Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Percheziții la mai multe…

VIDEO Percheziții la mai multe adrese din capitală, arest la domiciliu pentru deputata Marina Tauber și alegeri în UTA Găgăuzia | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Oamenii legii au efectuat percheziții la mai multe adrese din capitală, inclusiv la angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău și au reținut două persoane. Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile, iar șoferul automobilului care a lovit-o pe Marcela Paladi a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

Joi, au avut loc 24 de percheziții la mai multe adrese din capitală, în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe. Descinderi au avut loc și la unii angajați ai Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău. Reprezentanții CNA au declarat pentru Ziarul de Gardă că în urma descinderilor șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, și un subaltern au fost reținuți pentru 72 de ore.

Oamenii legii au constatat că mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției respective, în complicitate cu responsabilii Centrului de plasament temporar pentru refugiați de pe strada Studenților.

Comisia Europeană a acordat miercuri R. Moldova un împrumut de 40 milioane de euro. Banii fac parte din asistența macrofinanciară acordată R. Moldova de către Comisia Europeană, în valoare totală de 150 milioane de euro. Iar Consiliul European va oferi 40 milioane de euro pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova.

Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, și candidatul independent Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova, vor lupta în turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze. Conform datelor finale publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru Evghenia Guțul au votat 26,47% din alegătorii prezenți la urne, în timp ce pentru candidatul susținut de PSRM, Grigorii Uzun – 26,40%. În condițiile în care cei doi candidați rămași în cursă provin din partide pro-ruse, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, după scrutin, relațiile dintre Chișinău și Comrat, citez „o să fie foarte pragmatice, așa cum au fost și până acum”.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Lucrurile când trebuie să fie spuse tranșant, o să fie spuse tranșant, indiferent că e vorba despre conducătorul Executivului, conducătorul Adunării Populare și așa mai departe. Populația sau cetățenii R. Moldova au ales foarte clar vectorul de integrare europeană. Asta o spune majoritatea cetățenilor R. Moldova. Sarcina noastră este în continuare de a tăia din toată propaganda care, din păcate, continuă să vină de la Kremlin, iar în această unitate administrativ teritorială este mai prezentă decât în altă parte”.

Stațiile de alimentare cu carburanți nu vor mai putea fi construite în apropierea spațiilor verzi și a zonelor acvatice. Cabinetul de miniștri a adoptat miercuri un regulament care prevede acest lucru. Conform proiectului de hotărâre, pentru toate construcțiile noi se vor întocmi în mod obligatoriu studii geotehnice. Toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al R. Moldova pentru circa 30 de ore, în perioada 1 iunie, ora 00:00 – 2 iunie, ora 07:00, excepție făcând aeronavele oficiale. Autoritățile au anunțat că măsura va fi luată în contextul summitului Comunității Politice Europene care va avea loc la Chișinău.

În ultimii 10 ani, R. Moldova a alocat zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare, atenția fiind îndreptată spre întreținerea echipamentelor care în proporție de 90% datează din epoca sovietică. Odată cu declanșarea crizei de securitate de la granițele R. Moldova, autoritățile și-au îndreptat atenția către armată, majorând bugetul destinat apărării. Mai multe detalii aflați dintr-un material detaliat publicat pe zdg.md, dar și pe canalul nostru de YouTube. 

Săptămâna aceasta, de peste Prut a venit un anunț important pentru persoanele care vor să-și perfecteze buletin de identitate românesc. Camera Deputaţilor din România a adoptat miercuri o propunere legislativă care stabilește că la o adresă nu pot fi înregistrate cu carte de identitate mai mult de zece persoane. 

Cu câteva zile înainte de 9 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, atenționează că purtarea panglicii negru-oranj, fără ca aceasta să fie parte a unei distincții sau medalii, este în continuare interzisă. De asemenea, afișarea simbolurilor „Z”, „V” și a celorlalte care au fost recunoscute drept reprezentative pentru agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina va fi sancționată. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a fost reținută luni la Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce încerca să plece în Israel. Ulterior a fost escortată către izolatorul Centrului Național Anticorupție. La baza reținerii a stat ordonanța unui procuror anticorupție, emisă tot luni, pe motiv că Tauber „a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate” în privința acesteia.

A doua zi după reținere, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea Marinei Tauber în arest la domiciliu pentru 20 de zile, după ce procurorii anticorupție au prezentat probe care ar demostra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Ghennadi Epure, procuror, Procuratura Anticorupție: „În această perioadă, având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice, a folosit telefoane speciale cu aplicația Bria, prin care a purtat conferințe dând indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din R. Moldova, cum să racoleze persoanele pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat din diferite raioane către municipiul Chișinău și cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte în pungi și plicuri pentru remunerarea acestora și achitarea transportului”.

Acuzatorul de stat Ghennadi Epure a menționat că urmărirea penală în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, în care este vizată deputata Marina Tauber, este la etapa finală, urmând ca dosarul să fie transmis în instanța de judecată. La câteva ore după pronunțarea sentinței, Gheorghe Begu a fost reținut de către oamenii legii și plasat în arest preventiv. Ziarul de Gardă a participat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii i-au intervievat marți pe judecătorii care au depus cereri privind transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, membrii CSM au decis că din cei 14 candidați, 7 vor fi transferați, din 10 mai, pentru suplinirea temporară a funcțiilor vacante din cadrul CSJ. Este vorba despre magistrații Aliona Donos, Sergiu Daguța, Ion Malanciuc, Viorica Puica, Oxana Parfeni, Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc. Termenul de transfer temporar a fost stabilit pentru 6 luni, însă acest termen poate fi revizuit.

Un segment al investigației ce vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție. În cadrul cauzei penale, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică au fost puse sub învinuire pentru comiterea abuzului de serviciu. 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat într-un briefing de presă că în urma concesionării aeroportului, statului i-ar fi fost cauzat un prejudiciu material în sumă de 392 milioane de lei.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „În dosarul trimis în judecată astăzi sunt opt inculpați, inclusiv fostul prim-ministru al R. Moldova Iurie Leancă, fostul ministrul al economiei Valeriu Lazăr, fostul director general al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci, fosta directoare adjunctă a Agenției Proprietății Publice Angela Susanu, fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a Agenției Proprietății Publice Maria Șendilă, ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” Petru Jardan, fostul director financiar al întreprinderii Alexandru Ciutac și șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău Alla Țubari”.

Continuăm cu evenimentele de pe frontul din Ucraina. Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei, în special asupra regiunilor Zaporojie, Herson și Kiev. Cel puțin 21 de persoane au fost ucise, iar au fost 48 rănite în urma atacurilor rusești asupra regiunii Herson.

Miercuri, oficialii ruși au acuzat autoritățile de la Kiev că au încercat să atace Kremlinul cu drone, însă atacul ar fi fost respins cu succes. Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat că Kievul nu este implicat în presupusul atac. Între timp, analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului consideră că autoritățile ruse au înscenat atacul cu drone, citez „pentru a aduce războiul în atenția publicului rus și pentru a crea condițiile pentru o mobilizare mai amplă a societății”.