Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Usatîi: Pe piața dezinfectanților a…

Usatîi: Pe piața dezinfectanților a fost creată o schemă. Chemix Grupp și Chemistry Trading sunt companiile ce aparțin fratelui lui Igor Dodon

Candidatul Partidului Nostru în cadrul alegerilor prezidențiale, Renato Usatîi, susține că, în condițiile pandemice, pe piața dezinfectanților a fost creată o schemă, iar beneficiar din aceasta ar fi familia Dodon. Potrivit concurentului electoral, „Chemistry Trading” – un SRL care figurează drept producător al dezinfectanților fabricați de „Chemix Grupp”, despre care Ziarul de Gardă a realizat o anchetă, aparține fratelui șefului statului Igor Dodon, Alexandru Dodon.

La ziua de azi este creată o schemă ce ține de dezinfectanți. Dacă urmăriți, peste tot se va găsi aceeași denumire – una ar fi Chemix Grupp și alta Chemistry Trading. Aceste companii sunt deținute de fratele lui Igor Dodon”, a declarat Renato Usatîi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Candidatul Partidului Nostru la prezidențiale a mai adăugat că fostul șef al Agenției Naționale în Sănătate Publică, Nicolae Furtună, ar fi emis actele permisive pentru distribuirea acestor dezinfectanți fiind șantajat cu dosare penale ce s-ar „păstra” la Centrul Național pentru Anticorupție.

O să vină ziua când va recunoște aceasta. În toată această perioadă el a fost șantajat. Are niște dosare ascunse la CNA. Domnul Furtună a declarat de multe ori ceea ce voia Dodon sau alții”, a mai precizat Usatîi.

Am solicitat reacții de la Nicolae Furtună și de la Președinție referitor la acuzațile aduse de Renato Usatîi, însă, deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

La sfârșitul lunii martie, în cadrul unei anchete, Ziarul de Gardă a constatat că unul dintre beneficiarii crizei provocate de coronavirus, dar și de acțiunile autorităților, a devenit compania unui consilier municipal socialist, Dinari Cojocaru, tot el, finul de cununie al fratelui președintelui R. Moldova: firma „Chemix Grupp”.

Dezinfectanți fabricați de această firmă sunt utilizați și acum, în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani, aceștia fiind printre puținii dezinfectanți disponibili pe piața din R. Moldova. Produsele fabricate de „Chemix Grupp” au ajuns în instituțiile publice și chiar private din țară deși, în ultimii ani, nu apare printre companiile care au câștigat licitații pentru livrarea de dezinfectanți.

Ziarul de Gardă mai scrie că în ultimii ani, produsele marca „Chemix Grupp” au ajuns pe piața medicală și farmaceutică a R. Moldova sub un nume nou – „Chemistry Trading” – un SRL care figurează drept producător al dezinfectanților fabricați de „Chemix Grupp”.

„Chemistry Trading” este o companie fondată în aprilie 2018. Este administrată de Ana Cojocari și are adresa juridică într-un birou, în care sunt înregistrate alte zeci de firme. Nu are site și nici nu indică faptul că ar avea o bază de producere. 

În schimb, toate produsele cu care firma „Chemistry Trading” a participat la licitațiile din ultimii doi ani apar pe site-ul firmei „Chemix Grupp”, ca fiind produsele acestei companii: Clean Des New, Сhemidez, Smell dez, Steridez, Virodez sau Pasdez.

Textul integral al anchetei realizate de Ziarul de Gardă: DOC/ Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților