Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Viceprim-ministrul Spînu: „Dacă prețul la…

Viceprim-ministrul Spînu: „Dacă prețul la gazele naturale se menține la 646 de dolari per mia de metri cubi, din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi de 14,7 lei”

Dacă R. Moldova va continua să plătească Gazpromului 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, conform calculelor preliminare anunțate de către viceprim-ministrul Andrei Spînu, tariful pentru consumatorii finali ar putea ajunge pana la 14,7 lei pentru un metru cub de gaze. Totuși, Spînu susține că prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale pe care îl achită R. Moldova din ianuarie ar urma să scadă. Declarațiile au fost făcute de către Andrei Spînu marți, 11 ianuarie, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune Național 4.

„Dacă se menține prețul de 646 de dolari per mia de metri cubi de gaze naturale, am spus că din calculele preliminare, tariful pentru consumatori ar fi 14,7 lei. Dar asta sunt calcule preliminare. În mod normal, acest preț de 646 de dolari per mia de metru cubi de gaze naturale nu ar trebui să se mai repete pentru că suntem în perioada când ieșim din iarnă, respectiv, în mod normal, prețul ar trebui să scadă. Dacă s-ar face ajustări de tarif ar fi pe termen scurt o lună, două ca să poată efectua plățile către Gazprom. Cred că este rezonabil ca Moldovagaz ca în cadrul consiliului de observatori să se permită o amânare a plății pentru ianuarie. În discuția cu domnul Miller i-am spus să revenim la discuții vineri. Cel mai proobabil ca după discuția de vineri și după ședința de luni, poziția Gazpromului va fi mai clară și vom informa. Eu cred că tariful la resursele energetice ar trebui să se bucure de o stabilitate. Trebuie să vedem cum ieșim din această situație și dacă Moldovagaz reușește să contracteze credit pentru a efectua avansul către Gazprom. Gazul pentru luna decembrie va fi achitat până joi. Conform contractului, Moldovagaz trebuie să achite în avans”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Astfel, vicepremierul susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom. Detalii aici

După data de 20 ianuarie, responsabilii din cadrul Moldovagaz anunță că ar putea solicita ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Potrivit Moldovagaz, actualmente, se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni.

În contextul în care compania Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.