Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   [doc]Licenţele de pe piaţa neagră

[doc]Licenţele de pe piaţa neagră

466-eurocontactCu 300 de euro şi, ulterior, contra câtorva procente din venitul tău lunar, poţi obţine o licenţă care îţi „permite” să profesezi avocatura. Oferta vine din partea unui avocat, iar firma cu care colaborează acesta îţi propune licenţe în mai multe domenii supuse licenţierii în R. Moldova, la preţuri şi condiţii mult mai atractive decât ale instituţiilor de stat, abilitate să ofere asemenea certificate. Activitatea celor care oferă licenţe, fentând statul, prosperă, chiar dacă organele de drept ştiu despre această schemă.

Pentru a ne convinge de posibilitatea obţinerii unei licenţe de avocat, i-am telefonat, după care ne-am întâlnit cu Ananie Căşuneanu. Acesta nu deţine o licenţă de avocat eliberată de Uniunea Avocaţilor (UA), dar acordă asistenţă juridică inclusiv în instanţele de judecată.

Întâlnirea din incinta judecătoriei

Cu Ananie Căşuneanu ne-am întâlnit în incinta Judecătoriei Centru, acolo unde el urma să participe pe un dosar, în calitate de avocat. Dialogul, pe un scaun de la etajul trei al instanţei a durat vreo 50 de minute. În acest timp, din postura unui absolvent al unei facultăţi de drept, am discutat despre posibilitatea obţinerii unei licenţe de avocat. Bărbatul ne-a prezentat licenţa sa, în baza căreia activează, eliberată de firma Euro Contact Transnaţional. Căşuneanu a părut să fie sincer cu noi, precizând din start că o astfel de licenţă nu este recunoscută de toţi judecătorii şi că, atunci când cel care o deţine merge în procese, „întâmpină anumite greutăţi”, licenţa nefiind eliberată de către UA, dar şi că numele său, din cauza că foloseşte această licenţă, figurează în mai multe dosare penale. El ne-a prezentat un document în care se menţiona că, pe numele său, un dosar penal a fost deja clasat. Căşuneanu ne-a anunţat că ceea ce face el este „cu titlu de experiment” şi ne-a sugerat să nu ne grăbim cu luarea unei decizii, până la soluţionarea definitivă a dosarelor sale.

Am vorbit cu acesta şi despre eventuale taxe. El ne-a spus că „taxa diferă mult de cea de la UA. Eu nu ştiu acum cât e. Întreabă-mă şi am să-ţi răspund, atâta sau atâta. Aici, faţă de UA, diferenţa e că licenţa ţi se dă pe un an de zile. Nu eu hotărăsc preţul. Trebuie să discut cu proprietarul mărcii, Anatolie Morcov”. L-am întrebat dacă rezolvăm lucrurile „cu o mie de euro”. „Poate şi mai puţin, poate şi mai mult. În principiu, e ok. Se poate plăti şi în rate. Anual, mai achiţi 15% din venit”, ne-a spus acesta.

În R. Moldova există doar şase instituţii, toate de stat, care oferă licenţe: Camera de Licenţiere, Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Conform legii, licenţa de avocat este eliberată exclusiv de către UA.

Sfat de la intermediar: Nu te grăbi

Ulterior, pentru a preciza anumite detalii, Căşuneanu i-a telefonat unui oarecare Vladimir. Ulterior am aflat că acesta este Vladimir Guzun, avocat cu acte în regulă, oferite de către UA. După discuţie, el ne-a atenţionat că, dacă vom merge direct la Guzun, „el ne-ar putea lua banii şi gata. Nu te grăbi, chiar dacă vei ieşi direct la Guzun. El îţi va zice direct, da, da, da, ca să intre în posesia banului. Mai mult nu-l interesează. Dar, dacă te vei porni de unul singur, te vei ciocni de aceleaşi probleme ca şi mine. Guzun pe mine m-a ajutat iniţial cu licenţa asta. El se descurcă uşor, având ambele licenţe”, ne-a spus Ananie Căşuneanu, precizând că există încă „2-3 avocaţi care activează cu asemenea licenţe”.

Căşuneanu nu este însă decât un intermediar în povestea cu licenţele, aşa că i-am telefonat, a doua zi, direct avocatului Vladimir Guzun. I-am spus că am avea nevoie de o licenţă pentru activitatea de comercializare a băuturilor alcoolice, care, conform informaţiilor Camerei de Licenţiere, costă 52 de mii de lei. El ne-a propus să ne întâlnim în clădirea Sigma, vis-a-vis de Judecătoria Botanica. Acolo, la etajul 10, în biroul 1010, pe uşa căruia este indicat că intrăm în sediul Euro Contact Transnaţional şi pe o „proprietate privată”, acesta discuta cu o doamnă care, de fapt, se ocupă de activitatea companiei ce oferă licenţe.

100 de euro – stagierea, 200 de euro – licenţa

În limba rusă, ea ne-a explicat în detalii cum putem obţine licenţa dorită, menţionând că, oricum, vom avea nevoie de certificate de calitate pentru băuturile şi marfa pe care o vom vinde. „Avem nevoie de actele firmei. Licenţa costă 300 de lei, plus 6% din venitul lunar. Să ştiţi, cu licenţa asta nu plătiţi doar impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată. În rest, plătiţi totul la stat, cum trebuie”, a precizat femeia, oferindu-ne şi o carte de vizită de pe care am aflat că o cheamă „Olga Anatolievna”. „Nu veţi avea mari probleme cu fiscul, dar aţi putea fi verificat de cineva de la noi”, ne-a atenţionat ea.

