Principală  —  IMPORTANTE   —   Moldovagaz trebuie să achite Gazprom-ului,…

Moldovagaz trebuie să achite Gazprom-ului, în următoarele zile, un avans de 63 de milioane de euro pentru livrarea gazelor naturale pentru ianuarie. Vicepremierul Spînu susține că a discutat cu Miller pentru a solicita amânarea avansului: „Suntem în căutarea unui credit”

Vicepremierul Andrei Spînu susține că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Astfel, vicepremierul susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom.

În context, viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că a discutat luni cu Alexei Miller, vicepreședintele Consiliului de administrație și președintele Comitetului de gestionare al companiei ruse de energie Gazprom, pentru a solicita amânarea, cu câteva zile, a avansului pentru consumul de gaze naturale pentru luna ianuarie.

„Suma avansului e de 63 de milioane. Moldovagaz are posibilitatea de a achita 30- 35 de milioane de euro, iar restul circa 25 de milioane nu sunt deocamdată acoperite. Sunt discuții cu mai multe bănci pentru obținerea unui credit. Suntem în căutarea unui credit pentru achitarea acestui avans pentru luna ianuarie. Sunt mai multe soluții prin care Moldovagaz ar putea fi ajutată – de exemplu amânarea unor plăți, dar încă nu avem o claritate”, a menționat Andrei Spînu marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Spînu susține că a discutat luni cu Miller în vederea unei amânări cu privire la transmiterea avansului pentru livrarea gazelor naturale pentru luna ianuarie.

„Ieri am avut o discuție cu Miller, ca să vedem o disponibilitate pentru a amâna cu, de exemplu 10 zile, transmiterea acestui avans pentru luna ianuarie. Încă purtăm discuții pe acest subiect. Am discutat ca să vedem cum putem depăși această situație. Prevederea cu avansul de 50% este o prevedere veche, încă din 2006”, a mai menționat Andrei Spînu.

Vicepremierul afirmă că, până la sfârșitul săptămânii curente, Moldovagaz va achita integral pentru consumul de gaze pentru luna decembrie.

„Până la sfârșitul săptămânii curente Moldovagaz va achita integral consumul de gaz pentru luna decembrie. Nu sunt probleme aici. Ulterior, se va începe și achitarea avansului pentru ianuarie”, a conchis viceprim-ministrul.

Tot vicepremierul susține că starea de alertă pe piața gazelor introdusă în luna octombrie 2021 nu a fost scoasă, iar criza gazelor deocamdată nu a fost depășită, menționând că în următoarea perioadă Moldovagaz urmează să prezinte raportul privind achitarea plăților către Gazprom pentru ca autoritățile că vadă dacă există sau nu soluții pentru achitarea banilor, iar în caz contrar și dacă va fi nevoie, spune Spînu, în R. Moldova ar putea fi reintrodusă starea de urgență în legătură cu criza gazelor.

„Aceasta nu este o criză a R. Moldova, este o criză europeană. R. Moldova nu are instrumente pentru a interveni în rezolvarea crizei la nivel european. Trebuie să găsim soluții pentru a ajuta cetățenii noștri (…) Criza gazelor este în continuu. Starea de alertă pe piața gazelor nu a fost ridicată”, a mai menționat Spînu.