Principală  —  Ştiri  —  Social   —   SONDAJ la 100 de zile…

SONDAJ la 100 de zile a Guvernului Sandu: încredere, reforme și așteptări

Datele unui sondaj de opinie realizat de Asociația sociologilor și demografilor din Republica Moldova, arată că doar 24,3% a cetățenilor consideră, la o sută de zile de la instaurarea Guvernului Sandu, că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție bună. Pe când 60,1% a respondenților consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită.

Numărul cetățenilor care cred că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție bună este, totuși, în creștere comparativ cu datele sondajelor anterioare.

În același timp, potrivit sondajului, o jumătate din populație consideră că Guvernul condus de Maia Sandu este în stare să schimbe lucrurile spre bine în țară.

Deși majoritatea persoanelor chestionate consideră că situația social-politică din țară este una „calmă, liniștită”, nivelul de satisfacție al cetățenilor față de felul în care lucrează democrația și sunt implementate reformele continuă să fie unul redus.

Cele mai mari așteptări ale oamenilor, pentru ca viața lor să se schimbe în bine, se referă la dezvoltarea infrastructurii, mărirea salariilor și pensiilor, respectalea legii, lupta împotriva corupției, dezvoltarea economiei și responsabilizarea funcționarilor publici.

Instituția în care populația are cea mai mare încredere continuă să fie biserica. Aceasta este urmată de Președinție, primărie și armată. Tendințe pozitive înregistrează încrederea în Legislativ și partide politice.

Dintre politicieni, de cea mai mare încredere a cetățenilor se bucură Igor Dodon, cu 28,8%. Urmează Maia Sandu – cu 17,5% și Andrei Năstase – cu 8,3%. Ilan Șor acumulează doar 1,2% la acest capitol.

Potrivit sondajului, fiecare al cincilea fiecarea cetățean nu are încredere în niciun politician și nu are o părere la acest capitol.

Sondajul a fost efectuat între 11-20 septembrie 2019, pe un eșantion de 1 189 respondenți din 88 localități.