Ulterior, l-am întrebat pe Vladimir Guzun despre o eventuală licenţă de avocat, pentru un eventual prieten, care a studiat la drept. Avocatul ne-a spus că acest lucru e posibil şi că, iniţial, trebuie trecut un stagiu practic, de două luni. „Tradiţional – pentru stagiere se plăteau 100 de euro, iar pentru licenţă – 200 de euro. Asta pentru un an de zile. Da, şi 6% din venitul lunar.” „Asta-i regula generală”, l-a completat Olga Anatolievna. „În instanţă, cu licenţa asta, sunt probleme, dar eu am să-l pun la curent cu ele (pe prietenul pentru care am discutat, n.r.). În principiu, poate fi rezolvat. Noi am lucrat şi lucrăm sub aceste licenţe. Sunt probleme, dar acestea le fac oponenţii noştri din UA. Dar, dacă omul va conştientiza ce-i asta avocatură, va lucra şi va izbuti”, ne-a asigurat Vladimir Guzun.

466-valentina-rusuEuro Contact şi familia Morcov

Numerele de telefon din cartea de vizită oferită de reprezentata Euro Contact Transnaţional coincid cu cele de pe un alt anunţ de pe un site specializat. Acolo însă se face publicitate unei firme specializate în producerea mobilei, Lapol Design. Conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat, firma o are ca fondatoare pe Olga Lapteacru Anatolie, cea cu care ne-am şi întâlnit la sediul Euro Contact Transnaţional. Pe aceeaşi adresă ca şi firma de mobilă, Decebal 63, ap. 37, se află şi sediul Întreprinderii Individuale „Eurocontact Transnaţional-Morcov”, fondată de Anatolie Morcov în 1996, care pare a fi tatăl Olgăi. Firma este specializată în comerţ cu ridicata şi intermedieri, exclusiv comerţ cu autovehicule şi motociclete, şi are un capital social subscris de 0 lei. Cu o denumire similară, Anatolie Morcov îşi deschidea, împreună cu un oarecare Vladimir Lupaşco, o altă firmă, SRL Euro-Contact, în 1992.

Istoria firmelor Euro Contact, deşi nu a fost una mediatizată, are un trecut interesant. În 2008, Curtea Supremă de Justiţie respingea irevocabil recursul lui Anatolie Morcov, declarat împotriva Agenţiei de Stat pentru Protecţia Intelectuală, care îi anulase anterior, în 2005 şi 2006, dreptul asupra mărcii Euro Contact, pe care îl deţinea. Din acel document, dar şi din câteva mesaje postate de către Olga Lapteacru pe un site gestionat de Serviciul Fiscal de Stat aflăm că Anatolie Morcov a şi fost judecat pentru faptul că elibera, prin intermediul firmei Euro Contact, licenţe, încă în anii 1998—1999, iar în final, că acesta a fost achitat.

Cei 2700 de lei şi comunicatul fiscului

Ananie Căşuneanu şi Vladimir Guzun au ajuns în vizorul ZdG în urmă cu câteva săptămâni, atunci când am fost sesizaţi de către Valentina Rusu, care s-a plâns că a avut probleme cu cei doi după ce a apelat la ei, solicitând servicii juridice. Valentina Rusu, fostă angajată a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), a apelat la Ananie Căşuneanu, pe care-l cunoştea ca fiind jurist, pentru a contesta în judecată ordinul prin care a fost demisă. La vreo lună după ce a achitat 2700 de lei pe un cont deschis pe numele avocatului Vladimir Guzun, pe care Căşuneanu l-a angrenat în proces, aceasta a aflat că cei doi nu au făcut niciun demers în instanţă, iar ulterior, după ce femeia a aflat, iar avocatul a atacat ordinul de demisie, cererea a fost respinsă, pe motiv că a fost depusă prea târziu. Valentina Rusu a observat, printre documentele pe care le deţine, că cei doi foloseau mandate pe care se menţiona firma Euro Contact Transnaţional. Din septembrie 2012, ea a tot depus plângeri la organele de drept şi la UA, solicitând pedepsirea celor doi jurişti. Recent, Natalia Ataman, procuror la Procuratura Centru, decidea, însă, neînceperea urmăririi penale pe numele celor doi (pe faptul celor 2700 de lei luaţi), pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală ca infracţiune, dar că, pe numele lui Căşuneanu a fost iniţiat un proces contravenţional, iar în privinţa lui Vladimir Guzun va fi sesizată UA.

În urmă cu o lună şi jumătate, activitatea firmei Euro Contact Transnaţional se regăsea într-un comunicat de presă al SFS. Instituţia anunţa că „activitatea aşa-zisei companii Euro Contact prezintă semnele unei activităţi ilicite” şi că „pretinsa companie, de mai mulţi ani, eliberează „mandate de Licenţă” şi „Licenţă” pentru diferite genuri de activitate, fără nici un temei legal. Reacţia fiscului venea după ce reprezentanţii instituţiei depistau 40 de cazuri de activitate a taxi-urilor în baza licenţelor eliberate de această firmă. Totodată, se preciza că „prin intermediul sesizărilor de la populaţie s-a constatat că activitatea Alianţei comerciale „Euro Contact Transnaţional” se dezvoltă cu paşi rapizi, pe moment fiind deja prezentă şi la comercianţii care practică activitate de comerţ pe teritoriul Pieţei Centrale…”, dar şi că despre aceste fapte au fost anunţate organele de drept. Doar că, nici în aprilie 2014, oamenii legii se pare că nu au ajuns la sediul organizaţiei.

Vom reveni