Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Un copil în mormânt…

VIDEO „Un copil în mormânt și altul cu sechele pe viață”. Mamele mai multor copii care au decedat în urma accidentelor rutiere din ultimele luni organizează un marș pe 1 octombrie

Captură de ecran ZdG

Mai mulți părinți care și-au pierdut copiii în urma gravelor accidente produse în ultima perioadă în R. Moldova, alături de Marcela Paladi, îndeamnă cetățenii să participe la un marș pașnic, care va avea loc duminică, 1 octombrie, ora 10:00, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), pentru a cere înăsprirea legilor cu privire la șoferii care provoacă accidente, conducând fără permis sau fiind în stare de ebrietate.

Mai exact, aceștia cer guvernării adoptarea legii penale și procesual penale prin care şoferii care provoacă accidente în care moare cineva sau o persoană este schilodită şi care au fost în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau nu aveau un permis de conducere valabil fac neapărat închisoare cu executare, în penitenciar de tip închis, „fără şansa unor pedepse blânde de închisoare cu executare”.

„Veniți să cerem guvernării înăsprirea legilor pentru șoferii care se urcă băuți, drogați, fără permise de conducere, șoferii care ne schilodează copiii și ne ucid copiii. Oameni buni, mame, tați, bunei, bunici, luați-vă copiii, fiți alături de noi în Piața Marii Adunări Naționale pe 1 octombrie, ora 10:00 dimineața”, s-a adresat Marcela Paladi cetățenilor.

Pe lângă Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare după accidentul rutier de pe viaduct, în videoclip apar părinții mai multor victime ale unor accidente grave, comise din cauza unor șoferi iresponsabili: Anastasia Culai, Daniil Lazariuc și Valerian Răilean.

Anterior, mai multe mame din R. Moldova au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, prim-ministrului Dorin Recean și președintelui Parlamentului Igor Grosu. În text, femeile cer o lege prin care singura pedeapsă disponibilă pentru „șoferii în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor sau care nu aveau un permis de conducere valabil” și au provocat accidente rutiere soldate cu morți, să fie închisoare cu executare, cu termen complet, în penitenciar de tip închis.

Autoarele scrisorii explicau că autoritățile responsabile ar trebui să facă remanieri în lege, făcând referință la Legea Anastasia, promulgată în România, dar la care ar trebui să se facă adaptări, ținând cont de contextul din R. Moldova.

Legea Anastasia a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la inițiativa senatorului PSD român, Robert Cazanciuc. Numele legii a fost ales în memoria unei fetiţe de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie 2022, chiar de ziua ei, în fața casei sale, de o mașină condusă de o femeie fără permis. Potrivit legii, șoferii care urcă la volan sub influența alcoolului, a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente letale ajung direct la închisoare, fără posibilitatea de a-i suspenda executarea pedepsei.

Potrivit datelor oficiale, pe parcursul a opt luni ale anului curent au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme. Potrivit statisticilor, în ultimii trei ani numărul accidentelor a crescut cu 1,3%. De cele mai multe ori, accidentele rutiere sunt cauzate de viteza excesivă, neacordarea priorității pietonilor și altor vehicule, precum și de aflarea la volan în stare de ebrietate. Totodată, de la începutul anului au fost înregistrate 153 de accidente cu implicarea angajaților poliției, 63 dintre angajați fiind în afara orelor de serviciu.

Datele statistice mai arată că pe parcursul a opt luni ale acestui an 207 accidente s-au produs din cauza conducătorilor auto aflați în stare de ebrietate. Totodată, până la începutul lunii august, oamenii legii au intervenit în 4267 de situații în care șoferii erau sub influența băuturilor alcoolice.