Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ULTIMA ORĂ/ Curtea Constituțională rămâne…

ULTIMA ORĂ Curtea Constituțională rămâne fără președinte. Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcție

Președintele Curții Constituționale (CC) Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcție. Anunțul a fost făcut pe pagina web a instituției joi, 9 noiembrie, după circa jumătate de an de la alegerea sa în funcția de președinte al Înaltei Curți, când a a expirat mandatul Domnicăi Manole.

„Astăzi, 9 noiembrie, dl judecător Nicolae Roșca și-a dat demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale. Alegerea unui nou președinte este programată să aibă loc mâine, 10 noiembrie”, se arată într-un comunicat publicat de CC.

Anunțul despre demisia lui Roșca a venit la câteva ore după ce Curtea a admis parțial o sesizare a avocaților fostului procuror general Alexandr Stoianoglo și a declarat drept neconstituțional articolul din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022.

Judecătorul Nicolae Roșca a fost ales președinte al Curții Constituționale a R. Moldova (CC) după ce mandatul Domnicăi Manole în această funcție a expirat. Decizia a fost luată în ședința plenară a CC, convocată la 25 aprilie.

Conform legislației, judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia. 

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al CC, printr-o hotărâre a Guvernului din 2019, semnată de prim-ministra de atunci, Maia Sandu. El a intrat în exercițiul funcției pe 16 august 2019, după depunerea jurământului.

Nicolae Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, conform CC. De asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră, șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar. Anterior, el a fost membru al Uniunii avocaților din R. Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

În 2016, el s-a implicat în politică și a fost membru al Biroului Permanent Național al „Partidului Acțiune și Solidaritate”. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Roșca a candidat pe lista națională a Blocului Electoral ACUM-Platforma DA-PAS, fără însă a obține un fotoliu în Parlament.

Potrivit legislației, CC se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului (CSM).

În prezent, la CC activează cinci judecători: Serghei Țurcan, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Nicolae Roșca și Liuba Șova.