Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Câțiva reprezentanți ai unor…

VIDEO Câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri din R. Moldova solicită autorităților să anuleze hotărârea CNESP privind obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice care nu s-au imunizat: „În caz contrar, ne vom adresa în instanța de judecată”

Foto: Captură Privesc.eu

Câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri din R. Moldova, care anterior au protestat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) împotriva obligativității vaccinării, solicită autorităților să anuleze hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) privind „obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice/ nedidactice și auxiliare”.

Elena Bâtcă, reprezentantă a Mișcării Juriștilor Ortodocși, susține că în cazul în care autoritățile statale nu vor da curs solicitării, se vor adresa în instanța de judecată.

„Solicităm autorităților statale să anuleze prevederea privind obligativitatea testării cadrelor didactice/ nedidactice și auxiliare. În caz contrar, ne vom adresa în instanța de judecată pentru a anula această hotărâre (…) Putem constata că testarea este un act medical ca și oricare altul. Aceasta poate fi efectuată doar cu acordul pacientului, iar dreptul constituțional la muncă nu poate fi îngrădit sau condiționat legal prin testare discriminatoare. Sperăm să fie rezolvată această problemă pe cale amiabilă și cu bună înțelegere în întreaga societate”, a spus Bâtcă în cadrul unei conferințe de presă.

Ghenadie Tatarciuc, avocat, susține că prin decizia CNESP, care prevede obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice, sunt încălcate câteva drepturi.

„Hotărârea este un act administrativ reglementator. Acesta reglementează comportamentul unui grup limitat de oameni. Persoanele țintă a acestui grup de oameni sunt cu preponderență profesori. Un act administrativ trebuie să corespundă legii și să satisfacă necesitățile societății. Am constatat că are un impact asupra drepturilor și obligațiilor angajaților. Am constatat că sunt încălcate următoarele drepturi: drepturile la muncă și la protecția muncii prevăzut de art. 43 a Constituției R. Moldova. De asemenea, Constituția garantează dreptul la asistența și protecția socială. Profesorii plătesc contribuții de asigurări medicale, care sunt calculate și retrase din salariu de către angajator. Considerăm că alte sarcini puse pe umerii profesorilor este un abuz din partea statului sau mai bine zis a autorităților care reprezintă statul. Este inadmisibil acest lucru, fapt care a alarmat chiar și reprezentanții angajaților în învățământ”, a spus Tatarciuc.

Alina Andrieș, educatoare, susține că nu se va vaccina împotriva COVID-19.

„De ce acum se încalcă drepturile? De ce trebuie să impui pe cineva să se vaccineze? Unii colegi s-au vaccinat nu pentru că au vrut, dar pentru că li s-au spus că dacă nu o vor face vor fi eliberați din funcții. Îmi este frică să fac și testul COVID. Experimentele acum se fac pe noi”, a spus Andrieș.

„Din păcate, s-a creat o situație nu complicată, ci dificilă. Cu durere am aflat despre decizia CNESP. Ne iubim munca, copiii și în cazul în care vom fi eliberați din cauza nevaccinării, mă întreb cine ne va lua locul. Eu, personal, nu accept vaccinarea”, a spus Dora Jitariuc, profesoară.

Recent, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95%, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și prezenta, o dată la 14 zile,  rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19). Excepție de la această regulă vor face persoanele care prezintă certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.

6 decese și alte 559 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate miercuri, 25 august, în R. Moldova, dintre care 475 – în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit autorităților din sănătate.

Foto: ZdG

Pe 3 august, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), Mișcarea Juriștilor Ortodocși din R. Moldova, împreună cu un grup de preoți, maici și credincioși au organizat un protest împotriva obligativității vaccinării.

Reprezentanta protestatarilor, Elena Bâtcă, a anunțat atunci că va depune o solicitare în adresa Președinției R. Moldova și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), prin care, din numele protestatarilor, va cere „încetarea discriminării hărțuirii și încălcării drepturilor fundamentale ale omului care refuză vaccinarea împotriva COVID-19; vaccinarea să aibă loc pe baza principiilor benevole. Elena Bâtcă a mai insistat că noul Guvern ar trebui atenționat despre atitudinea cetățenilor față de vaccinare.