Principală  —  IMPORTANTE   —   După data de 20 ianuarie,…

După data de 20 ianuarie, Moldovagaz anunță că ar putea solicita ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali

Profimedia Images

După data de 20 ianuarie, responsabilii din cadrul Moldovagaz anunță că ar putea solicita ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

Potrivit Moldovagaz, actualmente, se analizează situația curentă și cea prognozată de pe piețele regionale de gaze naturale și de produse petroliere, care ar putea influența prețurile de achiziție în următoarele luni.

„Angajații companiei sunt, de asemenea, concentrați pe încasarea plăților curente pentru gazele naturale furnizate consumatorilor în decembrie 2021, ceea ce este necesar pentru efectuarea plăților către SAP „Gazprom”. Poziția SA „Moldovagaz” referitor la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali, care este aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, va fi completamente formulată și publicată după data de 20 ianuarie a anului curent”, se arată în nota informativă.

În contextul în care compania Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor la gaz, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat marți, 11 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul ia în calcul majorarea compensațiilor pentru cetățeni.

„Înțelegem că prețurile sunt în continuare foarte mari pentru o bună parte din cetățenii noștri. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu maximă îngrijorare riscurile de creștere suplimentară a tarifelor pentru gaze. Din acest motiv facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele. Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european. Primele 10 zile ale lunii ianuarie arată o descreștere considerabilă a prețului, ceea ce va duce la o scădere a prețului de achiziție a gazului pentru luna februarie.

Începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom. Astfel, pentru luna ianuarie, prețul pentru gazul importat de gigantul rus constituie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi.