Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Produsele importate din Ucraina, Rusia…

„Produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe”. Precizările Ministerului Economiei privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale

competition.md

În contextul situației din Ucraina și îngrijorările semnalate de către cetățenii moldoveni în legătură cu prezența anumitor produse de consum în magazinele din R. Moldova, Ministerul Economiei vine miercuri, 9 martie, cu precizări privind impactul situației din regiune asupra economiei naționale.

Potrivit ministerului, produsele importate din Ucraina, Rusia și Belarus vor fi substituite cu produse de pe alte piețe, inclusiv din țările Uniunii Europene.

„La capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei țări sus-menționate asupra activității mediului de afaceri este nesemnificativ. Valoarea totală a exportului R. Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%, dintre care mai bine de un sfert constituie reexporturi”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Cât privește importurile, conform Ministerului Economiei, R. Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă, unde mai mult de jumătate din produsele importate sunt resursele energetice.

„Pentru produsele importate din aceste țări există alternative. Ministerul economiei a discutat cu importatorii și rețelele de comercializare care dau asigurări că dispun de suficiente stocuri în depozite și poartă discuții cu partenerii lor din alte țări pentru a substitui produsele de pe piețele alternative. La moment, nu se atestă un risc asupra situației macro-economice a țării și nu există riscuri ca anumite categorii de produse să dispară din magazine”, se mai arată în comunicat.

În context, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, spune că cele mai multe produse au deja alternative în Republica Moldova, care trebuie să fie valorificate.

„Trebuie să înțelegem că nu foarte multe poziții necesită substituire sau reorientare pe alte piețe. Cele mai multe produse au deja alternative în R. Moldova, care trebuie să fie valorificate. Nu există riscul ca anumite categorii de produse să dispară de pe rafturile magazinelor. Deci, să nu uităm de producătorii noștri naționali. Este o oportunitate de dezvoltare a capacităților de producere internă. Și aici discutăm intens cu producătorii și Ministerul Agriculturii pentru a evita perturbarea lanțului de produse agro-alimentare”, a precizat Sergiu Gaibu.

Pe 7 martie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a afirmat că nu există premise pentru ca R. Moldova să se confrunte cu un atac militar din partea Federației Ruse. Șefa statului a spus că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mișcări care induc pregătirea unor acțiuni militare.