Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un diplomat rus, expulzat…

VIDEO Un diplomat rus, expulzat din R. Moldova, arest la domiciliu pentru Andronachi, Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău au expulzat un angajat al Ambasadei ruse în R. Moldova, iar fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „Frauda bancară”, a fost eliberat din penitenciar și transferat în arest la domiciliu.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

Parlamentul European a cerut miercuri, printr-o rezoluție, începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. În rezoluția adoptată cu o largă majoritate, europarlamentarii au solicitat mai mult sprijin financiar din partea instituțiilor europene pentru țara noastră, precum și aplicarea de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Rusia, vor să destabilizeze R. Moldova. Totodată, Parlamentul European a recomandat liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și R. Moldova și integrarea graduală a țării noastre în Piața Unică a UE. La scurt timp după adoptarea rezoluției, președinta Maia Sandu a declarat că prin această decizie, citez „Republicii Moldova i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în marea familie europeană”, făcând apel din nou la cetățeni să participe pe 21 mai la Adunarea națională Moldova Europeană.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat joi că a declarat persona non grata pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării noastre pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Anunțul care a fost făcut de domnul prim-ministru în contextul retragerii de la doi funcționari ai Ambasadei Federației Ruse a cartelelor de acreditare se referă la faptul că aceștia au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de președintele Tatarstanului, căruia nu i s-a permis accesul pe teritoriul țării noastre. Premierul a evidențiat că comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari străini în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat”.

Iar luni, în a doua zi de Paști, autoritățile noastre i-au refuzat intrarea în țară liderului republicii ruse Tatarstan, Rustam Minnihanov, unul dintre oamenii loiali lui Vladimir Putin, aflat pe lista sancțiunilor aplicate de SUA la începutul acestui an. Acesta ar fi urmat să participe la un congres desfășurat la Comrat.

Fostul ministru al Economiei Sergiu Gaibu a fost numit miercuri de Guvern în funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației. Înainte de a fi ministru în guvernul Gavrilița, Sergiu Gaibu a fost director de Program Politici Economice în cadrul organizației neguvernamentale Expert-Grup.

R. Moldova va denunța acordurile privind crearea și activitatea televiziunii interstatale „MIR”, fondată în 1992 de către statele care intrau atunci în Comunitatea Statelor Independente. Decizia a fost luată miercuri de membrii Cabinetului de miniștri. Conform autorităților, neparticiparea R. Moldova la activitatea Teleradiocompaniei „MIR” va reafirma angajamentul țării noastre de condamnare a acțiunilor de agresiune militară asupra Ucrainei și va asigura securitatea informațională a țării noastre. Potrivit Guvernului, în acest an autoritățile de la Chișinău au refuzat să finanțeze acest post de televiziune. În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din R. Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost achitate circa 40,3 milioane de lei.

Mai multe zboruri operate de compania privată „Air Moldova”, care trebuiau să aibă loc joi și vineri, au fost anulate. Săptămâna aceasta, cei 285 de angajați ai companiei au lansat o petiție online prin care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „situația critică în care se află Air Moldova” și i-au cerut reședintei Maia Sandu să intervină, menționând că în câteva zile compania ar putea intra în faliment.

O refugiată din Ucraina care s-a adăpostit în R. Moldova pentru a fugi de război, a rămas fără economiile de o viață, în valoare de peste un milion de lei, după ce apartamentul în care se cazase a fost spart de hoți. Aceiași hoți dăduse anterior și alte spargeri. Cum a ieșit la iveală legătura unuia dintre participanții la furt cu o procuroră, vedeți pe canalul nostru de YouTube.

Și tot aici vedeți cum riscă să ajungă în incapacitate de plată primăria comunei Răuțel din raionul Fălești după ce instanțele de judecată au obligat-o să anuleze câteva contracte de vânzare-cumpărare a unor terenuri în valoare de 4,8 milioane de lei și să le vândă unei alte persoane, cu un preț de 210 ori mai mic, mai exact – cu 22 de mii 800 de lei. Ce spun părțile implicate în litigiu, printre care și cumnatul unui deputat, vedeți în materialul video integral.

