Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rosian Vasiloi, bănuit de neglijență…

Rosian Vasiloi, bănuit de neglijență în serviciu, în dosarul privind atacul de la Aeroport: „Voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit”

Sursa: Rosian Vasiloi/Facebook

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, anunță luni, 18 septembrie, că a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat care a avut loc al Aeroportul Internațional Chișinău pe 30 iunie, care a luat viața a doi angajați.

Acesta a mai declarat că urmează să solicite concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile.

Declarația publicată de șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră:

„Astăzi, 18 septembrie 2023, am fost informat cu privire la ordonanța emisă la data de 15 septembrie 2023, de către Procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, în care am fost recunoscut în calitate de bănuit cu privire la pretinsa comitere a infracțiunii de neglijență în serviciu, legată de evenimentele tragice ce au avut loc la data de 30 iunie 2023, în sala de sosiri din Aeroportul Internațional Chișinău.

Potrivit prevederilor art. 197 al. 1 al. 3, procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție. Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale.

În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse.

De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile.

Reiterez că în contextul luptei împotriva amenințărilor externe și a războiului hibrid dus de Federația Rusă, am colaborat strâns cu partenerii noștri interni și externi pentru a asigura integritatea și securitatea frontierei Republicii Moldova. Mulțumesc colegilor și partenerilor noștri pentru sprijinul constant și cooperarea strânsă în această perioadă. Mă angajez în continuare să cooperez în totalitate cu organul de urmărire penală și să răspund cu demnitate și onoare, astfel încât adevărul să fie stabilit și să reconfirm încrederea în demnitatea de ofițer pe care am onorat-o întotdeauna.

În încheiere, doresc să exprim din nou condoleanțele mele sincere familiilor victimelor tragicului incident din Aeroportul Internațional Chișinău și să asigur cetățenii că, indiferent de circumstanțe, securitatea și integritatea frontierelor noastre rămân prioritare.

Unicul interes pe care l-am avut și îl voi avea în continuare – este serviciul Patriei și a cetățeanului”.

După două luni de la atacul armat de la Aeroportul din Chișinău, în urma căruia două persoane au fost ucise, Adrian Efros, ministrul afacerilor interne, a prezentat luni, 4 septembrie, rezultatele anchetei interne pe acest caz.

Astfel, potrivit lui, nouă angajați ai aeroportului au fost sancționați disciplinar, dintre care patru au fost demiși. Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Igor Trofimov, a fost eliberat din funcție, în baza cererii de demisie, după atacul armat de la Aeroportul Internațional Chișinău. Decizia a fost luată miercuri, 6 septembrie, de către Cabinetul de miniștri.

Atac armat la aeroportul din Chișinău

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Bărbatul care a împușcat mortal două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău este Rustam Ashurov Karimovici, cetățean al Republicii Tadjikistan, născut pe 25 martie 1980, rezident al orașului Dușanbe, care, înainte de comiterea dublului omor la Chișinău, a făcut parte dintr-un „grup infracțional” care a răpit un prim-vicepreședinte al băncii „Orienbank” (o bancă din Tadjikistan, n.red.). Potrivit Procuraturii Generale de la Dușanbe, pe 23 iunie 2023, la ora 22:10, înainte cu o săptămână de la incidentul de la aeroportul din Chișinău, Ismatulloev Shuhrat Abdugafforovici, prim-vicepreședinte al „Orienbank” Tadjikistan, a fost răpit de un „grup infracțional organizat” de pe o stradă din Dușanbe.

Rustam Ashurov, fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne din Tadjikistan, a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale ZdG, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Luni seară, 3 iulie, atacatorul de la aeroportul din Chișinău a decedat pe patul de spital.