Principală  —  IMPORTANTE   —   „Sare va fi, doar că…

„Sare va fi, doar că va costa mai scump”. Autoritățile și companiile importatoare explică criza de sare din magazine

Sursa foto: zi-de-zi.ro

În ultimele zile mai mulți oameni au făcut cozi în supermaketurile din R. Moldova pentru a cumpăra sare alimentară de teama că în perioada următoare nu o vor mai găsi. În contextul conflictului militar din Ucraina, R. Moldova nu mai importă din țara vecină acest produs, astfel că în unele magazine și piețe stocurile au fost epuizate. Și pe paginile online de vânzări ale supermaketurilor se menționează faptul că sarea alimentară importată din Ucraina nu mai este în stoc.

Ziarul de Gardă a discutat cu câțiva reprezentanți ai unora dintre cele mai mari companii din R. Moldova importatoare, care ne-au solicitat să le păstrăm anonimatul. Ei ne-au spus că țara noastră va avea destule rezerve de sare alimentară, însă produsul va costa mai scump.

Între timp, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, dă asigurări că R. Moldova dispune de rezerve de sare pentru aprovizionarea populației și spune că deficitul de sare din unele magazine este temporar.


„Din cauza războiului din Ucraina, importul a fost stopat, dar în lume este destulă sare. Ea nu se termină. Urmează să importăm sare din Polonia și din Turcia”, afirmă un reprezentant al unei companii care importă acest preparat, într-o discuție cu ZdG.

„Vă spun care este situația – majoritatea cantității de sare alimentară din R. Moldova venea din Belarus și Ucraina. Din cauza războiului, importul a fost stopat. Din Belarus este posibilitatea de a importa sarea de bucătărie, dar este foarte scump, pentru că trebuie să trecem prin Polonia. Da, sarea alimentară era importată din Donețk, Ucraina. Acum, urmează să importăm sare din Polonia și din Turcia. În lume este sare, ea nu se termină”, a spus el.

Sarea alimentară importată din Donețk, Ucraina, care nu se mai găsește în unele magazine din R. Moldova.
Sursa foto: jurnal.md

Întrebat dacă firma pe care o reprezintă dispune de stocuri de sare importată din Donețk, Ucraina, acesta ne-a spus că „rezervele s-au epuizat”.

„Dar avem niște vagoane care staționează la frontieră. Deja au trecut de Ucraina și avansează spre partea moldovenească. Noi suntem o firmă care vinde sare angro, nu vindem la bucată, la noi vin mulți care cumpără cantități mari de sare și le furnizează magazinelor. Ei pe noi ne sună și mai livrăm câte puțin, dar începând de săptămâna viitoare vor veni primele partide din Turcia. Sare o să fie, dar va fi mai scumpă. Luând în calcul faptul că noi suntem o firmă angro, partidele de sare care urmează să ajungă din Turcia se vor scumpi cu 25%. Este o prostie, omul fără sare nu moare”, a accentuat el.

Reporterul ZdG a vorbit și cu un alt reprezentant al unei companii care importă sare în țara noastră. El ne-a spus că firma lui a epuizat stocurile chiar înainte de Anul Nou, menționând că firma se va direcționa spre piața europeană.

„Da, am văzut, oamenii au cumpărat toate stocurile de sare care erau. Sare va fi doar că nu din Ucraina. În mare parte, pe piața din R. Moldova era importată sare ucraineană, din Donețk. Nu știu cum e cu stocurile de sare la alții, dar noi nu mai avem stocuri chiar înainte de Anul Nou, înainte de războiul din Ucraina. Noi am epuizat toate stocurile și cred că o să ne direcționăm spre piața europeană. Deocamdată nu putem să vă oferim informații mai exacte, totul este incert. Vedem că și România e suprasolicitată și nu dispune de stocuri pentru noi. Cu siguranță că prețurile vor fi mai mari, din motiv că prețul este diferit de ceea ce era pe piața ucraineană și plus transportul, că iată avem problema petrolului. Sunt mai mulți factori care influențează prețurile și nu putem spune exact care va fi el. Evident, sare n-o să lipsească. Întotdeauna există o alternativă, doar că totul a fost spontan și oamenii s-au avântat să cumpere sare. Cred că în vreo două săptămâni totul va reveni la normal”, a declarat reprezentantul companiei.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Economiei, Diana Lungu, a declarat că R. Moldova dispune de suficiente stocuri de sare.

„Atât în luna ianuarie, cât și în februarie s-au importat peste o mie de tone de sare. Importatorii de sare au confirmat că nu există nici o problemă de asigurare a cererii interne a Moldovei cu sare (…). Deși, sarea este importată în mod deosebit din Ucraina (85%), produsul este adus în țară și de pe alte piețe, printre care Bulgaria, România, Polonia și Italia. Respectiv, comercianții vor suplini stocurile de pe aceste și alte piețe.  Panica artificială și adaptarea mai lentă la schimbările în cerere a unor lanțuri de aprovizionare, provoacă unele distorsiuni temporare în aprovizionarea pe raft. În acest context, ministerul economiei reiterează mesajul că nu există motive de panică în acest sens și nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară din comerț”, a declarat Diana Lungu.

Miercuri, 9 martie, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a declarat în cadrul unui briefing de presă că în R. Moldova nu există o problemă cu rezervele de sare.

„Chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Într-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze cantități mai mari din cauza inducerii în eroare, dar logistica va suplini aceste deficite temporare și respectiv se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă cu rezervele de sare”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, în cadrul unui briefing de presă.

Conform Ministerului Economiei, R. Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

În contextul situației din Ucraina și îngrijorările semnalate de către cetățenii moldoveni în legătură cu prezența anumitor produse de consum în magazinele din R. Moldova, Ministerul Economiei a venit miercuri, 9 martie, cu precizări privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale. Potrivit ministerului, produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene.

Ministerul Economiei dă asigurări că, actualmente, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine.