Principală  —  IMPORTANTE   —   „Vom pierde specialiști”. Examinarea proiectului…

„Vom pierde specialiști”. Examinarea proiectului de echivalare a diplomelor de studii din R. Moldova și România, amânată din nou în Comisia politică externă

Foto: diez.md

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au amânat, pentru a doua oară, examinarea proiectului privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Guvernul Republicii Moldova și cel al României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactico.

Inclus pe agenda de miercuri a ședinței Comisiei parlamentare, examinarea subiectului a fost amânată la propunerea socialistului Victor Bologan.

Deputatul Iurie Reniță a declarat pentru Ziarul de Gardă că Bologan a motivat amânarea examinării prin faptul că ar fi pericol de pierdere a specialiștilor din țară.

„Azi au amânat pentru a doua oară subiectul cu privire la echivalarea diplomelor și recunoașterea acestora între Republica Moldova și România. Nu avem voturi. Socialistul Bologan a propus amânarea examinării proiectului pe motiv că am pierde specialiști. Echivalarea diplomelor, dimpotrivă, ar ajuta cetățenii moldoveni. Ei vor fi tratați pe picior egal cu cetățenii europeni, pentru că echivalând diplomele cu cele din România, automat le echivalezi cu cele din UE”, ne-a spus Iurie Reniță.

La începutul lunii octombrie curent, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, declara că instituția pe care o conduce a semnat deja spre avizare acordul ce vizează echivalarea actelor de studii din Moldova cu cele din România, urmând ca actul respectiv să fie trimis spre avizare la București.

El a precizat că prima variantă a acestui act a fost aprobat în 1999, în 2010 a fost făcut un nou amendament, iar astăzi autorităţile vin cu  noi îmbunătăţiri.

Șarov a mai spus că vor fi recunoscute în România și diplomele de până și după Bolonia, dar și titlurile de doctor în științe. Pentru ca aceasta să se întâmple proiectul trebuie să treacă de Comisiile parlamentare și să fie votat de deputați în plen.