Unde se nasc mai mulți copii?

În R.Moldova, cei mai mulți copii se nasc în mediul rural, în pofida faptului că la sate procesul de îmbătrânire este mult mai evidențiat. Pe de altă parte, natalitatea scăzută din mediul urban ar putea fi determinată de numărul mare de întreruperi de sarcină.

În anul 2016, numărul total al celor născuți în R.Moldova constituia 37.394 de copii, informează într-un comunicat de presă Biroul Național de Statistică. Cei mai mulți dintre aceștia s-au născut în mediul rural – 24.035 de copii și respectiv, cei mai puțini în mediul urban – 13.359 de copii. Din numărul total al născuților, circa 52% au fost băieți, iar 48% – fete. Astfel, la 100 de fete, revin 107 băieți.

Potrivit aceleași surse, cele mai înalte rate ale natalității s-au înregistrat în Ştefan-Vodă, Sîngerei, Criuleni, Ungheni, Şoldăneşti şi Făleşti (12,5 – 12,9%), iar cele mai mici – în mun.Chişinău (8,5‰), mun.Bălţi (9,6‰), precum şi în raioanele Ocniţa, Basarabeasca, Taraclia și Briceni (8,2 -9,5‰).

Majoritatea copiilor s-au născut în instituții medicale. În funcţie de greutate la naştere, 94,6% din născuţii-vii au avut peste 2,5 kg. Cei mai mulţi copii (96,7%) s-au născut după o durată a sarcinii de peste 35 de săptămâni. Totodată, numărul copiilor născuţi în afara căsătoriei a fost de 8270, ceea ce constituie circa 22% din numărul total al născuţilor-vii.

Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în anul 2016 au fost luaţi la evidenţă 4448 de copii rămaşi fără îngrijire părintească, ceea ce este cu 6,6% mai mult față de anul 2015. Printre principalele motive sunt: plecarea peste hotare a unui sau a ambilor părinţi (60,6% din copii), decăderea din drepturi părinteşti (10,6%), ambii/unicul părinte decedat (8,1%) şi alte motive prin care părinţii nu sunt decăzuţi din drepturi, dar au survenit alte cauze, cum ar fi neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti (8,8%), lipsa condiţiilor de trai (5,0%).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *