50 % și conducător al SRL „Crinic Grup”, în perioada 2011-2013 a figurat ca angajat în cadrul DGETS s. Râșcani.

cna

Toți operatorii economici, au aceeași adresă juridică. Suplimentar, a fost stabilit că toți agenții economici participă concomitent la licitații publice și au relații economice între ele, ceea ce ar putea crea condiții la majorarea intenționată a produselor alimentare livrate.

cna

Din livrările/procurările, efectuate de către SRL ”Artprest Grup”, în perioada 01.01.- 31.12.2015, a fost stabilit că operatorul economic a avut mai multe relații economice cu: SRL ”Cordacom”, SRL ”Crinic Grup”, SRL ”Draur Grup”, SRL ”Lovis Angro”, totodată SRL ”Artprest Grup”, ”Cordacom”, SRL ”Crinic Grup”, au avut relații economice cu un alt grup de operatori economici: SRL ”C&D”-Grup, SRL ”Grain – Groupe” și SRL ”Revenco-Prod”.

cna

În rezultatul analizei indicatorilor de activitate a operatorilor economici SRL ”C&D”- Grup, SRL ”Grain – Groupe”, SRL ”Revenco-Prod” și SRL RNN-AGRO, s-a stabilit o activitate aparent delicventă, specifică lichefierii banilor.

cna

Din cele analizate, s-a stabilit că un grup de operatori economici, desemnați câștigători în mai multe achiziții publice efectuate de către DGETS și a direcțiilor sectoriale, sunt gestionate de mai multe persoane care în prezent sau anterior au activat în domeniul public și ar putea fi favorizați de către factorii de decizie responsabili de efectuarea achizițiilor. Ulterior o sumă de banii, posibil, este transferată unui alt grup de persoane care se ocupă cu lichefierea banilor. În aceste condiții este necesară efectuarea măsurilor speciale de investigație, în scopul identificării posibililor nereguli în efectuarea achizițiilor publice din cadrul Direcției generale educație, tineret și sport mun. Chișinău.

Citiți mai jos Studiul integral: