Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vladimir Andronachi rămâne în arest…

Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 zile

Arestul la domiciliu în privința lui Vladimir Andronachi a fost prelungit pentru încă de 30 zile. Decizia a fost luată luni, 17 iulie 2023, de către judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Judecătorul a admis demersul procurorului și a prelungit măsura preventivă arestarea la domiciliu în privința inculpatului Vladimir Andronachi până la 17 august 2023. Totodată, acesta a respins cererea apărătorilor privind constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale inculpatului la emiterea a unor acte procesuale în timpul urmăririi penale.

Potrivit comunicatului Procuraturii Anticorupție, la 11 iulie 2023, prin încheiere, judecătorul a respins demersul procurorului privind transmiterea cauzei penale a lui Andronachi spre conexare la o altă cauză penală (de învinuire a 3 inculpați) pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

„Partea apărării a depus o cerere prin care a solicitat transmiterea spre conexare a cauzelor penale, însă în ședința de judecată a renunțat la cererea depusă și a solicitat respingerea demersului procurorului. Menționăm că, cele două cauze penale au legătură datorită aceluiași obiect de investigare, aceeași parte vătămată și cuantum al acțiunii civile, precum și același probatoriu. Conexarea cauzelor penale este necesară pentru buna înfăptuire a justiției și pentru investigarea infracțiunilor incriminate în ansamblu, precum și pentru optimizarea resurselor necesare în vederea soluționării obiective sub toate aspectele a cauzelor vizate. Însă, judecătorul a respins conexarea prin încheierea din 11 iulie 2023, care conform Codul de procedură penală nu poate fi contestată cu recurs”, notează Procuratura Anticorupție.

Următoarea ședință în acest dosar va avea loc la data de 08 august 2023.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit procurorului anticorupție Octavian Iachimovschi, în dosarul „frauda bancară”, Andronachi este învinuit de infracțiuni de „escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale”, precum și de „spălare de bani în proporții deosebit de mari, la fel, în interesul unei organizații criminale”.

În dosarul „Metalferos”, Andronachi este învinuit de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălarea banilor.