Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Votul în diasporă: a fost…

Votul în diasporă: a fost doborât recordul de prezență înregistrat în primul tur. Au votat deja peste 150 de mii de cetățeni

Mobilizare record a disporei. Până la ora 15:30, ora Moldovei, a fost depășit numărul total al persoanelor care și-au exprimat dreptul la vot în primul tur al scrutinului prezidențial până la închiderea urnelor.

Circa 156 de mii de cetățeni din R. Moldova au votat în diasporă până acum în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, comparativ cu 149 de mii de persoane care și-au exprimat votul în primul tur până la închiderea secțiilor de vot.

În acest moment alegătorii care au votat în diasporă constituie aproximativ 13,5% din totalul participanților la vot.

Dis-de-dimineață, înainte de începerea procesului de vot, în mai multe orașe ale lumii, cetățenii R. Moldova au făcut cozi la secțiile de votare. Mobilizarea continuă și la această oră.

Cei mai activi au fost cetășenii din Belgia, Cehia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Spania, Regatul Țărilor de Jos, Turcia, Marea Britanie și Israel.

sursa: cec.md

În primul tur, la 1 noiembrie, moldovenii din diaspora au stabilit un nou record istoric privind prezenta la votare. La secțiile de votare deschise peste hotare atunci s-au prezentat la urne 149 840 de alegători.

Ce mai activă participare s-a înregistrat în :

  •     Republica Italiană – 46 442
  •     Marea Britanie -16 847;
  •    Republica Franceză – 15 616;
  •     Germania – 12 924
  •    România – 12 912
  •     Irlanda – 7 046
  •   SUA- 5 755
  •     Federația Rusă – 5603;
  •    Spania – 4300

În topul secțiilor unde s-au prezentat la vot cei mai mulți alegători se regăsesc 2 secții de votare din Londra, Marea Britanie – 4 262 și, respectiv, 3 471 de alegători, secția de votare din Montreuil, Republica Franceză – 3 471 de alegători și secția din Frankfurt pe Main, Germania – 3 315 de alegători.

Rezultatele finale preliminare din diasporă:

sursa: cec.md

După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.