(VIDEO) Violurile de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, fără sentință

Pe 25 mai, a avut loc ședința finală în dosarul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi. Acest caz a apărut în atenția publică în februarie 2013, când o beneficiară a internatului și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost violată.

Atunci, la faţa locului, s-a deplasat grupul operativ al Comisariatului de poliție și procurori din Bălți, recepționând plângerea victimei, care a anunțat că ar fi fost violată de medicul care o tratează. Fiind supusă unei expertize psihiatrice, femeia a fost calificată ca fiind responsabilă, fapt care a servit drept temei pentru inițierea unei cauze penale în baza art. 171 Cod Penal al R. Moldova „Viol”. Ulterior, în timpul investigațiilor, au fost identificate și alte victime, în total, 16.

Pe 25 mai, la Judecătoria din Bălți a avut loc ultima ședință pe acest dosar, după cum se anunțase în prealabil. La proces a fost prezent inculpatul Stanislav Florea, precum și avocatele ambelor părți. Procurora Cristina Rimari a cerut pentru inculpatul învinuit de viol 15 ani privațiune de libertate. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise. Însă, „s-au amânat replicile și sentința până pe data de 22 august”, a spus la ieșire avocata Violeta Gașițoi.

Jurnaliștii nu au reușit să discute cu inculpatul. Accesul la el a fost stopat de avocata acestuia, Angela Procopciuc. Aceasta a ținut să declare că „dl Florea permanent s-a declarat nevinovat. Solicită achitarea pe toate capetele de cerere pe motivul lipsei elementelor constitutive ale componentei de infracțiune și din motiv că unele infracțiuni sunt învinuite din anii ʼ88, ʼ90, ʼ93, când exista un alt cod penal și o altă răspundere”, a spus aceasta.

Amintim că, pe 28 februarie 2013, a fost pornită cauza penală de învinuire a lui Stanislav Florea, conform art. 171, alin 2 (a) CP (violul săvârșit de către o persoană care anterior a săvârșit un viol) şi art. 172 alin. 1 CP (acţiuni violente cu caracter sexual). 16 beneficiare ale internatului îl acuză pe medicul terapeut de viol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *