Principală  —  IMPORTANTE   —   Toate companiile aeriene certificate în…

Toate companiile aeriene certificate în R. Moldova au fost eliminate de pe Lista UE de Siguranță Aeriană

Imagine-simbol

Toate companiile aeriene certificate în R. Moldova au fost eliminate de pe Lista UE de Siguranță Aeriană, „în urma îmbunătățirilor aduse siguranței aviației în țară”. Comisia Europeană a actualizat joi, 25 noiembrie curent, Lista UE de siguranță aeriană – lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicții de operare sau restricții operaționale în Uniunea Europeană, deoarece nu îndeplinesc standardele internaționale de siguranță. 

„Menținerea celui mai înalt nivel de siguranță pentru toți călătorii și personalul aerian este o prioritate de vârf. Lista UE de siguranță aeriană rămâne unul dintre cele mai eficiente instrumente ale noastre pentru a realiza acest lucru. Mă bucur în mod deosebit că, după doi ani de muncă intensă, putem astăzi să scoatem toți transportatorii aerieni din R. Moldova de pe această listă, deschizându-le ușa să zboare din nou către UE. Munca grea și cooperarea strânsă dau roade”, a declarat comisarul pentru Transporturi Adina Vălean.

Actualizarea de astăzi a Listei UE de siguranță aeriană se bazează pe opinia unanimă a experților în siguranța aviației din statele membre care s-au întrunit în perioada 9-11 noiembrie curent sub auspiciile Comitetului UE pentru Siguranța Aeriană, prin videoconferință. Acest comitet este prezidat de Comisia Europeană, cu sprijinul Agenției pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene. Comisia pentru transport a Parlamentului European sprijină, de asemenea, actualizarea listei. Evaluarea se face în raport cu standardele internaționale de siguranță și în special cu standardele promulgate de Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO). Comisia caută în mod constant modalități de îmbunătățire a siguranței aviației, în special prin eforturi de colaborare cu autoritățile aviatice din întreaga lume.

În urma misiunii de evaluare desfășurată de Comisia Europeană în cadrul Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova (AAC) în septembrie anul curent și a ședinței Comitetului de Siguranță Aeronautică al Comisiei Europene din 10 noiembrie curent, cu participarea reprezentanților tuturor statelor membre, s-a decis excluderea Operatorilor aerieni naționali din Lista de siguranță a UE, așa-zisa Lista Neagră, au menționat și reprezentanții AAC.

În anul 2018, în urma mai multor sesizări din partea autorităților aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitățile depistate la operatorii aerieni naționali, Comisia Europeană a decis să desfășoare o misiune de evaluare a capacităților de supraveghere ale AAC. Misiunea de evaluare a fost realizată de Comisia Europeană în perioada 11-15 februarie 2019. Drept urmare, din cauza lipsei unui nivel corespunzător de supraveghere a siguranței aeronautice, transportatorii aerieni certificați în R. Moldova, cu excepția Air Moldova, Fly One și Aerotranscargo, au fost incluși în lista de siguranță, fiind impuse restricții de operare în spațiul aerian al Uniunii Europene.

„Problema listei de siguranță ținea mai mult de capacitatea insuficientă a AAC, la acea perioadă, de a exercita funcțiile sale de certificare și supraveghere continuă în conformitate cu cerințele internaționale. În acest sens, acțiunile ulterioare întreprinse de AAC, începând cu februarie 2019, au fost axate spre înlăturarea neconformităților depistate de misiunea de evaluare a CE”, susțin responsabilii din cadrul AAC.