Iar duminică, așa cum v-am obișnuit deja, publicăm un nou episod al podcastului ZdCe. Colega noastră Natalia Zaharescu a discutat de această dată cu jurnalistul de la Comrat Mihail Sirkeli despre alegerile bașcanului Găgăuziei, care vor avea loc pe 30 aprilie. Cine sunt candidații, de ce partidele de la Chișinău au evitat să participe oficial în aceste alegeri și de ce găgăuzii votează de obicei candidații pro-ruși, vedeți duminică, după ora 11, pe canalul nostru.

Cauza penală în privința fostei vice-guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Emma Tăbîrță, în cadrul dosarului „Frauda bancară”, a fost trimisă în judecată. Potrivit procurorilor, Emma Tabîrță este învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, precum şi de spălarea banilor.  Iar fostul procuror general adjunct Ruslan Popov a susținut examenele de la Institutul Național de Justiție, pentru a putea candida la funcția de judecător în temeiul vechimii în muncă. Acesta a obținut nota medie 8.54 la proba orală. Popov este în prezent cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Fostului procuror i se mai incriminează săvârșirea a opt episoade de fals în declarația de avere și interese personale. Cauza penală privind îmbogățirea ilicită este în proces de examinare la Judecătoria Chișinău.

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, care a fost vizată anterior într-un dosar de îmbogățire ilicită, a fost desemnată în funcția de președintă interimară a instanței. Decizia a fost aprobată marți de membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracţionale au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 7,5 miliarde de lei în dosarul „Frauda bancară”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Potrivit acesteia, procurorii au pus sechestru pe bunuri din R. Moldova care-i aparțin Ilan Șor în valoare de circa 1,36 miliarde de lei. Este vorba inclusiv despre peste 436 milioane de lei capital social, trei aeronave și 16 construcții nelocative.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „Din punct de vedere de procedură, ce urmează mai departe, după decizia de săptămâna trecută, partea civilă/vătămată este Banca de Economii (BEM). Procuratura Anticorupție nu are un rol activ în convertirea unui bun sechestrat într-un bun confiscat. Reprezentanții BEM, care este în proces de lichidare, prin executor judecătoresc, trebuie să identifice toate bunurile aici în R. Moldova care îi aparțin lui Ilan Șor”.

Între timp, 244 milioane de lei au ajuns în conturile Trezoreriei statului. Potrivit surselor Ziarului de Gardă, aceștia ar fi o parte din banii sechestrați în cauza controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale urmează să asigure transferul diferenței de 24 milioane de lei în conturile trezoreriale în cadrul unei proceduri suplimentare, a precizat marți CNA, după ce anterior anunțase că în cauza lui Platon în total au fost sechestrate 268 milioane de lei.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „Frauda bancară” pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost eliberat din Penitenciarul nr. 13 și transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată miercuri de magistrata Tatiana Bivol de la Judecătoria Chişinău. Procurorii susțin că instanța de judecată a stabilit anumite restricții și obligații în privința lui Andronachi, inclusiv aplicarea monitorizării electronice.

Urmărirea penală în privința celor șapte bărbați reținuți pe 11 martie în dosarul dezordinilor în masă a fost terminată. Astfel, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale urmează să trimită dosarul în judecată, pentru examinare în fond și pronunțarea sentințelor. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei, în special asupra regiunilor Donețk și Herson. Cel puțin doi civili au fost uciși, iar peste 20 au fost răniți. Zilele trecute, autoritățile ucrainene au declarat că sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite ale Americii, Olanda și Germania au ajuns în Ucraina. Casa Albă a anunțat joi despre un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include mai multă muniție pentru sistemele HIMARS.

Încheiem această ediție cu vești bune. Luptătoarea Anastasia Nichita a obținut medalia de aur la categoria de până la 59 de kilograme a Campionatului European rezervat seniorilor. Nichita a devenit astfel pentru a treia oară campioană europeană. Cu o medalie se întoarce acasă și halterofilul Marin Robu. Sportivul nostru a cucerit bronzul în cadrul Campionatului European care a avut loc la Erevan, în Armenia.