Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ CSP anunță concurs…

ULTIMA ORĂ CSP anunță concurs pentru funcția de procuror general. Condițiile pe care trebuie să le întrunească candidații

Sursa: Captură foto rlive

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) anunță luni, 23 octombrie, concurs pentru funcția de procuror general. Termenul limită de depunere a dosarelor este data de 22 noiembrie 2023. Postul a devenit vacant după ce șefa statului a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție.

Președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că la această hotărâre a fost anunțată și o opinie separată.

„CSP a hotărât: a iniția concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general pentru persoanele care întrunesc cumulativ următoarele condiții:

  • are experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului obținut în jurisdicția R. Moldova sau jurisdicție străină, inclusiv organizații internaționale, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală;
  • deține cetățenia R. Moldova;
  • cunoaște limba română;
  • în privința ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
  • are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestuia, recunoscut de structura militară pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor;
  • se bucură de o reputație ireproșabilă;
  • anterior nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;
  • este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror;
  • are calități manageriale;
  • în ultimii trei ani, până la anunțarea concursului, nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau unei organizații social politice;
  • în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Se stabilește data de 22 noiembrie 2023, inclusiv ca fiind termenul limită de depunere a dosarelor de către candidați care vor conține: cererea de participare la concurs; copia actului de identitate; CV-ul; copia diplomei de studii superioare de licență și copia diplomei de studii superioare de master în domeniul dreptului sau a unui alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor; cazierul judiciar detaliat; certificat medical privind starea sănătății; documente ce atestă experiența profesională; referința de la ultimul loc de muncă; scrisoare de motivație; conceptul de management și dezvoltare instituțională; declarația pe propria răspundere conform căreia în ultimii trei ani, până la anunțarea concursului, nu a fost membră sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau unei organizații social politice; nu a deținut calitatea de membru al CSP și nu are interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică (…)”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Tot astăzi, CSP a aprobat Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Pe 6 octombrie 2023, CSP a luat act de decretul semnat de președinta Maia Sandu cu privire la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. Tot atunci, Consiliul a decis să demareze actualizarea Regulamentului privind alegerea procurorului general.

Conform Legii cu privire la procuratură, candidatul la funcția de procuror general este selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP, care cuprinde următoarele etape:

  • preselecția candidaților în baza dosarelor depuse;
  • interviul susținut în fața Consiliului Superior al Procurorilor.

Modul de organizare și desfășurare a concursului se stabilește printr-un regulament aprobat de CSP. Etapa interviului se transmite online în timp real.

Candidații sunt evaluați de către fiecare membru al CSP în baza „criteriilor aprobate de Consiliu, inclusiv în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților, cu argumentarea punctajului acordat pentru fiecare candidat”. Punctajul final reprezintă media punctajului acordat de către toți membrii CSP și se publică pe pagina web oficială a Consiliului după încheierea concursului. Candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj este propus președintelui R. Moldova de către CSP pentru a fi numit în funcția de procuror general.

Stoianoglo, eliberat din funcția de procuror general

Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Documentul a intrat în vigoare în aceeași zi.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Avocații fostului procuror general au declarat pentru ZdG că decretul va fi contestat în instanța de judecată.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021. Pe 8 octombrie 2021 a fost plasat în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar. În prezent, în privința lui Stoianoglo nu este aplicată nicio măsură preventivă.