Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Proteste împotriva vaccinării obligatorii,…

FOTO Proteste împotriva vaccinării obligatorii, organizate de preoți în PMAN

Astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), Mișcarea Juriștilor Ortodocși din R. Moldova, împreună cu un grup de preoți, maici și credincioși au organizat un protest împotriva obligativității vaccinării.

Reprezentanta protestatarilor, Elena Bîtcă, a anunțat că va depune o solicitare în adresa Președinției R. Moldova și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care, din numele protestatarilor, va cere „încetarea discriminării hărțuirii și încălcării drepturilor fundamentale ale omului care refuză vaccinarea împotriva COVID-19; vaccinarea să aibă loc pe baza principiilor benevole. Elena Bîtcă a mai insistat că noul Guvern ar trebui atenționat despre atitudinea cetățenilor față de vaccinare.

Protopopul de Orhei, Iulian Rață, a confirmat faptul că a venit la protest cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei, pentru a-și manifesta atitudinea sa împotriva vaccinării obligatorii și pentru a susținere libertățile omului.

Secretarul Episcopiei de Ungheni, Vadim Corostinschi, a declarat că a venit să-și apere libertatea, ca om și ca cetățean.

Eugen Munteanu, unul dintre protestatari, fiind întrebat de ZdG de ce e împotriva vaccinării obligatorii, a zis că nu vrea ca cineva „să-l cipeze și să fie kiborc (tr. din rusă – robot)”.

Teologul Nicolae Fuștei, întrebat de ZdG despre poziția sa față de acest protest, a declarat că dezaprobă „participarea preoților la acțiuni politice, aceasta fiind cu siguranță o acțiune politică”.

Am solicitat opinia profesorului Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde sunt internați cei mai gravi pacienți infectați cu COVID-19, în legătură cu protestul preoților și enoriașilor. Profesorul Cojocaru a precizat că „vaccinarea reală pentru toată populația, nu-i reală deoarece sunt și multe contraindicații”. Potrivit lui Victor Cojocaru, „cei care lucrează în mod direct cu oamenii ar trebui vaccinați obligatoriu, pentru că pun viața altora în pericol”.

Am încercat să aflăm opiniile câtorva starețe, prezente la protest, dar acestea au refuzat să răspundă la vreo întrebare.

Episcopul Ioan, vicar mitropolitan, a confirmat faptul că ar exista o coordonare între Mitropolia Moldovei și acțiunile de protest de astăzi, doar că „Mitropolia nu-i împotriva vaccinării, dar împotriva vaccinării obligatorii”.

Protestatarii au mers în marș și până la Președinție.

Patriarhia Constantinopolului, Patriarhiile Ruse și Română, susțin public ideea vaccinării, iar cei mai iluștri teologi ai sec XXI, cum ar fi Mitropolitul Hierotheos Vlachos sau Mitropolitul Tihon Șevkunov s-au și vaccinat, făcând publice datele despre imunizarea lor.