Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VOX/ Alegerile de duminică: lecții…

VOX Alegerile de duminică: lecții de învățat

Pe 5 noiembrie în R. Moldova au avut loc alegeri locale generale. În competiția pentru cele 898 de mandate de primar și 11 058 mandate de consilieri locali au concurat 35 de partide și un bloc electoral. În 623 de localități primarii au fost aleși din primul tur, în alte 265 urmează alegeri repetate. Cu două zile înainte de scrutin, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării în alegeri a candidaților partidului „Șansă”. Potrivit unui clasament prealabil, partidele câștigătoare în primul tur sunt PAS, PSRM, PSDE, PDCM, PCRM și Partidul Nostru.

Alegerile de duminică: lecții de învățat

Ion Negrei, istoric

Cea mai mare lecție e că noi, în 30 de ani de Independență, am avut 8 scrutine electorale locale și de fiecare dată, de la un ciclu electoral la altul, tot umblăm de pe un cal pe altul și nu învățăm nimic. Ne dăm în vânt să cucerim Everestul dar, de fapt, nu putem urca dealul de la Ciocana (spre exemplu). Regret că spun asta, dar suntem un popor agramat politic. Facem lucruri necugetate, ne lăsăm mințiți, cumpărați, alegem la întâmplare, după simpatii sau influențați de anumite lucruri și situații… Cât se poate?

O altă problemă – finanțarea din afară a unor partide din R. Moldova. Și până acum se vorbea că ar exista partide finanțate din exterior, dar de data asta, lucrurile au fost luate în serios, cu implicarea organelor competente, factorilor politici și cu eliminarea acestor partide din scrutin. Numai să nu fie o acțiune de campanie doar, pentru că acești bani murdari pătrund în spațiul nostru și pentru finanțarea altor acțiuni subversive. Și ce e foarte important: PAS nu trebuie să admită ca tendința asta de la localele din 2023, la care stânga pro-rusă a corupt și a luat un scor bun, să rămână și pentru prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025. Efectul acestor alegeri locale nu se va trece atât de ușor… Și mă gândesc că la cât efort se face pe segmentul integrării europene, nu trebuie să uităm că există pericolul drumului înapoi. PAS s-a concentrat prea mult pe integrare și a lăsat baltă celelalte segmente de politici interne, care prind la public și pe care le exploatează politic alții… Aici e reușita lor și nereușita guvernării.

Maria Ciobanu, ex-deputată, profesoară

La alegerile locale de duminică, partidele satelit ale Kremlinului s-au dedat deschis la acțiuni subversive împotriva R. Moldova. Dacă în alte alegeri ei acționau mai discret, mai pe ocolite, în aceste alegeri locale generale și-au dat arama pe față. Au fost aruncați bani cu lopata, și-au ridicat capul și au lepădat măștile candidații „unși” de Kremlin. Acțiunile întreprinse de autorități au fost nepermis de întârziate, de unde și rezultatele mai mult decât modeste ale partidelor pro-europene. PAS se face foarte vinovat de faptul că a rămas Chișinăul să-l diriguiască omul Moscovei. Nu poate și nici nu vrea conducerea PAS să coaguleze forțele politice de orientare europeană. Rezultatele alegerilor locale generale nu le văd deloc prilej de consolare pentru partidul de guvernământ, ci un clopot care să-i trezească, asumându-și nereușitele și căutând metode democratice de unificare a forțelor politice de dreapta, pentru a minimaliza la „zero” riscul de a reveni sub aripa Rusiei. Sunt lucruri care contează …

Ion Tăbârță, analist politic

Principala concluzie este că din perspectiva alegerilor parlamentare din 2025, nu avem nicio garanție că parcursul european al R. Moldova va continua și după acest scrutin parlamentar. Or, aceasta ar trebui să dea serios de gândit actualei guvernări pro-europene de la Chișinău. Aceste alegeri sunt de etapă pentru cele din 2025 și PAS ar trebui să iasă din mahmureala sărbătoririi triumfului alegerilor parlamentare din 2021 și să înțeleagă că parcursul european nu se reduce la interesele unui singur partid și la ambițiile politice ale unei persoane revenite de curând în guvern. Integrarea europeană este proiectul de țară al R. Moldova și trebuie să fie mai presus de orice!