Principală  —  Video  —  Reportaj   —   VIDEO/ Ce trebuie să cunoască…

VIDEO Ce trebuie să cunoască cetățenii despre consultările publice din localitatea lor

Ce trebuie să cunoască cetățenii despre consultările publice din localitatea lor? De ce sunt importante consultările publice? Cine este responsabil de publicarea anunțurilor? De ce e important să fie filmate ședințele consiliilor locale? Cine poate participa? De ce noi, ca cetățeni, trebuie să participăm sau să luăm atitudine față de proiectele de decizie care urmează să fie aprobate de către Consiliul Local?

„Atunci când cetățenii sunt parte a acestui proces, ei țin la aceste proiecte, simt că ei l-au făcut, că este ograda lor, orașul sau localitatea. Și unul dintre lucrurile care este poate puțin mai tehnic, este că așa noi evităm anumite conflicte. Și de asta mi se pare mereu surprinzător că autoritățile nu organizează încă consultări publice, pe când ar fi mult mai simplu să împace diferite viziuni prin acest instrument”, afirmă Vlada Ciobanu, activistă „Primăria mea”.

„La ședința consiliului local se discută decizii care afectează cetățenii. Fiecare cetățean are, de fapt, dreptul să participe la orice ședință. Acum, că trăim într-o perioadă în care putem să accesăm de acasă, să ne uităm confortabil la această ședință, online, atunci este un instrument prin care și mai mulți cetățeni pot să aibă acces la aceste ședințe. Prin faptul că se fac online, că se distribuie pe toate căile posibile, atunci și oamenii poate devin puțin mai interesați”, adaugă activista civică.

Acest reportaj video este realizat în cadrul proiectului Școala Aleșilor Locali, implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” cu sprijinul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Vedeți și:
VIDEO/ „Așa autoritățile înțeleg că oamenii sunt puterea”. Cum îi responsabilizează pe cetățeni și funcționari filmarea ședințelor din primării
VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”