Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultimele detalii din dosarul „insulina”:…

Ultimele detalii din dosarul „insulina”: cine sunt persoanele audiate de procurori în urma perchezițiilor

Două persoane sunt audiate la Procuratura Anticorupție în dosarul „insulina”, după ce în dimineața zilei de astăzi, 26 iulie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) și sediul firmei contractate de stat pentru livrarea medicamentului „Strim”, biosimilar al insulinei, „Esculap-Farm” SRL.

Este vorba despre Ivan Antoci, directorul CAPCS demis astăzi din funcție de ministra Sănătății, și Jan Sîli, director medical al „Esculap-Farm” SRL, firmă care a semnat un contract de 28 de milioane de lei cu statul pentru livrarea analogilor de insulină în cadrul Programului Național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat și diabetului insipid pentru anul 2019.

Ivan Antoci este singura persoană cu statut de învinuit pe dosarul penal care investighează modul în care s-a desfășurat, la sfârșitul anului trecut, achiziția pentru procurarea insulinei.

CNA a ridicat astăzi în cadrul perchezițiilor toate documentele din dosarul privind respectiva achiziție a biosimilarului insulinei.

La 25 iulie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a suspendat certificatul de înregistrare în R. Moldova a medicamentului „Strim”, până la elucidarea calității, inofensivității și siguranței respectivului medicament.

În decembrie 2018 Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.