Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ „Nu are la…

ULTIMA ORĂ „Nu are la bază niciun argument real”. Reacția ANSA, după ce Rusia a impus embargo la importurile de fructe și legume moldovenești

Sursa foto: agrobiznes.md

„Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene. În nici o țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”. Asta spune Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) după ce autoritățile ruse au anunțat că vor interzice importurile de fructe și legume moldovenești.

Potrivit unui comunicat al ANSA, „piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești”. Totodată, Agenția subliniază faptul că nu a fost notificată oficial, până la data de 1 decembrie 2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.

„(…) Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate. Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova.

(…) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că nu a fost notificată oficial, până la data de 01.12.2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții. Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis, Frankliniella occidentalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume.

Agenția aduce la cunoștință că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator.

Cu părere de rău, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor constată că Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, se spune într-un comunicat al ANSA.

Începând de luni, 4 decembrie, R. Moldova nu va mai putea exporta fructe și legume în Federația Rusă. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, „Rosselhoznadzor”, a anunțat că revine la restricțiile impuse în 2022 asupra importurilor de produse reglementate din R. Moldova.

„Motivul interdicției este detectarea sistematică a obiectelor de carantină în fructe și legume, care pot provoca daune de miliarde de dolari producției agricole rusești, precum și lipsa răspunsurilor din partea autorității competente din R. Moldova la notele Rosselkhoznadzor cu privire la fiecare dintre încălcări și neadoptarea de măsuri eficiente pentru a preveni furnizarea de produse contaminate”, menționează reprezentanții instituției într-un comunicat.

În luna august 2022, Rosselhoznadzor a limitat importul în Federația Rusă a produselor vegetale, incluse în lista de carantină, din 31 de raioane ale R. Moldova, unitatea teritorial-administrativă a R. Moldova „Găgăuzia” și orașele Chișinău și Bălți, „pentru a proteja teritoriul Federației Ruse de pătrunderea și răspândirea obiectelor de carantină”. Ulterior, restricțiile au fost ridicate.