Principală  —  Ştiri   —   ULTIMA ORĂ/ Doi candidați la…

ULTIMA ORĂ Doi candidați la șefia Procuraturii generale, excluși din concurs. Motivele invocate de CSP

Sursa: Consiliul Superior al Procurorilor/Facebook

Avocații Ilie Rotaru și Serghei Perju au fost excluși din concursul pentru funcția de procuror general în urma unei decizii a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), întruniți în ședință luni, 5 februarie. Astfel, la proba interviului vor fi admiși patru candidați.

Dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general au fost examinate în privința eligibilității, în ședință închisă, conform legii. În cele din urmă, membrii CSP au dispus admiterea, în următoarea etapă, a procurorului general interimar Ion Munteanu, adjunctului procurorului general interimar Igor Demciucin, procurorului Octavian Iachimovschi și juristului Andrei Coca.

Ilie Rotaru a fost explus din concurs pe motivul „neîntrunirii condițiilor de participare la concurs stipulate”. Al doilea candidat exclus, Serghei Perju, a depus dosarul incomplet, potrivit președintelui CSP, Dumitru Obadă.

Pe 22 februarie, la ora 9:00 se va desfășura proba de interviu în sala de ședințe a CSP.

În ultima ședință a CSP, pe 30 ianuarie, membrii au convenit să amâne examinarea dosarelor, dată fiind lipsa unor avize consultative care urmau să fie remise de către autoritățile de control în privința candidaților.

Conform Legii cu privire la procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

În timp ce se desfășoară concursul pentru funcția de procuror general,  anunțat la 23 octombrie 2023, în plenul Parlamentului, în prima lectură a fost votat un proiect de lege care prevede excluderea obligativității oferirii unor punctaje candidaților.

În prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP. Proiectul de lege prin care se modifică procedura de stabilire a candidaților la funcția de procuror general va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.