Principală  —  IMPORTANTE   —   Vadim Ceban, întrebat dacă „Gazprom”…

Vadim Ceban, întrebat dacă „Gazprom” are motive întemeiate de a nu livra R. Moldova cantitatea de gaze naturale convenită în contract: „Eu cred că nu și în contract acest lucru nu este prevăzut”

Reprezentanții concernului rus „Gazprom” nu au motive întemeiate, „din punct de vedere tehnic”, de a nu livra R. Moldova cantitatea de gaze naturale convenită în contractul cu „Moldovagaz”. O declarație în acest sens a fost făcută marți seară, 1 noiembrie, de președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Eu cred că nu și chiar în contract acest lucru nu este prevăzut. Chiar dacă noi nu am reușit să prezentăm acordul pentru semnarea cu privire la reglementarea datoriilor despre care s-a vorbit foarte mult, acest lucru nu înseamnă că urmează a fi limitări. Noi am achitat la timp pentru gazele naturale furnizate, chiar dacă au fost anumite rețineri. Aceste rețineri au fost obiective și au fost coordonate în prealabil, dar ce ține de volume, limitarea acestora nu este condiționată de semnarea acordului de reglementare a datoriilor. Gazprom își rezervă dreptul de a rezilia în general contractul, dar nu să limiteze volumele. Așa noi înțelegem contractul și în opinia noastră nu sunt motive pentru a limita aceste furnizări (…)”, a spus Ceban.

Întrebat dacă Rusia, prin intermediul companiei „Gazprom”, șantajează R. Moldova, Vadim Ceban a declarat că nu ține de competența să comenteze acest lucru.

„Eu nu sunt în stare să vorbesc despre aceste lucruri pentru că nu vizează și nu țin de competența mea. Noi vom folosi metode comerciale de convingere a principalului nostru furnizor, ca să evităm această situație, respectiv să revenim la normalitate în ceea ce ține de volumele de furnizare (…)”, a menționat Ceban.

Cât privește argumentele reprezentanților concernului rus privind limitarea volumelor de gaze naturale către R. Moldova, Ceban a afirmat că nu găsește „argumentarea în contract care ar sta la baza acestui refuz sau a limitării acestor volume”.

„Într-adevăr avem convenite în contract aceste volume. Noi nu găsim argumentarea în contract care ar sta la baza acestui refuz sau a limitării acestor volume. Chiar dacă nu au fost îndeplinite anumite angajamente, înțelegeri care din factori obiectiv nu au fost îndeplinite la nivel inclusiv de acționar. Unicul argument pe care l-am primit și respectiv este valabil și pentru luna noiembrie este faptul că pe teritoriul Ucrainei, Gazpromul nu poate transporta gaze naturale, adică nu poate injecta printr-un punct de interconectare care se află la Sahranovca, partea de est a Ucrainei, și respectiv rămâne doar un punct prin care ei transportă gazele naturale care ajung în R. Moldova. Ceea ce în opinia noastră și, discutând cu operatorul de sistem din Ucraina, nu este un argument palpabil pentru noi ca să nu primim aceste volume (…). Cred că mâine vom semna și o adresare prin care vom solicita repetat ca aceste volume să fie furnizate în mod deplin și pe parcurs vom vedea care vor fi acțiunile noastre (…)”, a spus Ceban.

Conform contractului dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” semnat în octombrie 2021, pentru luna noiembrie, R. Moldova trebuia să primească pentru ambele maluri ale Nistrului – 334 de milioane de metri cubi de gaze naturale, dintre care 148 de milioane de metri cubi pentru malul drept al Nistrului și 186 de milioane de metri cubi de gaze pentru malul stâng al Nistrului.

„(…) În realitate vom primi 176 milioane de metri cubi de gaze, dintre care circa 54 de milioane de metri cubi pentru malul drept și circa 122 de milioane de metri cubi pentru malul stâng”, a spus Ceban.

Pe 28 octombrie, concernul rus Gazprom a confirmat volumul de gaze naturale care va fi livrat R. Moldova în luna noiembrie – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ulterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că 5,7 milioane de metri cubi pe zi reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului și a explicat cum va fi repartizat gazul livrat de ruși: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng.

„Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie”, a anunțat pe 21 octombrie Andrei Spînu.

În toamna anului 2021, contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de nenumărate ori.