Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Business pe timp de…

VIDEO Business pe timp de pandemie. Cum a ajuns compania unui consilier PSRM printre beneficiarii crizei de pe piața dezinfectanților

Pe fundalul răspândirii infecției cu noul virus COVID-19, pe piața din R. Moldova cu greu se găsesc dezifectanți, unul dintre cele mai utilizate și necesare produse în lupta cu virusul. Criza dezinfectanților a fost alimentată și de o hotărâre a Guvernului din februarie, prin care dezinfectanții au fost incluși în lista produselor sociale. Astfel, importatorii au fost descurajați să mai aducă marfă de peste hotare, fiind restricționați să-și pună un adaos comercial de pe urma căruia să poată avea profit. În aceste condiții, unul dintre beneficiarii acestei crize a devenit compania „Chemix Grupp” a consilierului socialist Dinari Cojocaru, tot el fiind finul de cununie al fratelui președintelui R. Moldova.

Ziarul de Gardă a constatat că dezinfectanți fabricați de „Chemix Grupp” sunt utilizați în majoritatea instituțiilor medicale de la noi, la fel ca și în ultimii ani. Acestea au ajuns în spitale fiind propuse de câțiva agenți economici locali, alții decât cei care le-au produs. Produsele fabricate de „Chemix Grupp” au fost și printre principalii beneficiarii ai licitației pentru achiziționarea centralizată de dezinfectanți pentru toate spitalele din țară pentru anul 2020, rezultatele căreia nu au fost încă puse în practică. Produsele fabricate de „Chemix Grupp” au obținut 6,043 de milioane de lei din cei 22,5 milioane de lei destinați pentru achiziția dezinfectanților, aproximativ 27% din suma totală.

„Chemix Grupp” îl are acum în calitate de co-proprietar pe Dinari Cojocaru, consilier municipal pe listele PSRM, tot el, finul de cununie al cuplului Alexandru și Ecaterina Dodon, fratele, respectiv cumnata șefului statului.

Istoricul companiei arată că Ecaterina Dodon a deținut funcția de administratoare în anii 2014-2017, iar până atunci era angajată în calitate de specialistă în serviciul personal. Și soțul său, Alexandru Dodon, a fost angajat în acea perioadă în cadrul companiei. Totodată, acte consultate de ZdG arată că „Chemix Grupp” a ajuns în anturajul familiei Dodon în 2010, fiind achiziționată de la o firmă estoniană. În anii 2010-2014, unul dintre fondatorii ei a fost chiar actualul deputat socialist Oleg Teterea, alt apropiat al președintelui.

Dinari Cojocaru, medic de profesie, ne-a răspuns prin sms la solicitarea ZdG de a discuta. Întrebat dacă poziția sa în partid și relațiile pe care le are au influența favorizarea firmei sale, Dinari Cojocari a evitat să ofere un răspuns exact: „Lumea moare, dar voi căutați nod în senzații. Noi producem, cine vrea procură, noi nu impunem pe nimeni. Suntem pe piață mai mult de 10 ani”.

Textul integral al anchetei realizate de Ziarul de Gardă: DOC/ Lupte, criză și interese socialiste pe piața dezinfectanților